Tuesday, 8 April 2014

'Air' supply ...

Assalamualaikum ...

Catuan air fasa 4 dah bermula sejak 4/4. Hari Ahad/Senin terpaksalah kita guna air tank dan air yang ditadah. Guna air dengan penuh hemah kekdahnya. Tersangat hemah hinggakan takde aktiviti meriah didapur (no cooking) dan kalau boleh tahan 2 hari, takyahlah layan nature's call yang besaq tu, boleh?. Stemet air, hehe..

Mengikut jadual, pukul 4 nanti baru ada air semula. Takpe, take your time ...

Petang semalam hujan komain lebat lagi. Air hujan tak disia2kan meresap kebumi. Tadah punya tadah dapatlah 3 baldiful. Air yg ditadah tu khas untuk kegunaan mereka yang berkaki empat. Alhamdulillah.

KAT sini air kena catu tapi kat RD belum ada catuan lagi. Air paipnya masyaallah tabarakallah, bersembur2 keluar mengalahkan limpahan air terjun Kota Tinggi. TB ajak kesana lagi this weekend but I am not that keen.

Not that keen sebab disini ADA AIR tapi sebab sebenarnya adalah rahsia! (kononlaa).

Tapikaan, kesian pulak kalau dia drive sensorang. Kalau terngantok ke, sape nak hulurkan kacang nanti? Tu kan salah satu objektif isteri mithali, kaaan? Tak pun, dia memang perlukan co-drebar disisi, a reliable one.

Jadi co-drebar sebenarnya stressful juga sebab takde peluang nak lentok2 lelap. Pendek kata level of alertness sama gak macam sidrebar. Tulah sebabnya afdal sediakan payung sebelum hujan biar sentiasa alert;

ada rupa 'payung' tak?

Kejap aje kereta bergerak I dah capai botol air. Perangai cam budak2 ek? sikit2 kering tekak, haha.. so bila diusik "belum jauh lagi dah haus?". Orang menjual, kita membeli kekdahnya "kena aktif kalau tak I tidur kang" ...haha..

PALING tak suka bila berselisih dengan bas. Berselisih takpe juga, tapi bila rasa kita disondol dari belakang, tu yang tak sker tu..
gerun!

Perjalanan yang sama saban bulan belum membosankan diri ini yang cepat bosan berada lelama dalam apa juga jenis kenderaan. Bila pikir bosan, jadilah ia bosan tapi sebenarnya banyak benda yang boleh dibuat supaya tak bosan. Semua orang mesti tau camana, kan?

AKHIRnya selepas lebih kurang 2 jam dalam perjalanan, apa lagi yang perlu diucapkan setelah selamat sampai kedestinasi?

Alhamdulillah ..


NOTA KHAS: tak keen nak ke RD sebab kita ada date dgn kengkawan yang dah berkurun2 tak jumpa. Kinda excitedlah nih tapi berharap sangat kalau dah lama tak berjumpa, jangan pulak ada 'spoiler' yang menegur dengan kata2 negatif. Etika bertemu kawan lama harus dijaga dan terimalah memasing seadanya.

"nak pakai baju apa ek?"

Nota: From 'Tajukless' changed to 'Air' supply.

.

9 comments:

Ibu n Abah said...

Hahahahaha
Tajukless sebab waterless???
Air datang semula awal juga dari jadual tapi punyalaaaa kotor hitam macam air sungai tanah gambut...
Dugaaan sungguh laaaa.

Ibu n Abah said...

I suka semua 'payung2' u
Dah makan kerpok, makan kacang then tolak dengan air cincau sejukkkkkk...
Nyamannnya....

t.a.t.a said...

title
entry
contradict

CS said...

IBUnABAH
Tajukless sebab malas nak pikir, haha..
Kendian boleh dipikirkan.
Yeslah, water supply dtg cepat dari jangkaan (maka malam nih kena masak dinner tu pun kalau airnya bersih).
Jajan dlm keta mmg yg ringkas aje tapi kalau ada nasi lemak, I tak menolak ;-)

CS said...

t.a.t.a
Komen you macam komen cikgu bahasa Inggeris. Care to elaborate my dear? (sbb I mmg tak faham).

mokjadeandell said...

sometimes the co driver did have more work to do than the driver himself..jadi polis,jadi jpj,jadi pelayan dan jadi tukang brek tanpa brek.Betul tak CS.

t.a.t.a said...

Title - Based on the topic, it seems like the writer has no idea or has not so many ideas to be written down. So when people read the tittle, they tend to make an assumption that the entry would be or at least would be shorter or not longer that what the tittle supposed to say.

Entry - Based on the entry published, when it compared to the titled, people or readers will jump to the assumption that, "Hmm.. the entry really didn't match with the title. Unless the titles had some word(s) such as, "Please elaborate the word Tajukless." then the readers will understand better..".

Contradict - as the Concise Oxford Dictionary 10th Edition describes contradict as verb, deny the truth (a statement) by asserting the opposite or assert the opposite of a statement made by (someone). In my laymen term all I want to state here is that the tittle of the entry and the entry itself are contradicting each other.

That are all my elaboration. I do not hold any responsibility of your understanding.





Macam elaboration of cikgu English tak?

:wink.

CS said...

MAMASON
Semua yg disinaraikan adalah benar belaka. Part brake takde brake lebih menjadi2 eversince I sit behind the wheel. Masa tak reti drive, nak brake angin pun tak tau, hehe..

CS said...

t.a.t.a
Thanks for the elaboration.

1.Title
If you mean that I have no idea what to put as my entry's title, yes u r right BUT I never short of ideas of what to write in my blog. Tulis merapu2 aje, tak susah :-)

2.Entry
Again u r correct. Indeed sometimes people will be attracted/interested to read an entry if it has a 'catchy' title. Am I right?

3.Contradict
If you say so then I rest my case.

Once again, thank you n have a nice day.