Tuesday, 12 November 2013

This, that and about D my baby!

Assalamualaikum ...

At last I tampilkan diri dari pertapaan digunung Alpa! haha..

Nak dapatkan mood berkarya, I pandang dinding, pandang siling, pandang lengan yang kian gebu sambil mengunyah kacang goreng jenama Mr Peanuts. Kat peket kecik tu tertulis New Look walhal the old look pun I tak tau camana rupanya.

Sekian lama menjauhkan selera mengunyah segala jenis kacang (goreng), tumpi atau tempeyek tapi tetap so inluv dgn by-product kacang iaitu kuah kacang; tak kira dimakan dengan nasi kena himpit, sate atau pasembur/rojak/pecal.

Tak suka juga kacang goreng dicampur dalam ABC, cendol atau nasi lemak (unless benar2 garing).

Manusia mudah berubah kekdahnya.
Sejak satu dua menjak berulang alik dari RB-RD-RB, masa 2 jam dalam kereta dipenuhi dengan sesi suap menyuap kemulut memasing sikacang goreng, heheh. Semua nih adalah pengaruh jitu dari TB so now I am hooked to eating kacang goreng!

Sepeket Mr Peanuts dah tinggal peketnya aje namun jus berkarya masih belum mengalir deras. Ehhh.. feeling very thirsty pulak.. Jap ehh.. nak minOm jap..

Air neskopi tinggal separuh cawan dah licin diteguk. Dah sejuk sebab buatnya tadi pukul 7. Minum minuman panas kat rumah aje. Kalau makan diluar, selalu minum yang berais. Bila kerumah orang, sangat suka kalau ditanya 'nak air panas atau sejuk' tapi kalau orang tak tanya, redha ajelah, hihi..

Bila diberi minuman panas, terpaksalah tunggu hingga ia suam baru boleh diminum. I dont have that kinda patience tapi benarkah pe'el sebegitu menandakan seseorang tu jenis tak sabar??

Minuman panas harus difuh-fuh dulu sebelum ia bearable untuk diteguk. Berfuh-fuh memang tak sesuai untuk perempuan anggun macam kita2 nih, kaan? haha... Rupa2nya, ia bertepatan dengan sunnah Nabi saw.. bahawasanya dilarang meniup makanan atau minuman panas (berlaku tindak balas berbagai gas, tidak sesuai untuk kesihatan). Wallahualam.

THINGS 2DO 2DAY ...
1. beli barang basah/kering
2. bayar bill astro/air/letrik
3. pergi klinik
4. tailor (Dec/Jan banyak jemputan kawin)

Rumusan ringkas(lah sangat):
1. beras tinggal segenggam..
2. bil air RM8.65, letrik RM152.30 (last mth was RM114.65. Apa pasai NAIK?)
3. Dah seminggu D menetap kat klinik, sob3..
4. majlis nikah/resepsi/bertandang - anak2 jiran.. Takkan asyik pakai baju sama jer, kankankan? Sementelah dah lama tak buat or beli baju baru untuk kemajlis, makanya ...hmmmm... sekali sekala, ok whaat..

Penerangan agak panjang lebor item #3
Dah seminggu hati nih risau sebab D sakit. Tak mampu menjaganya sendiri sebab ngeri tengok keadaan kaki, telinga dan pipinya yang luka-luki (?) so lebih baik dia tinggal kat klinik aje dibawah jagaan mereka yang pro.

Meruntun jiwa bila tengok doktor picit kaki D yang bengkak untuk keluarkan nanah dan darah. Kulit pada mukanya dah mati so doktor tarik, zaap zaap! Dah takde kulit so nampaklah fleshnya yang merah menyala. Kita yang menengoknya rasa terangkat2 montot ngeri tapi alhamdulillah D tak rasa apa2 pun setelah diberi suntikan. Dalam 3 saat jer dia dah tak sedarkan diri.

Doktor kata D bernasib baik sebab dia hanya kena jangkitan virus bukan fungus. It seems jangkitan fungus boleh membawak maut.

Tiap hari I melawat D untuk pastikan dia makan dan minum; tapi lebih pada memastikan doktor buat dressing pada luka-lukinya setiap hari. Doktor kata D garang bila lukanya disentuh. Yalah, hero Umi mestilah garang.. Kalau tak camana nak jaga Umi dan jadi bodyguard Umi, kan D kan? haha..

Patutnya D keluar klinik Sabtu lepas tapi I extend penginapannya kat sana hingga kehari nih. Biar dia betul2 sembuh, kembali sihat walafiat.

Errrk...berapalah agaknya bilnya nanti ek? Takperlah, dah rezeki D. Duit boleh dicari, tapi nak cari pahala bukannya senang (wpun it is not impossible).

Tak sempat nak titipkan gambar D sebab I have GTG. Ndja tetiba mintak I bersiap2 wangi temankan dia kesatu tempat yang agak azab untuk dapat petak letak kereta..

Stay tuned .. nak sambung citer pasal double D pulak, hehe..
.

4 comments:

Kakcik said...

Assalamualaikum CS...

mungkin kakcik ketinggalan. Kenapa dengan D? Xcden ke?

Semoga D segera sembuh dan pulih sepenuhnya...

CS said...

KAKCIK...waalaikumussalam..
You tak tertinggal apa2 cerita pasal D. Cerita dlm entry nih adalah yg pertama. Terima kasih mendoakan.

Art Lover said...

Aslmkm CS..
Ke apa dgn anak you? Hope it's nothing serious. semoga cepat sembuh.

CS said...

ARTLOVER (waalaikumussalam)
There is nothing wrong with my son, alhamdulillah. It is actually about other beloved D in my life..