Monday, 2 July 2012

Monday's child having a good time, walla!


Those were the days when they teased me I was adopted! that I was anak Cina, that Mak wasn't my true blue Mak. I sulked n cried buckets. There were times on a trip by train JB-KL-JB, when the train stopped at Kluang, I would hear some teasing 'pegilah turun jumpa Mak' (really not fair just because I was the only one born in Kluang while the rest were born in JB). Patut ke?

Nasib baik I tak trauma sampai sekarang dan paranoid tak tentu pasal. Thanks to Mak sebab dia tak bersekongkol mengusik dengan diorang yang kijam2 itew. Mak ngaku I anak dia yang comel  maka bila yakin dengan pengakuan Mak, I tanya sakit tak beranakkan I? Mak jawab tak agak2 punya "ada aku kisah? harharhar..".

Ishhh.. tak mungkin Mak cakap cenggitu sebab dia jenis yang ambil kisah dan baik budi bahasa. Mak kata "memanglaa sakit sebab sakit bila beranak namanya nikmat". Camana 'sakit' boleh masuk kategori nikmat? Well.. I couldn't fathom then but after having given birth to a Dinosaur n a T-Rex (that's D&T in case you miss my joke), maka I fahamlah maksud Mak.

In fact, I was close to having epidural when I had T but when the kid-not doctor explained the procedures in great detail, I quickly made up my mind to not having it at all "nehi doktor...nehi..thank you". I'd rather endure the pain, cewah!

Mak lahirkan bayi sepet tapi comel (ehem!) pada hari Isnin 3.05 ptg. Sejak I tau Nabi Muhammad saw (pbuh) dilahirkan hari Isnin juga, maka terbitlah rasa bangga dalam diri seumur hidup, sangat awesome!

Anyway, do you know that Nabi Muhammad saw (pbuh) celebrated his birthday every week? Gitulah yang diberitau oleh Ust.Don ditivi semasa MaulidulRasul baru2 nih. Bukan satu bida'ah umat Islam meraikan hari lahir Nabi Muhammad saw (pbuh) sebab baginda sendiri pernah beritau sahabat, baginda berpuasa tiap Isnin kerana meraikan hari lahirnya. Wallahualam.

So, am I practicing the prophet's sunnah diligently? Errrrk...not yet namun tetap pasang niat dan semangat kental untuk mendayung pelan2 menuju kearah itu. Diharap I mendayung dalam perahu tak bocor, warranty for life, insyaallah.

Sikit punya panjang mukadimahnya yek? hehe.. yalah, dah kata blog sendiri, kaaan? Lagi pun nak beritau terang2an yang I dah meningkat tua macam tak berapa bestlah pulak, harus beat around da mulberry bush dan cari sekor dua cocoonnya dulu, hehe...

Past few days adalah hari2 sibuk, meletihkan juga mengumbirakan.

Managed to do 1st phase spring cleaning, attended a wedding in KL (KL ok? jauh kemain) and also been to a yearly informal dinner with 2 of my siblings, nephews n nieces (it's necessary to foster silaturahim between cousins, that of my children and of my siblings' children). I was busy too welcoming my SIL n family who came all the way from JB (SIL is one and only TB's sister. Cayang cangat kat abhang dia yg musyuk2 tu, haha..). Jamu nasi lemak aje pun tapi time nak jamu orang, time tulah my samtum udang tak berapa menjadi sebab udang tetiba hidup melompat2 dalam kuali, ekekekek...lawaklah sangat?

30/6: Informal dinner @Bubba d'Curve, all 15 of us.
Makan tak hingat donia ... alhamdulillah for the rezeki n jalinan silaturrahim, semoga berkekalan tak gaduh2, tak cakar2 sampai bebila.

Ada pulak yang selebret bday kat sini.. Mamat nih namanya James (how I know? I eavesdrop ler), kena dera berdiri atas kerusi dan buat aksi spontan yang mengaibkan, kahkahkah...Pastu pekerja Bubba n kawan2 dia mendendangkan lagu happy birthday versi Nepal ke hapa ntah, kihkihkih.. Dapatlah dia besday kek yang tak serupa kek tapi segelas aiskrim yg dicacak seketul lilin kicik, hehe..

It was only 30th June and my bday will come 2 days later... haha..selamat gua, kankankan? Kalau kena berdiri atas kerusi, tak ke fengsan I nanti? NAMUN ... my brader memang jaaaaa...aat! When we were about to leave, tetiba kedengaran tepukan bergemuruh dan dendangan ...

so TCTLSShort, dengan tak sengajanya terpaksalah I meniup candle of the wind, ahaks *tak senonohlah, I feel so embarrassed taw*. Selepas pekerja Bubba n my family mendendangkan lagu hepi besday, datanglah pekerja Bubba yang kiut bertanyakan soklan cepumas "mdm..would you like to stand on the chair?". Sah, budak tu carik na'as tanya soklan kat makcik CikSom cenggitu, kaan? but well.. I humbly passed that embarrassing moment of my life *rejek dgn hemah gitu* sebab kita tak sker glemer 45 saat. Kita nak glemer 45 hari bolehkah?  :-)

Fuhh..fuhh..fuhh..and make a wish...
30/6 dapat 2 jemputan walimatulurus di KL (@MerakKayangan & @DPFelda). Jemputan dari rakan seperjuangan but sad to say terpaksa pilih satu jemputan saja. So I went with a friend berkonvoi with another friend.
So comel the cenderahati

Hilang rasa windu bila jumpa kengkawan lama ..
So, tulah kisahnya ... jadi 'misi' pun best juga. Dalam pada letih naik turun tangga, 'misi' diberi peluang hiburkan hati jantung paru2 bagai, jenjalan bertukar angin, jumpa kengkawan dan berooolalaaa juga. Alhamdulillah ..

6 comments:

Ibu n Abah said...

ALHAMDULILLAH
SYUKUR..
2 minggu menunggu...
nak baca pelan-pelan...

Ibu n Abah said...

Tenkiu kekanda..

m.u.l.a.n said...

kalo i ada lagi seronok kan... sorry lah sebab i perasan tahap everest hari ni.. huwa hahaa...

nak wish lagi..
"happy belated birthday to u.."

and to me... lalalalaa...

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Apa kata kalau you, I and my Mama celebrate lagi sekali? Maybe not at Bubba Gump.....har har har *evil laughs*

~jeet~ said...

ek eh...kembar saya tu bday 30th June, and CS kembar ngan opismate saya bday 2nd july, happy belated beday!!

may Allah bless you forever and ever...amin... :)

CS said...

AKAK
You are welcome. Diharap dinda berpuas hati - mandi basah, tidur lena dan makan laici/cherry kenyang, hehe..


MULAN
Kalau you ada pasti lagi seronok sebab you bawakkan I hadiah 'memanggang ayam', ahaks. Jom kita nyanyi sambil panjat pokok ceri? Lalalalalaaaa....


CAT @Brad
Boleh aje nak selebret sekali lagi tapi dimana ya??? Kat WongSolo kah? purrr....


JEET
My bff's bday pun on 30/6 juga taw. Meriah ek kita? Thanks for the wish. Doa yg sama ditujukan pada you juga, amin.