Tuesday, 11 March 2014

Science Technology vs Kuasa Allah ...

Assalamualaikum ...


Kita yang tidak terjejas secara langsong dengan peristiwa terkini negara/dunia turut merasa kesedihannya dan setiap hari harapan kita diperbaharui dengan harapan positif. Harapan yang digalas dari doa.

Bagaimana keadaan mereka yang berada dalam kapalterbang semasa 'kejadian' yang tak diingini berlaku?

I anak beranak berbincang mengenainya dengan berbagai andaian. Andaian mengikut logik, tak lebih dari tu. Terpacul dari mulut menyampaikan rasa dihati pada TB semalam tatkala dia menggosok baju "I rasa 'xxxxxxx' dengan apa yang berlaku". Alhamdulillah jawapannya I dapat pagi nih..

RASA bersyukur kerana terbukak hati menonton MHI. Bekas ketua juruterbang 777-200 diundang menjadi tetamu istimewa.. Apa yang dikongsinya memang tersangat istimewa!

Dalam banyak2 yang dibincang dan diperkatakan, I tersangat ingin berkongsi kata2nya disini dengan sesiapa yang tak berkesempatan menonton tadi.

Quote:
"Kita, terutamanya Msia berada pada satu tahap, keadaan kehidupan yg mana semua rakyat Msia begitu taksub dgn teknologi
anak2 kita, diri kita, orang tua kita.. semua orang, semua bangsa, semua agama telah terlalu taksub dgn teknologi dan mengeluarkan andaian sendiri mengenai segala perkara yang menyebabkan kita lihat negara kita dalam keadaan yg kita sendiri tak faham hala tuju rakyat ini.

Allah sw melalui perkara yg berlaku memberi amaran kepada semua, disini dan juga seluruh alam, hati2lah diri kamu mengenai harian kamu, pemikiran kamu, perbuatan kamu dan langkah kamu
Allah Taala telah memperbodohkan semua dengan peristiwa ini
percaya? kita lihat semua orang buntu
dalam press conference buntu
journalists mengeluaran soalan buntu
jawapan yang dikeluarkan juga menyebabkan soalan
bukan memberi jawapan
kebuntuan ini datang daripada? (Allah)
Tu sebabkan tadi.. manusia telah lari drpd maksud hidup, lari drpd janji Pencipta
tapi dgn berlakunya perkara ini, rahmat Allah
rahmat Allah untuk semua orang kembali kepada jalan asal
jalan yg akan menyelamatkan diri dan juga umat ini
jalan yang kita semua tahu dan semua orang lain tahu
bangsa apa saja, agama apa saja
mereka juga akan dapat munafaat daripada jalan asal ini
dan akan menyebabkan persatuan hati, kasih sayang semua orang
inilah dia HIKMAHnya
kembali kpd Pencipta dgn penuh rendah diri, kita perlu rendah diri
orang yg berpengetahuan agama perlu rendah diri
perlu menunjukkan kerendahan diri

Kita minta keluarga untuk doa khusus
sembahyang taubat mintak ampun keluarga mereka
dan pujuk rayu Allah subhanallah wata'ala
dan ketika inilah rahmat Allah akan turun dgn penuh kasih sayang
dan akan menyelesaikan masalah semua orang
yang kena mengena dengan perkara ini".


Nota: Alhamdulillah apa yang beliau kongsikan sangat terkesan. Terima kasih Capt. You made my day.

.

15 comments:

m.u.l.a.n said...

yes yes... suka dengar kata2 dia di tv tu..

pekabar cs.. mai lah sini.. we can geder2 dgn ticer fa oso...

CS said...

MULAN
Insaf bila mendengar penerangan Capt itew..

I sihat sejahtera alhamdulillah. Hope u r too. Hmmm.. awak pelawa kita kesana ke? Nantilah I buat pasport dulu ehh? heheh..

t.a.t.a said...

"Allah Taala telah memperbodohkan semua dengan peristiwa ini"

Why does that sentence sounds lain macam to me?


As my boss always said, "Setiap apa yang berlaku, kita kena muhasabah diri dan kembali ke jalan Nya."

CS said...

t.a.t.a.
'memperbodohkan' membawa beberapa maksud... I tak akan ulas maksudnya disini berdasarkan apa yg I faham nanti you gelak sampai nangis kang, hehe..

Your comment (last para.) tu sebenarnya yg ingin disampaikan oleh Capt.

t.a.t.a said...

As a respect to your wish, no I won't ask you to elaborate the meaning.

Hehe.

CS said...

t.a.t.a
Thank you... you are so kind ;-)

t.a.t.a said...

Kak, baru tahu ke?



*blushing.

CS said...

t.a.t.a.
Mcm tak berapa nak perasan pulak, heheh...
but I know you mmg peramah.

Dah makan? I baru nak menyuap nih. Lauk best2 ada 13 jenis, hahaha. Sila pura2 percaya. Bye..

t.a.t.a said...

kak, I dok senyum baca reply you. But once masuk tang 13 lauk, terus hilang senyum I. Nampak sangat tipu!

Hahaha.

CS said...

t.a.t.a
Memang takde niat nak tipu. Awal lagi I dah kata 'sila pura2 percaya', kaaan?

m.u.l.a.n said...

buat passport nak naik kapal ka dtg sini.. hahaa, nak pusing ikut singahapura kah.. kami tunggu kat jeti naaa...

azieazah said...

Salam Som, 1st.. U layan la Dak TATA tu memang boleh habis 3 pinggan nasik. Hahahaha..
Sebenarnya I tonton live masa Kapt Norudin tu diwawawancara mlm tadi. I tertarik tapi tak la pulak terfikir nak tulis kat mana2 till pagi tadi penuh FB tentang pendapat beliau.
I suka part jawapan "hilang... fullstop" dan host Izwan jawab "saya kunci jawapan itu." Banyak makna dari keyword "hilang" itu.

Ibu n Abah said...

Kanda
Rasanya pagi ini ramai yg terpaku depan TV menonton Kapt Norudin Abd Majid..
Kata2 dari seorg Insan yg berilmu dan beriman....
Terasa tersentuh dgn kata2 beliau.
ALHAMDULILLAH.

Anonymous said...

Alhamdulillah Allah swt hantarkan seseorang untuk menyedarkan selepas lama alpa.

CS said...

MULAN
Jangan lupa sediakan red carpet kat jeti tu nanti eh? Mekasih..


AZIEAZAH (w'kumussalam)
Tatkala kita tercari2, Captain tu memberi jawapannya, alhamdulillah.


AKAKnABAH
Memang tersentuh dan insaf.


ANONYMOUS
Banyak perkara yg menyebabkan kita alpa namun (dari kejadian sedih), kita beroleh 'sesuatu'. Wallahualam.