Friday, 30 November 2012

Tutup kotak komen (khas untuk Mulan) ...

Rasa sewonok macam nak rak bila sesekali ada yang sudi bertanya pada cik Thom camana nak buat sesuatu bende tu *sengeh lebor sket dari biasa*.

Rasa sewonok tu sebab berpeluang memberi munafaat pada yang lain, ehem.. wpun ilmu yang diberi tu 'peanuts' pada yang arif. Takat kongsi 'know-how' menutup kotak komen, kasilah kat cik Thom sebab tu aje yang dia tau, hehe ...

Pada MULAN, I harap you dah siap beli papan kayu cengal dan sedozen paku kalis karat. Dua benda nih aje yang kita perlukan untuk menutup kotak komen, heheh..

Memula you 'sign-in' then bergegaslah you keentry yang nak ditutup kotaknya tu ..

Klik  'pensil' ...
Then you'll see the familiar screen below ...

Klik 'edit'
Lepas klik 'edit' you akan keskrin masa mula2 mengarang entry dulu ... Alihkan mata kekanan sebelah bawah ...

Klik 'Options' then you scroll down ...

 ... hingga nampak skrin kat bawah nih ...

Klik 'Don't allow, show existing'
and scroll down n down till you see 'Done' 

Klik 'Done'
 ... and last but not least ...
  
 Klik 'Update', if not... a'haaa tak tau.. :-)

Rajah 3-6 dalam satu skrin. I harap ia memberi munafaat pada you wahai cikMulan...

Warning: Pernah terjadi pada you-know-who selepas menggodeh2 dengan niat menukar template, kotak komen yang telah lama ditutup kembali terbuka luas walhal dah ditutup ketat. Tersentap kejap bila terasa deruan darah naik kemuka, har3.

Pada sesiapa yang lebih arif tentang perkara berkenaan, sila tampil kedepan supaya kita boleh berkongsi ilmu dengan lebih mantap lagi.

Ralat: eja perkataan seronok, R diganti dengan W dikira wosak rosak bahasa tak?
.

6 comments:

Queenie said...

wow wow wow...dah jadik sifu meh!

ai dulu pernah tutup sat, pastu nak tutup lagi dah telrupa kekdahnya, so tenkiu for sharing ya...

wlp khas utk mulan tp ai ciplak jugak! halalkan taow...

ahkakbatik said...

CS nih selalu tuleh entry pastu tak kasik org beromen... why? why???? why???!!!!

Aisyah Sakinah said...

yeeeaaaaa
tell me why..why..why oso...
(tumpang dah terlanjor ahkakbatik bertanya...)

azieazah said...

Betullah dah tu Cik Som! Tidak bersalahan lagi. Tutup komen tu untuk entri entry tertentu sahaja, haruslah di edit setting pada entri tu saja.

Kalu ditutup pada setting blog, semua entri tidak boleh dibuka nanti. hehehe ahaa that time.. ahaa tak tahuuuuu!

m.u.l.a.n said...

oohhhhhh my love... thaaaannnkkkk you sooo much...!! dah kurang buta IT ni..

CS said...

Assalamualaikum.. Mohon maaf lewat menjawab komen. Sibuk mengalahkan isteri Obama ...


QJ
Ilmu yg seciput tu aje yg kita tahu so takleh diiktiraf as sifu yet. I tak reti buat sticky post tapi nampaknya you dah terer, wow!


AB
Tak baek berprasangka masam2 manis kat kita taw. Lazimnya kita tutup kotak komen sebaik saja kita posted entry baru. Sebabnya dah pun diterangkan beberapa purnama yg lalu ;-)


AKAK @ibunya Aisyah Sakinah
You oso wanna know why I tutup kotak komen? Sila kontek my PA nama dia bik Thom, okay bebeh?


AZIE
Kita tutup untuk semua entry lama al-basi. Masih belum tercapai misi untuk menutup kesemua entry, phewh!


MULAN
Auwww...macam bunyi orang bercinta aje tu. Orang kat sini apa kurangnya, buta IT jugak you :-(