Siang tadi I melawat blog one particular lady yang suka memasak. Kebetulan
Selalunya I sendiri confuse dengan resipi yang I salin but fret not cos kebanyakan resipi ada disimpan dalam folder khas. Todate, dah setimbun resipi2 dalam folder. Ntah bila nak buat.



.jpg)
.
Resipi nih tak guna butter dan telur tapikan tapi dia guna mayo pulak. Since I takde mayo maka I sangat2 berbesar hati men-sumbangkan resipi dengan menokok-nambah cream cheese (yang dah seminggu expired), dan I bubuh 10 biji pisang walhal resipi kata bubuh 3 aje.
Resipi nih tak guna butter dan telur tapikan tapi dia guna mayo pulak. Since I takde mayo maka I sangat2 berbesar hati men-sumbangkan resipi dengan menokok-nambah cream cheese (yang dah seminggu expired), dan I bubuh 10 biji pisang walhal resipi kata bubuh 3 aje.
Since I salin resipi tanpa cara membuatnya maka terlupalah samada patut guna mixer ke tak. I ended up guna kudrat 4 kerat menggodam cream cheese tu hingga fluffylah jugak. Fuhh, hilang setengah nyawa juga bila tangan nih dibenarkan berputar seakan2 no. 3 pada kuasa mixer. Since I sorang aje yang akan makan, bentat pun bentatlah dan I tak teragak2 bersedekah pada cik tong samp sekiranya kebentatan tersebut beyond redemption!
Texture muffins nih quite dense and yet springy. I thuker ... clap3.
Note: YatMaria, I did it bebeh. Taklah pisang tu menjeruk hati duk lelama dalam crisper.
Note: Rima, please please please kamu jangan nakal jangan terkesima dgn resipi nih, gue malu.
salam pagi khamis...
ReplyDeleteU memang suka buat kek pisang.. i pulak pernah cuba tapi tak menjadi.. jadi bingka pulak... nampak kawan buat bukan main senang lagi... Cantiklah mufin pisang u.... boleh order untuk besday party????
Salam CS,
ReplyDeleteBoleh order untuk berbuka?
Salam
ReplyDeleteDinda Akak/Lili
Kanda tak sanggup ambik order sebab kanda musykil dengan keupayaan diWi sendiWi..
wowwee! wowwee! ala² resepi sihat la ni kan (kalau tak letak cream cheese, hehe)...
ReplyDeleteI like ur handwritinglah, KS!!
ReplyDeleteTanak komen apa2 pathai pithang, sbb tgh kegoutan mcm ni, tak verani nak mamam pithang..
ja...
ReplyDelete(tumpang rostrum)
u ni kereatiplah..
kak som citer pasal pisang u pergi tengok tulisan dia..
i tak teringat nak highlight tang tulisan.. tapi lepas i baca komen u, i pun click 2 kali... nampak jelas tulisan kak som.
Tulisan ni macam tulisan cikgu ada.. tulisan doktor prescribe ubat pun ada.. yang pastinya... nama dan alamat yang dah kena liquid paper tu, i dapat agak surat tu dari banki untuk TB atau D. sebab bahagian nin/binti tu pendek. Jadinya Bin lah tu... Nama TB panjang hurufnya... jom main teka nama TB...
Cik Som..
ReplyDeletechef tersohor nyer tulisan resepi sebijik cam u nyer..... ada underline2, ada egregations, cuma tak dak drawings (ala2 mambang tanah cam citer p ramlee) tu jer.. ;)
Kak Som,
ReplyDeletekalau tak abis meh deliver kat opis....mueheheh...
KOG
ReplyDeleteAla-ala sihat kekdahnya kalau takde cream cheese. Dahlah ada cream cheese, expired pulak lagi, ishh3.
Ja
You nih... That was not my BEStest handwriting. I boleh buat lebih buruk dari tu taw, haw3.
Akak
Since I kekadang split personality maka perlulah juga ada split careers; kejap jadi cikgu, kejap jadi janitor, kejap jadi doktor luv, haha.
Nama atas surat tu nama I (dipadam guna paint brush). Wonder why nama I begitu panjang?? hehe. Tulisan yg you kata bin/binti is ekceli 'hj'. So, beramai2lah meneka siapa nama CS yg sebenor2nya, whehehee.
Yat
Chef tersohor mana satu? Is it that French yang suka pakai baju warna hitam tu ke? Yes, dia siap dgn drawing sekali ek? Nantilah I tiru gaya dia. Biar pOfesional sket.
Mummy anak Mama
Psst.. call me Aunty k? hehe.
Opis awak tinggi sangat. Kepak aunty tak leh terbang sejauh tu. Kek tu pun ala2 jer; gempaknya yg lebih ;-)
kak som....
ReplyDeletedalam pada i suka put 2 and 2 togeder... i dah salah. Mujuqlah i tak ambik upah menjadi prebet imbestigater.. kalau tak sah-sah i kena baling dengan pisang busuk. mati2 i ingatkan bahagian haji tu .. bin...
okaylah i serenderlah i punya jawatan sebagai prebet 'imbestigater'.. i tetap ajerlah jadi bini 'dokter'...(i sebut ni sebabkan nak kan dia rhyme saja.... tanpa prejudis..)
ishh..I x shempat pun nak jeling2 kat pishang laaaa...shebab tengah shebuk makan duriannnn....**sambil angguk2 eksyen**
ReplyDeleteAkak
ReplyDeleteJangan patah semangat. Kita harus cuba dan terus mencuba sebab gaji pWebet inWestigater kadang kala lumayan. Kalau put 2 n 2 tak jadi 4; cuba cara lain plak. Pendapat diberi tanpa prejudis ;-)
Fa *sambil angguk2 muka hambar*
Yalah, saperlah kita. Kita hanya pithang yang dah lebams. Awak tu dherian. Kuku awak tajam.. kita takde kuku.
glupp! glupp! bila la dpt mkn sedap2 ni..huhu..
ReplyDeleteIngat Som goreng pisang bogel... sebab mak Tie kekadang buat gitu.
ReplyDeleteDia goreng je pisang tu bogel tanpa salut tepung, sedap pulak tu.
.
.
err... kita lari dari topik lagi, ekekeke.........
Fify
ReplyDeleteLepas habis pantang, cepat2 masuk dapur... buat laksa dan dessert sekali.
Tie
Goreng pisang bogel? Hehe, memang biasa goreng cam tu tapi untuk dipudingkan. Pisang (nipah) dibelah dua dan digoreng. Gulungkan pisang tu dan susun dalam bekas. Prepare custard sauce dan tuang dalam bekas yg ada pisang.
p/s: tak lari topik, hehe
salam CS,
ReplyDeletebila tengok u berbaking, teringin nak turut serta. tapi sebab makcik ton takde, rasa bercinta la pulak. boleh bagi skit tak muffin tu? subang dgn melawati dekat je.. hehe.
ps : i pun suka salin recipe atas sampul surat atau kertas2 tah pah hapa without nama recipe. pastu bila nak buat, cam confused, ni recipe apa ye.. hehe
Salam Shidah
ReplyDeleteNowadays bila I bake, it is purely out of curiosity (cehh, kononnya). Kaum Adam kat sini tak minat makan benda yg I minat while sidara dah mula memilih so as not to put on weight unnecessarily. Mcm2 kan?
BTW, Subang n Melawati dekat ke? Sure? Very sure? har3.
Ingredients
ReplyDelete6 bananas
1/2c sugar
1 egg
1/3 c melted butter
1 1/2 flour
1tsp SP
1/2tsp salt
Cara caranye cik su?? alahhhhh tak complete pulak recipe niiii.. grrrr ape lah tak de method.. cam mana nak ku bake muffin D'best ni hahahaha
Rima
ReplyDeletehehehe.. memandai aje I tulis d'best kat resipi tu walhal belum dicuba lagi. You boleh aje cuba creaming method. Ooops, I mengajar Rima @ Nigella Lawson cara bake kuih ke nih?? Owh no!!
Nigella Lawson... woweeeeee sexy tu kahkahkah... ty ok cos i didnt know i very the sexy like her hahah
ReplyDeleteRima
ReplyDeleteTengok profile pic you tu. Menoleh aje dah nampak sexy, auwww..
CS,
ReplyDeleteCS nih sokmo la sebut tak rajin bagai.. tapi dalam sekelip mata jek, macam2 dia dok bergusti kat dapor tuh ye. Kalo rajin, mau rumah jadik restoren gamaknye! Huhu!
* pasal temBOsa ikan tuh, intinye isi ikan dengan hmm macam kepala parut sket gitu. tak de rasa rempah/pedas langsung kecuali ada la hirisan lada merah gitu.