Thursday, 6 November 2008

Last kopek ...

The so-called last-kopek raya open house catered specially for my siblings lasted joyously with much aplomb. Alhamdulillah for many reasons: Dapat tebus malu, puas hati jamu diorang, jalin silaturrahim, berbual mesra dgn adik-beradik dan mee kari dimasak terlebih sedap dari masakan 2 kali sebelumnya.

Puji2an bergemuruh hinggap kat telinga (cam riak aje bunyiknya tapi sajalah kita tulis meriah2 cam ni sebab ni kan rumah sendiri, kaan??)

1/2zah sms:
Gua teringat lu punya mikari. Sedap. Lu mesti ajar gua buat tu n sambsot. Camne dpt sambsot tu lembut? Gua x pandai langsong. Mesti xlembut cam tu.. Sekian.

Jwpn ikhlas dan telus :-)
Kiahx3, U like my mikari n sambsot? Rasianya terletak pada 18 jenis herba (16 pun boleh), ahaks. MK n SS tu gua kuk ikut naluri, berbekalkan bismillah n selawat (masa tulis ni rasa tekak gua kembang kuncup aje, haha. Guwau2 eh KakZah ehh?)

3 kali masak mee kari menjamu tetamu sempena riraya. As practice makes perfect, kali ketiga barulah resultnya d'bomb kot?

Menu for that day from the gracious hosts: Mee kari, sambal sotong aka sambsot, murtabak ala Spore (beli) and the well-known lempeng pisang which is my specialty (ni pengakuan dari diorang). Other foods sponsored by siblings: Popia, baked macaroni, sago gula melaka and burger-del (Ngah made specially for MOTH. Tak chi tau, apsal dia plak yg dapat walhal dia buat kerja sikit aje? Ooops, takpe, sori terlupa pulak .. MOTH tolong lipat bebaju dan belanja murtabak, hehe 'isteri mudah lupa').

It was literally a one-woman show dari membeli bahan2, memotong, mengisar, menumis, merebus dan memerah santan (yaa perah sendiri - 3 biji pulak tu, saja tak beli santan pre-perah), juga basuh segala gelas dan pinggan mangkok sendiri .. (sengaja tak benarkan tetamu tolong basuh pinggan-mangkok bukan kerana takut pecah apa2, tapi .. hehe, adalah sebab2nya).

Pada orang yg terror memasak mesti beri komen yg tak membina "ahh, kacang aje tu". Memanglah baru buat mee kari untuk jamu 20 orang aje bukan masak untuk kenduri kawin, nonetheless I gave a good pat on my shoulder for the work well done! Syabas..

Mak used to say 'kita buat dia', and Bak always said 'kerja guna akal' (sambil pointing jari telunjuk ke dahi). Anak Mak & Bak pulak kata kerja kena profesional dan disiplin, jangan gopoh supaya tak hilang fokus (namun malam hari terpaksa cari orang picit pinggang dan betis, auwww).

Alhamdulillah semua berjalan lancar! Amin ... tahun depan nak masak apa ekk??

Ralat: Takde gambar sebagai hiasan sebab kamera HP buat perangaiii ..

2 comments:

Anonymous said...

Salam Cik Som,
Wa marah nih jemput Fify & Cik Wan jek abih pengantin lama ni kalau ngidam camana kut kut nak offer sempena my graduation he he he...

ciksom dahkenyang said...

Jangan marah2 tak elok untuk orang yg baru graduated taww... Kalau lu ngidam, wa jemput sama.. hehehe..