Tuesday, 21 October 2008

BBQ at jiran's n raya at FJ's house ...

16/10 - Tak habis lagi penat merewang dan menjayakan PM dapat menantu, dah timbul pulak nak buat BBQ. Sekor kambing dah ditempah dari HV siap dimarinate lagi namun hampas kelapa jer sebab diorang tak marinatekan pun. HV buat janji palsu, tak baik tau.. maka kenalah tuan rumah marinate sikambing tu sendiri. Besides kambing, there were sausages, beef, chicken and the likes.

My job is to make coleslaw. Diorang tu dok heran how come ciksom is so clever as to be able to make coleslaw, so I told them "alaaa... kita belasah je" (does it sound humble enough?). My masterpiece is called 'coleslaw USJ' as it differs from any coleslaw the world ever known! Heheh, takdelah terer sangat cuma tambah 3 multi-colored capsicum, celery and boiled potatoes apart from the usual ingredients. What about its sauces? Just pour in mayo, 1000-island, dashes of salt and chilli tomato ketchup. Gaul hingga sebati (cliche ek? mestilah sebati, kan?), and I'm done!

BBQ berjalan dgn jayanya despite the rain. Everybody was in joyous mood especially the ladies. Why is that? Heee.. clap..clap..clap, apa taknya .. kebetulan pulak AnuarZain memunculkan diri (in fact bukan kebetulan cos we knew he was coming). Memang tak lepaskan peluang, masing2 bergambar sakan and AZ was so obliging. Manis aje mukanya menegur dan bersalaman dengan para aunties n uncles. Pandai pulak jaga rapport dgn peminat2 yg 'sedar diri', hic! (kehadiran yg tidak berbayar tu). Ehem, terus teruja nak beli CD dia .. (namun kalau I download aje bukan dia tau ekkk???).

Dalam pada tu terima pulak berita sedih .. Al-Fatihah untuk Cikgu S. Sekelip mata aje beliau meninggalkan dunia yg fana' nih. Bila seorang mualaf meninggal dunia (pulak2 yg kuat beribadat), sudah tentu tempatnya di Syurga kan? Insyaallah. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan mereka yg beriman .. Amin.

18/10 - Drove to SA using different route. Har3 alahai senangnya route nih? Senangnya nak jumpa Concorde Hotel? Syukur alhamdulillah. Met Lina half way terus membontot her car to FJ's house. Waah, cantiknya rumah? Almaklum.. rumah selebritilah katakan..


Met quite a number of ex-office mates, seronoknya. Ada yg dah bermenantu, berbisan dan bercucu whereas some still status quo. FJ purposely invited us on Saturday walhal a day before her celebrity doter invited the divas and the divos (there shd be such term). Mencii tau .. (penat jer kitorang pakai kebaya kulit bawang siap sanggol segala, ahaks - baca boleh percaya jangan).

19/10 - Dinner at Z's. Hadoiii.. banyaknya nak makan. Bubur lambuk, nasi tomato, ayam masak merah, rojak, nasi himpit, kuah kacang, rendang, makaroni goreng, pudding sago dan pengat ubi.

Para jiran sempat bermeeting nak buat satu lagi perjumpaan raya sebaik saje J & PM balik dari Mekah.. This time we may have it at the hotel as everyone of us just want to have a good time, enjoy the food and the company. No more rewang2 till mereng, ahaks ..

4 comments:

Helena said...

Wah beriya Raya nampak....hehe...

Selamat HAri Raya, Maaf Zahir Batin dari Helena...

fifyz said...

nk resipi coleslaw USJ leh x?? :)

cibil said...

wah wah ciksom kawan dgn mak mak selebriti aje gituuu..

ciksom senyomjer.. said...

Helena, same to you. Hoping that yours was d'bomb too, hehe.

Fify, dah tertera resipinya cuma u kena agak2 berapa nak bubuh itu dan ini. I ni orang lama, tak guna sukatan cuma agak2 jer.

Cibil, kebetulan aje tu. Selebriti sekarang tapi masa depa kecik, comot koreng gak, har3.