Wednesday, 30 January 2013

Etika membeli sotong ...

Hujung bulan nih penduduk setempat akan berentap perasaan samada nak berbelanja diGiant atau tetap setia bersama Mydin. Purata harga barangan Mydin adalah lebih murah dari Giant (tak boleh beri contoh pasaraya yang lain sebab tayar kereta 4 ketul I tak berdaya berpusing ketempat lain).

Strategi pemasaran katanya maka Mydin bertindak bijak even before bangunan Giant siap dibina. Bagian dalamnya dah dibuat overall make over, dah dibanyakkan lagi tempat makan dan kedai2 menjual segala manikam.

I paling gumbira bila tempat letak kereta seluas padang bola dah ada bumbung. For sure bumbung tu dibina khas untuk puteri lilin dan bonda memasing ie untuk kita2 yang diva divot nih laaa agar mekap tak cair dan tiak menten kering, ngeh2.

KeMydin semalam berbelanja ala kadar aje almaklum mem belum dapat gaji lagi. Sebelum tu pekena roti nan & tandoori ayam sekali lagi. Makan tak ingat dunia tapi bila jarum penimbang tak bertimbang rasa naik mencanak2, penimbang tu pulak disalahkan nanti. Nilah manusia, pandai aje menutup kesilapan sendiri dan menyalahkan benda atau orang lain, ek??

tanglong merah (1Msialah katakan)
Pernah tak terbaca tanda amaran diletak pada tempat menjual udang melarang kita menanggalkan kepala udang dari badannya? Lately such warning tak nampak lagi mungkin overall pembeli dah bertaubat tidak melakukan kerja tak beretika tu lagi ...

Semalam I jadi saksi kerja tak beretika sorang achi tu. Selamba dek aje dia cabut kepala sotong dari badan sotong. Muka dia seinesen mencabut akar taugeh. I berani menjeling aje tapi tak berani nak menegur w'pun skrip drama sebabak dah siap tepi bibir ..

I terus beredar menyusur tempat jual timun, berhenti kejap bila dengar leteran pekerja "kalau saya jadi pelanggan saya komplen.. tengok timun2 nih kotor tak dibasuhnya dulu". Dah dia mengadu domba kenalah I tunjuk simpati "ha'ah kotor masih ada tanah lagi" maka teruslah ambik peluang beritau dia pasal skandal achi dan sotong.

Diharap pihak pengurusan buat papan tanda besor2 kat tempat jual sotong dengan kata2 nasihat lebih kurang cam nih "Puan2, nyonya2 dan Achi2 sekelian, sila ambil perhatian ..1  kilo sotong cukup sifat harganya RM17. 1 kilo sotong tak cukup sifat harganya  RM27++. Sekian terima kasih".

Teringat perihal anak sedara TB yang suka makan sotong tapi dikuis kepala sotong ketepi pinggan. Dia macam tu sebab imaginasinya sungguh liar masih teringat2 kepala sotong Davy Jones dalam Lanun dari Caribbean. Dasyat betul imaginasi dia...!

P/S: kepala sotong berpindah kepinggan kakak angkat Jack Sparrow almaklum harga sotong bukannya murah, khaan?

Masa di RD baru2 nih, Mem masak yang simple2 aje sebab beliau dalam mode bercuti atas gunung Ledang memutih bersalji salju ...

mee goreng air tangan sidara yang tak suka bubuh berpelepah2 sawi

mee rebus from scratch.. mem rajin kan?
Mee rebus tiru resipi A.Satar. Resipi guna tauco tapi terlupa bawak. Kalau cukup bahan mungkin rasanya meleTOP kot? Boleh bukak warong mee rebus bawah pokok derian, yesss..

2 kali masak NGUK...
Takde siapa komplen dan semestinya jangan ada komplen bila mengadap rezeki. Sedap makan banyak, tak sedap makan sikit.

Tu aje ceritanya ... jom JJCL jom?
.

18 comments:

NenetPenne (NP) said...

ada ke orang buat gitu? i mean cabut kepala sotong and kepala udang just ambik badan je? oooh sungguh tak baik..

harga mcm yang disarankan tu adalah stuju, without kepala sotong RM27.00 sekilo..haa biar merasa gituh...

Queenie said...

NGUK tu dijamin malatop, tengok gambar pun dah tau chef tak kedekut bahan...camtu la....

I wlp takot ngan sesongot sotong tu, tp tak plak chabut kepala dia, I cuma pegang ekor dia n terus masukplastik....
ntah2 semalam achi tu ialah I tak? wkakakak

CS said...

NP
Sesungguhnya adaa.. Kes tanggal kepala udang dah lama berlaku tapi kes tanggal kepala sotong baru sekali I tengok. I terkejut beruk seketika..

QJ
Achi tu tak pakai tudung so I am sure dia bukan you. I pasti you pun takde masa nak keje2 cam tu. NGUK tu nasi gor paling senang dlm donia.. janji dimakan dgn udang kering yg dah digoreng lebih dulu, nyum2..

azieazah said...

Lauk apa lagi yang hendak dicari?

Beli sotong tanggal janggut? I rela jer tengok scene sebab I suka beli sotong (yang besar rendam tu la), amik extra janggutnya.

Mentang-mentang sekarang dah rasa terer masak Sotong Rendam tu ikut teknik Kak Q. Hahahaha!

CS said...

AA
I tak jadi cari lauk tapi beli burger aje for lunch tadi. Achi tu beli sotong putih bukan sotong besar yg direndam tu so macam pelik aje dia buat cenggitu. I pun buat teknik yg sama bila masak sotong besar tu (ikut petua my aruah Mak).

DeLancrettLurpak said...

bergegar nafsu mkn saya ni taww tgk semua yg ciksom bentangkan pada parlinen kali ni, especially mee rebus tuuuu, awesome lah rupanya, nakkkkk!

CS said...

DLL
Kalau bergegar nafsu, I galakkan tapi never2 bergegar iman, hehe.. Mee rebus resipi Aziz Satar ada keluar kat sokabar 2 minggu lepas. Resipi yg simple tu sebab I dare cook it from scratch. Anything complicated, nehi nehi..

cahya indah said...

kalau achi tu taknak kepala sotong, meh cahya ambik. favorite makan janggut sotong, auntie som :)

ahkakbatik said...

sini kan CS.. nak beli jagung siap ada tong sampah kt sebelah untuk kopek kulit jagungnya.. tp harga jagung ikut berapa bijikla. Mungkin depa boleh letak harga sotong ikut bilangan sotong dan bukan beratnya... jenuh dak cashier tu nak kira nnti?

Haliza Ghazalli said...

CS
Peristiwa semasa i dTesco (tempat membeli belah i) pun mcm u tau. I witnessed some nyonyas menukar telor gred A kebekas gred B supaya dpt harga lebih murah. Teruk kan!

farae al-farafisya said...

Cik Som, berkat kegigihan membaca blog Cik Som dr mula, sy dah master kependekan yg Cik Som guna walaupun terlepas baca entri sebelumnya...hehehe..


Kira berani-tahap-gaban la ek org2 yg main cabut-cabut kepala udang dgn sotong tu? Tak pernah pulak terjumpa kes cenggini..

Tapi bila fikir balik, macam bijak la pulak org yg buat cenggitu? OOoppss! Hehehe...

m.u.l.a.n said...

aarrrrr...??? cabut kepala udang & sotong..??? tak pernah dengar.. ad ajgk spesis yg tergamak buat cenggitu..

yesss, management patut buat tanda rege sebegitu rupa... yg cukup sifat atau yg OKU... oppsss KU je.. O for orang..

T said...

Dekat sini, sotong memang jual dah dipisahkan kepala dan badan. Siap bersih lagi. Jadi boleh mix and match. Tapi harga dua kali ganda daripada mackerel (antara ikan paling murah). Jadi jarang la makan sotong.

CS said...

CAHYA
You suka makan kepala sotong? O-kayyy, nanti I pakat dgn boss Mydin mintak diorang UP sket harga kepala sotong, ok?? Psst.. rahsia nih, I suka kepala aka janggut sotong juga, shhhh.. tapi tak pernah buat kerja cam achi tu buat.


AB
Soklan ilmiah berbunyi: jagung tanpa kulit vs jagung berkulit, berbeza harga tak?? Kalau supermarket mula jual sotong sekor2 tak ikut beratnya, kensellah I nak kerja kat supermarket. Tension boleh buat rambut tukar rona.

CS said...

LEEZA
Haiyaaa.... telur pun kena tukar? Tererlah those mak Nyas.. what will they think of next?


FARAE
Teruskan kegigihan membaca dan jadikan segala yang dibaca sebagai panduan & pedoman hidup, hahahaaa... *gurau jer*. Anyway, cant deny Achi tu memang bijak dan licik.

CS said...

MULAN
Since Mydin dah kaya raya, elok juga kalau dipasang CCTV kat tempat jual sotong, udang dan telur. Bayangkan I yang akan kendalikan CCTV tu? Haha.. siap diorang I kerjakan..


T
Takde bantahan kalau dari awal kepala sotong dipisahkan dari badan dan dijual dgn lain2 harga (serupa jual bagian ayam - dada, drummet, kepak, peha etc) tapi bila tengok aksi Achi cabut2 kepala dari badan sotong tu, I rasa mcm kepala I pulak yg kena cabut, haha...

Ibu n Abah said...

Kekanda...
tak pernah2 adinda dapat nombor 17..
selalu dinda komen tempat pertama kan?
bibik tak ada...
kerja kosong dirumah tu dinda yang isi anak beranak...
nanti bg adinda resepi mee rebus tarok taucu dan NGUK...
sekian terima kaseh...

CS said...

DINDA R
Nombor 17? Tahniah, ada gak no. 1 tu, waima no. 1 dari bawah, heheh.. Kemana perginya bibik tu? Balik negara ke? Ohh.. takpe, you ada 4 askar wataniah, kan? Diorang dah boleh diharap. I lantik you jadi mandor, ok tak? Nanti I beri you 2 resipi tu ikut 'pintu belakang' eh? :-)