Monday, 2 August 2010

Jaga badan ...

Tengahari semalam nilah rezeki I ...(sambil menjewehkan bibir kearah gambar). Bukan nak jaga badan tapi kononnya nak lapangkan perut untuk acara sebelah malam :-)
.

Minum jus oren. Nasi separuh tak habis. Ayam kormak seketul. Kuah kormak campur kuah sotong simbah atas nasi. Papadom 2 keping. Kekacang tu menggantikan sayur sebab sayur yang ada tak nampak ceria dan meriah. Akbar (nama olok2) tunjuk kearah sayur yang dah pupus warna hijaunya.

I: tu sayur apa?
A: parret (sebut gaya orang Perancis .. bunyi T disenyapkan)
I: parrit?? (saun trabel seketika, hehe)
A: haa.. (konfiden si Akbar nih)
I: parrit? (sajalah kan? har3)
(setelah ditelek jarak 1/3 meter)
A: *senyum*
I: owhh.. paria perrriaaa (getarkan sket rr tu..)
A: saya cakap itu (iyolah)

I pun mendera Akbar mintak dia sebut 'perria' dua kali, kih3. Sengaja dengki tapi dia senyum aje.

Sebelah malamnya pulak menjamu selera di PJH ... (beshhh.. 2 hari berturut2 tak beronggeng kat dapur). Sesungguhnya dah tersangat lama tak kesitu ... nostalgia ..


Akan bersambung ...

13 comments:

  1. I suka itu parret.. walaupun pahit kutelan jua! :)

    ReplyDelete
  2. salam CS,

    bestnya makan kat PJH! suka sangat buka pose kat situ. :D

    ReplyDelete
  3. salam kak som..
    sejak semalam, nasi tak tertelan... air tak terminum...
    tidur tak lena... mandi tak basah...
    hmmmmmm....... bagai orang merindu kasih jadinya....
    itulah terjadinya sebaik saja balik dari reunion...
    macam ni.. memang sah-sah i boleh jaga badan dan jaga air....

    ReplyDelete
  4. Tengok papadom tu baru teringat, kat rumah dah abis. Lupa nak beli. Kita kalau goreng asyik ngunyah je, pastu tak cukup nak makan ngan nasi, huhu..

    ReplyDelete
  5. Hikhikhik mengada gedik Dak SOM nih... si AKBAR tu jampi sampai tak lena tido malam2 baru tauuuu....!

    harharharhar~

    ReplyDelete
  6. PJH.... hmmm.... banyak kenangan di situ... dan I suka tengok foto di PJH itewwww

    ReplyDelete
  7. Cik Som,

    Uiks! Jauh bebenor parit dengan peria. Hehehehe!

    Dah lama tak beronggeng kat dapor nih, nescaya lepas nih akan keluar menu-menu menggugat dari Cik Som!

    Setengah orang cakap peria tak pahit, setengah memang tak buleh terima langsung sebab pahit bebenor (macam saya). Tapi peria goreng cili api campur telur memang nampak menarik jek, kan? :D

    ReplyDelete
  8. Salam semua ...


    KakCik
    W'pun parret tu pahit, ia tetap sedap bila kena cara memasaknya, kan KakCik kan?


    Shidah
    Masa office I kat PJ dulu, kitorang selalu berulang alik ke PJH setiap kali office buat function tapikan tapi I tak pernah pulak buka puasa kat situ, hehe.


    Akak
    Nape you seolah2 bercinta?? ahaks. Ada jumpa ex- 'fruit heart' ke? Manalah tau .... kaan??


    Tie
    Makan papadom gitu2 aje, tak terasa masin ke? I pun selalu simpan stok papadom kat rumah.. Psst Tie, papadom nih sedara mara paparazzi ke? keh3.


    Azie
    Ngada dan gedik hanya dengan/ pada/untuk TB jerr.., harr3.
    Si Akbar nak jampi I? Dia dgn pelat nak nyebut peria pun susah, hahaha.. Jampi dia mesti backfire punyaaa...


    Mama
    Yes... kenangan kita disana.. kickoff lah, kick-on lah, kah3.. Makan free yg paling syok, tak gitu? Tapikan... PJH sekarang dah banyak berubah ...


    Aida
    Parit vs peria.. hehe.. gitulah lidah Bangla yg tak berbedung, kih3. Peria tu memang pahit n nobody shd deny that tapi kelau kena cara memasaknya .. pasti best hinggakan tak toleh mak Tomi lalu kat belakang .. hehehehe..

    ReplyDelete
  9. jaga badan ye? Blend perrrrriaaa, timun, capsicum and batang celery....minum.....heheeee

    ReplyDelete
  10. malass kanns.. alala

    ReplyDelete
  11. Fa
    Blend perrria, timun, capsicum n celery untuk dijadikan base kuah spaghetti ke? Kita sukerrr... :-)


    en_me
    malass sket aje... tapi rajinnya banyaaaaks..

    ReplyDelete
  12. nope,nope...not for that...untuk menjaga kesihatan dalaman, supaya terserlah keanggunanmu...gitulah kekdahnya....hehee **i pun baru nak cuba!!** :D

    ReplyDelete
  13. Fa
    ... blend bersama aiskrim vanilla.. please say yes!

    ReplyDelete