Monday, 9 September 2013

Tajuk hari ini ialah MACAM2...

Assalamualaikum ...

Baru selesakan punggung atas kerusi tak empuk dan mula menaip tetiba someone makes me sentap! Ehhhhh....? *sigh*

Bukan senang nak padamkan api sentapan walaupun sekadar sentapan manja. Tiak pun boleh berpeluh menahan ledakan mini gunung berapi meletop.

Anyway, pernah dengar istilah sentapan manja tak?

Sentapan manja berlaku bila suami sendiri yang buat kita SENTAP tapi hati akan cepat cair bila suami berdiam diri, dengar dulu penjelasan kita. Oleh yg demikian rasa kecintaan akan lebih menebal pada dia, setuju tak?

Kalau suami bersikap defensive bila kita baru nak menegakkan benang kering, alamatnya seminggulah dapur tak berasap, ahaks. I think he knows his wife better, haha..

SARAPAN pagi nih ialah nasi gor kampung, D yang masak. Boleh tahan sedap dan boleh tahan pedasss. Tak ingat nak klik klik tapi nak juga tampal my 5-minit meal for breakfast yesterday ...


Char KT lambong2 diberi nama. Kalau tak lambong, takkan dapat effect atau rasa sesedap seperti dimasak oleh penjual Cina. So bila dah lambong2 tu serupa ke rasa sedapnya?? isssh2...soalan provokasi namanya tu so takde jawapannya. Tanya lagi esok lusa, ok?

LAST kopek open house semalam kat rumah kawan sama sekolah tapi dukacita tak pergi pun. I thot on weekend bolehlah I berpeleseran dgn kengkawan tapi T pulak ada juga last kopek beraya, terpaksa bawak kereta kesana. TB pulak kerja (hari Ahad pun kerja, cian dia) balik lewat. Boleh aje mintak D hantarkan tapi risikonya hebat sebab kereta tu menanti hari untuk diservis/overhaul. Takutlah apa2 terjadi nanti langsong terbengkalai I kat tengah jalan.

SELASA lepas kepejabat TNB. Selagi I tak faham sebabnya tertera 497.48 dalam kolum debit/credit, selagi tulah I tak moh bayar. Why suddenly ada debit/credit sedangkan bulan sebelumnya tunjuk MINUS RM52?

Nasib tak baik system TNB down syndrome! Kiosk bayar bil pun down. Mood I lagilah down sebab bukan senang I nak mandi pepagi kepejabat tu dan bukan senang ada orang dengan sabarnya menunggu kita dalam kereta.

JUMAAT pergi lagi. Kaunter pertanyaan dijaga oleh encik guard. I blablabla terus dia hulurkan nombor. Well... sebenarnya I tak perlukan nombor, I boleh aje naik tingkat 2. Alhamdulillah, untungnya kalau ringan mulut suka bertanya, khaan?

Penjelasan dari petugas boleh tahan detail siap tunjuk skrin lagi tapi adakah I faham?? Not at all. Maybe 5% aje I faham, ekekeke.. Apa pun, kalau berdegil tak nak bayar bil yang agak melambong tu nescaya bergelaplah kami anak beranak. Kenot watch tivi, kenot wash baju, kenot iron clothes, ALL kenot kekdahnya.

So bye2 1K... (semua nih angkara meter yang baru TNB ganti. Apa pekdahnya ponn?) *sentap nih*.

ASTRO satu hal, hehe..ada jer nak komplen ek?? Yalah youuuu...tengah sedap2 I flip flop channel tetiba tivi gelap gulita pastu bertukar rona biru, kothong! Takkan my tivi yang menanti saat2 kehancuran failed on me?? Hehe.. memang tak sebab decoder Astro punya angkara. Tak boleh record program, tak boleh view program yg dah direkod; pendek kata semua fungsinya kiok!

I pun telefon cust. service. Petugas ajar hands-on cara memanipulasi decoder tapi tetap tak berjaya so dlm masa 2 hari, technician akan mencemar duli dan kalau perlu decoder diganti baru, that will take 5-7 days. 2-7 hari sangat lama OK? Tapi I pasrah atau buat2 jer pasrah.

Malamnya I ngadu pada in-house technician, siapa lagi kalau bukan suamiku itew? hehe.. I serah bulat2 pada kebijaksanaannya (auwww) sementara I didapur menyediakan santapan kebaboom.

TCTLSShort, TB berjaya menggodeh!! Yeahhhhh...alhamdulillah (bini in-house technician senyum simpul mati sampai sekarang).

SABTU baru nih I temankan T tengok wayang. Kira kena paksalah nih. Ekceli I fobia masuk panggung wayang tapi kesianlah pulak. Wayang tu dah sebulan setengah dimainkan so as expected panggung wayang tu takkan ada ramai orang.

Mula2 kita berdua aje. Wayang pun bermula... Alamak, nak nengok cerita hantu mana boleh kita berdua aje dlm panggung? So enter one couple, another couple and another. OKlah tak takut sangat.

T nih penakut tapi tetap nak tengok cerita hantu. Dia buatnya lengan kita sebagai perisai, har3. Dia kepit lengan kita pastu bila dia benar2 rasa takut, dia lekatkan muka kelengan kita. Dia intai menerusi celah2 jari jer.

I takdelah nengok celah2 jari sebab I sedang menikmati kacang so kenalah pegang peket kacang. Agak rasa seram, I sepetkan mata pandang dinding. Senang aje kan? Selesai masalah.

SEKIAN aje celoteh pagi Senin. TB baru telepon dari SA "I otw nih". Yes, hari nih hari kami berdating diMydyn, har3. Dia pergi bank dulu while I kat rumah bersiap2 molekkan diri tapi adakah I bersiap2? hehe...shhhh...

AKHIR kata, JOM ikut I JJCM, jommm??
.

8 comments:

Kakcik said...

Seronok baca kisah CS ni, seseronok kakcik menghirup sup sayur sampai meleleh air hidung ni ha... :)

Anonymous said...

KAKCIK
Nasib baik takat meleleh air hidung aje dan bukan terbegik/tercekik. Takut juga laling awak saman kita nanti...

Semalam makan nasi pengantin tak ajak kita ponnn...CS (malas nak log in tulis pw, hehe..)

Ibu n Abah said...

Mandi tak?

Anonymous said...

AKAK
Make a wild guess....CS

azieazah said...

Panjangnnya citer. Tak sempat mata nak baca. Esok jer kita sambung.

Cuma,

gambar tu kasi besar sket bleh?

Anonymous said...

AZIE
Sape baca sampai habis baru dpt bonusnya... iaitu gambar akan jadi besorr dgn sendiwinya. Harap maklum...CS.

m.u.l.a.n said...

isshhh CKT lambong2 tu kasi meleleeeehhhh aja....

sini kalo angin laut china selatan tiop walopon x kuat mana, maka signal astro akan berlari lah ke sana sini..

Anonymous said...

MULAN
Kalau tulis CKT lambong2 maybe ada market value kot? Bunyinya macam dap jer...

Kat sini pun sama. KL yg hujan, kita terlopong tengok skrin hitam...CS.