Wednesday, 12 November 2008

New house?

Insyaallah dengan izinNya, terjadilah ... tapi kalau dinanti2kan saat dan waktunya, mesti terasa lamaaaaaaaaa... tapi kalau tak difikirkan sangat, buat2 tak reti atau sebokkan diri dengan segala hal yang mendatangkan faedah maka saat tu akan cepat menjelma.

Perbincangan dua hala (between TB n nephew in-law) berkenaan melakar pelan rumah baru dah dibuat sebulan dulu dan kini blueprintnya dah pun siap dilakar dengan penggunaan perisian komputer yang canggih . Untung juga ada dikalangan keluarga yang mahir dalam bidang melukis/melakar pelan rumah.

Angan2 kian menjadi kenyataan, insyaallah. TB mungkin gembira ria sebab angan2nya dah mula berputik but what about me? Am I happy? The answers are 50-50, 30-70 & 70-30.

Masa muda2 dulu bila TB menyatakan hasrat nak buat rumah kat kampong halamannya, wajah kita macam setuju aje tapi mulut pulak berkata "alaaa, tak naklaaaa. Adik-beradik I semuanya kat sini.., lagi pun kat sana takde bank, atm, supermarket..." (ini bukan statement mengada2 tapi berdasarkan keperluan hidup pada masa tu).

...tapi sekarang keadaan kampong halamannya dah WORLD, dah ada macam2. Pendek kata apa KL ada, kat situ pun ada. Kawasan perumahan baru tumbuh cam cendawan selepas hujan.

Betapa manusia berubah .. dan tak banyak sikit, diri nih pun turut berubah. I am not talking about my physique yang memang dah berubah but it's about my accepting the fact that I have to follow TB wherever he goes. Sekarang dah tak pikir lagi pasal bank, atm atau supermarket tapi pikir hal lain pulak. Hal lain termasuk takut dan seram, dunia misteri. Takut hantu (of coz) dan seram dengan persekitaran kawasan yg akan didirikan rumah.

If only I tak dengar cerita ceritot dari sepupu sepapat TB yang bercerita tentang pengalaman masing2. Menciiiii tau!! Sorang tu bercerita terdengar suara sekumpulan perempuan berbual mesra walhal tempat yg dimaksudkan ialah ladang persendirian aje. No way perempuan sesuka hati nak berkumpul kat tempat macam tu.

Sorang lagi kata mesin rumputnya terasa sangat berat bila dia mula menebas rumput dan lalang walhal selalunya mesin tu ringan aje. Jenis yang nak main2 dan acah2 ni lah yg kita tak berapa berkenan dan juga tak gembira nak dengar.

Nevertheless, excited tetap excited. Terkesima jugak nak beri cadangan kat TB "kalau rumah tu buat style Mediterranean, boleh tak?". Takkan tak boleh, sediakan ajelah duitnya <-- TB tak jawab macam tu tapi I sendiri yg jawab, hahaha.

5 comments:

cibil said...

..mesin rumput terasa berat?? eiii ciksom... mesti 'ada' yg bertenggek kat atas mesin rumput tu kan??

ciksom seram tau said...

Hehehe .. mesti yg jenis obese tu .. tak reti nak diet.. Maaak...!

Anonymous said...

Cik Som,
Kita serupa wa pun kalau nak pindah umah baru exceited tapi tang Seram tu memang jiwa wa tak kisahlah org nak kata dah kertu pun penakut apa nak buat dah nalurinya gitu..He He He nanti Bang A Low dah siap ajaklah nengok Mediterranean House tu eh....G'Zain

ciksom mulacuaktau said...

Kahkahkah Gee, wa masih ingat your encounter of the 3rd kind dolu. Wa nerbes duduk rumah yg dinding2nya tak MELEKAT dengan dinding2 jiran. I am not looking forward duduk rumah Bang A Low tapi apa nak kata anjer punya pasal, wa paksa gak duk bersama2 BANG A LI (read: Bang Ali tapi kiah3 macam Benggali pulak.

Dentist and Me said...

errrrrrmmmmmmmmmm . . .