Wednesday, 18 July 2012

Kelas dewasa, majlis resepsi & JB came to town..

I am a bit under the weather uhuk2 sret2, mudah2an terhapus dosa2 kecil moi, insyaallah. Apalah dengan dugaan hidung tersumbat sebelah dan batuk kung2 tak boleh melelapkan mata dengan selesa berbanding dengan penyakit yang lebih kronik menahan sakit setiap hari, kan?

I sakit tapi masih boleh memasak dan menikmati makanan. Lazatnya tak terasa tapi nikmat juga namanya tu <- ungkapan taubat. Apa pun, nak juga blame D sebab jangkitan kuman yg hina dina tu datangnya dari dia. 2 beranak saling berlumba2 capai sekotak tisu tapi kalau tak sempat capai tisunya, guna lengan baju pun boleh, ekekeke..

I masih ingat perjanjian Temasik dengan Noir dan Yat beberapa hari lepas untuk menjelaskan maksud 'pelaung' atau 'sepelaung' (re: my previous entry), so memurid dah redi masuk kelas dewasa lum? ahaks.

Kata dasar pelaung ialah laung yg bermaksud aksi melontarkan suara seberapa jauh yang boleh didengar tapi bukan memekik, no no no! Contoh terbaik adalah laungan azan, laungan 'merdeka' atau laungan Tarzan memanggil rakan2 rimbanya (kecuali memanggil Jane, mesti ada cara lain yang lebih romantika d'amour kot?).


Yat, jarak rumah ke Mydyn memang dekat. Boleh aje berbasikal, berskate board dan afdal berjalan kaki supaya lelemak pejal boleh hangus terbakar NAMUN berjalan kesana tidak menjadi matlamat hakiki, gua sure mencungap2 punya as the road got a bit hilly2. Without butter jam stoberi on the road, going there by car memang very d'smooth sailing. Kalau dari rumah berkumandang laungan azan kat radio, belum sempat azan habis, I dah tiba. Pendek kata tempat duduk belum hangat lagi dek lelemak anjal, I dah melompat kijang keluar dari kereta, ngeh3.

Berakhir sudah penjelasan. Diharap tak banyak sikit ia memberi munafaat pada sesiapa yang membacanya. Terima kasih kerana sudi bertanya soalan :-)

Tukar cerita ...
14 Julai .. sahabat blogger Ja menjemput 'kami' kemajlis resepsi anakandanya yg so sweet n pwetty di AS (Amarika Syarikat, bukannya dekat, kaan?). Niat dihati memang nak pergi wpun macam boleh bayangkan the mission is quite impossible. Tetamu sensasi Ja adalah blogger dari JojTown, Kemaman, BBB dan tentunya dari ehem.. Camana kita berempat nak kesana serentak sedangkan masing2 still unsure whether to go or not to go (memandangkan macam2 yang perlu dipikirkan dulu but why cant we just GO??). 

Purata diantara berlima nih, boleh dikatakan tak pernah berjumpa maka kalau berjumpa pasti hebat dakapan dan ciuman berdezup2 silih berganti (ekceli seminggu yg lepas I berusaha mandi dan spray tiak 4x sehari in preparation for the dakapan/ciuman tu, tapikan tapi ...huwaaa..).

I bersms dengan blogger BBB kot boleh kita naik jet sama2 ke AS. Blogger BBB setuju aje tapi katanya jet yang bakal dinaiki bertolak dari KLIA. Halamak! Tapi I tersangat ingat masa Maher Zain nak jumpa Ja kat KL dulu, bukan ke Ja datang naik jet Kunang2, landed kat epot Subang? What an awesome memory I have there, havent I? hehehh..

Being a smart LOL does pay, doesn't it? You are empowered kekdahnya. So for the very first time ever, I tried to log in Kunang2 Jet website for its flight schedules. After much telekan, I called up blogger BBB just to advise her of the impending schedules that we might have taken.

TCTLSS, kita incubate niat murni dulu sementara cari jalan terbaik sekiranya jadi keAS nanti, harus pastikan our loved ones yang tinggal akan 'terbela'. Susah betul untuk LOL berjalan jauh seketika ek? Having said that, TB awal2 lagi dah beri green light cumanya I kesian kat dia sementelah 14/7 adalah hari pertama dia bekerja lepas sebulan cuti 'sakit'. Kan kita ngaku kita mithali, kaan??

... daaaan tetiba pulak dapat berita sidara kata dia nak tengok Justin.B performing @MTVWorldStage on the very same day. Hati dah mula tak senang takkan nak biarkan dia pegi sensorang? hence my CPU pun bekerja lebih masa, macam2 yang difikirkan. The very next day I mengutus perkabaran pada bloger BBB nampaknya hasrat kita berjimba ke AS tidak akan menjadi kenyataan, sob3.

Memang manyak mikir kot? By Friday I dah gemeng. Demam, batuk n selsema datang tak ikut protokol namun masih bertahan tak jumpa doktor. Makan ubat yang dah expired tersedia ada and also took some home remedies as advised by doc quack, tabib D, hehe.. Dia yang rajin sediakan ubat dan pastikan I gulp madu, teh n lemon. Alhamdulillah..

Tanpa kami bertiga, majlis resepsi Ja tetap berlangsung dengan meriahnya, alhamdulillah. Blogger dari Kemaman bersama Anjernya menghadirkan diri, jadi wakil kita bertiga. Kiranya loving couple dari KemamanG tu memang untung dan murah rezeki sebab depa dapat 'share' kita bertiga *6 mata menjeling kearah you, Fa*... namun kita perlu laungkan "kita tak jeles, kita tak jeless awak dpt nasi berkaaat taw!" <- mau tak jeles?

Selamat Pengantin Baru Semoga Bahagia Ceria Selalu
(dan cepat2 jadikan Umi, Mak Tok vogue, ok?).

Cerita bagaimana pengantin baru bertemu jodoh memang interesting. It got me dumbfounded for several awesome reasons (yes I could feel something) tapi I takleh kongsi kat sini selagi tak dapat kebenaran bertulis dari bakal Mak Tok kita yang shweet itew, kihkihkih.

Akhir kalam, permisi dulu ya.. Buk Som perlu bersiram segayung dua. Pastu perlu merayap seketika mencari sesuap dua nasi dan lauk pauknya sekali. Lepas TB beransur kekantor, Buk Som akan terus berdezup ke SA, cekut T dan berjimba sambil nengok2 baju raya untuknya dan kalau sempat oder kueh raya sekali <- bersemangatnya dia?

15 comments:

Ibu n Abah said...

I setia..
I tunggu entry terbaru...
Tenkiu...

mokjadeandell said...

CS,
your humorous post buat i senyum sejenak...

Lili said...

Kander Som!

Kalo kita bertiga ada hari tu..harus pipi masing2 jadi kecut kena gomol dek Ja! Aww! Tapikan tapi..adinderWAn Jojtown tu tak senang duduk ingat majlis kat AS tu... hekherkherk*merengek sakan*

Oh..enrty sensasi nih! ailapyu..

Ibu n Abah said...

Nice..
Bely nice..

Lili said...

alamak! kok typo plaks..*entry* `ngee

Yat Maria said...

Macehhhh dear CS for the huraian yg sangat terperinci siap dengan explanatory pic..very informative & much appreciated..muchas gracias..having said that baru I ter-realised..goodness me, i sebenarnya telah melaung the kiddos instead of pekik2 jer..muehehhe..sebab i rasa laungan I tu dapat didengari lebih dari sepelaung kot...

Selamat menyambut Ramdhan CS, semoga diberi kesihatan..

Anonymous said...

CS, jadik cikgu BM boleh. Jadi isteri mithali terlebih boleh.

me, busy body nak tahu cerita depa yg baru tawin tu berjumpa. Mintalah izin cepat-cepat.(dasar kepochi nih)

coretan mu kali ini buat I senyum punjut-punjut banyak kali.

Ahak

m.u.l.a.n said...

ha aahh... wakil kemaman & anjernya pi sampai bengkak2 kaki.. i dapat ikan pekasam tau... jauh mai noooo nun daghi utagha..

kesian kat u tapi takpa, semua tu ada hikmah nya..

rehat2 badan & minda ya..

cahya indah said...

ingatkan betul auntie nak pegi US..kalau betul, nak jugak join the club..jangan lupa ajak cahya sekali ;)

PatinPasta said...

Cik Som,
La isk.. tapi kan, ada baiknye jugak tu. kalo ada sesapa terlepas angin, nescaya Cik Som takkan sengsara. bahkan buleh tersenyum gumbira lagik. Kan? :D

Kalo gi Amarika nun, buleh la melawat taukeh batik di sana nun.

kak ja said...

Kander Som,

U can neba imejin betapa cedeyhnya I bila majlis rethepthi Adik tu gagal dijadikan detik bersejarah kita berlima, tp I redha dgn ketentuan Allah ta'ala.. mgkn kita akan berjumpa di majlis rethepthi T or D tak lama lagi.. *molot i mathin, tawww??

Nnt I tulis kat my blog citer pertemuan Adik n Adi tu, then I ijinkan u ngopipes kat ur blog.. I nak ur readers tau, kalau anak2 kita tak berkapel2an pun, sampai masanya bertemu jugak jodohnya..

BTW Kander, Kanda Anne said tq for the bday wish, n dia pun baru prasan agaknya, dia dah termissed ur bday!! nnt I babap mont*t dia, na??

FaAtip said...

Kander, ihikkkk! I dgn Anjer I kan, sewonok naik bas UTAMA EXPRESS..semFAtlah kami beduwa bermesra2an sambil mata I tak perlu nak pandang kiri kanan thebab themua orang tidoq...ekekee. PerjumFAan dgn Ja memang sewonok..manja betul dia melentokkan keFAlanya di dada I. I am also looking forward nak feluk you and Lili. I think kita tinggi almost lebih kurang, tak perlu nak jengket jengket kaki kannns? hehehe

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
Get well soon CS!
Selamat menyambut Ramadhan.

Anie said...

Salam Cik Som,

Hope u r feeling better today. Alhamdullilah I sempat baca all ur entries yg lepas and gd to know that encik TB is well now and da balik kerja. Apa taknya isteri mithali is his misi kan hehehez.

Selamat menyambut ramdhan cik Som ;)

CS said...

Assalaamualaikum ...

AKAK
Terima kasih kerana setia menunggu mat Bangla membaling senaskah Al-kisah depan pintu rumah. Nanti tunggu lagi ehhh? :-)


MAMASON
Alhamdulillah you boleh tersenyum waima sejenak :-)


LILI aka Pengerusi TETAP DBP
Makanya, sediakan payung sebelum hujan. Sebelum kita jumpa Ja, make sure kita bawak bekal sepeket belon. Kecut kalu, kita tiup aje belon besor2 tapikan tapi seramlah bila belon meletop, gurgurl sure tanjat opocot nanti..ekekeke..


YAT
Thank you for the wish n you're most welcome. So selama nih you mmg mempraktikkan LAUNGAN pada skala Richter 8.0 tanpa disedarikah? kahkahkah..


AHKAK
Cuba demokan sikit camana rupa senyum punjut2 tu? Terlebih manisnya atau terlebih sengetnya? I dah dapat izin dari mak pengantin tapi kita kena sabar dulu sebab mak pengantin baru mula nak 'berkarya' :-)


MULAN
Wakil suami isteri dari Kemaman bengkak2 kaki? Why oh why? Kot terlebih makan bagian kitorang atau depa ketinggalan bas, balik Kemaman jalan kaki aje? :-)


CAHYA
Tidaklah I teringin berjalan ke US dan sengsara dalam plane berjam2. Nak ke Langkawi pun I tak sanggup :-)


AIDA
Sekali baca ayat pertama, I tak faham sangat. Sikit punya blur! Baca kali kedua, baru fehemm, ngeh3. Betul kata you nak2 bila Mr Tommy mengasah bakat melepaskan angin pus2nya tak kira dimana *tetiba I berada diSpain kah?*.


JA
Samalah kita. I pun cedey sampai sakit2 lagik. I dengan 65% sabar menunggu coretan re: Adik & Adi siap. Harap2 sebelum you bergelar Mak Tok, okay? heheh. BTW, you dah babap montot Anne lum?


FA
Sewonok naik bas? I taulah sbb you can lentok2 kapla kat bahu Anjer, khaan?? Insyaallah one fine day we shall meet tapikan tapi I taklah setinggi yg disangkha. Takat tinggi Tyra Banks jer... harharharrrrrr....ruuu...


ARTLOVER
Wkumussalam.. mekasih..dah beransur sihat nih. Selamat menyambut Ramadhan to you too. Menu untuk sebulan dah siap ke?


ANIE
Wkumussalam..I dah sihat boleh bukak bunga2 silat, hehe. Thanks for taking the trouble to read my entries yg lepas. Diharap mata you tak pedih, hehe.. Selamat menyambut Ramadhan to you too. Jannah puasa tak nanti?