Friday, 6 February 2009

Dugaan .. (lagi)


Patutnya jemput T pukul 1030 pagi tapi dia memandai tundakan sebab nak ikut kawan pergi Wondermilk . Mesti ada yang dia idamkan tu selain kapkek yang menjadi tarikan utama. Dengar cerita kapkek kat situ sedap... (memang sedap..sebijik RM4.50)

Dah 2 minggu tak drive jauh dan hari ni drive ke SA terasa fobia pulak, fobia takut kereta berasap! Hubby kata "insyaallah takde apa2, kan dah repair? Baca Bismillah banyak2"... "Yaalah, tapi kalau berasap cam dulu camana I nak buat? I panik kang" ..

Maka D tunjukkan cara atasi fobia. D ajar ni, ajar tu, ON hazard lights, tengok bawah seat, bukak punat ni tapi jangan lupa tutup, jangan pegang dengan tangan - guna kain sebab panas, blablabla. Sayang gak dia kat I .. heheh. Ha'ah, baru perasan kat boot kereta ada berbotol2 air = 8L air. Tak perlu lagi sebab tray untuk kitaran air keluar masuk dah pun diganti.

Sepanjang perjalanan - baca tu baca ni - Bismillahi tawakaltu allallah - rasa nak nangis pun ada. I menyampah kat diri sendiri bila dalam keadaan cam nih namun I cuba kawal diri. I must overcome my own fear! Ginilah kalau orang penakut by nature bawak kereta. Doktor sakit jiwa aje yang boleh paham keadaan sebenar orang cam I nih ...

Legaaa...selamat tiba kat rumah guard, alhamdulillah .. TAPI .. Huhhh? Oh no.. tidaaak!! Ya Allah .. How can I overlook this?? Dalam banyak2 hari, hari ni KERETA BOLEH TAKDE MINYAK?? Aarrghh... I decided not to continue driving so I parked the car at the 'Bengkel Perbaiki Kenderaan' premise with the hope that I could get help in a jiffy but what a pity, the place was so lengang. The men at the bengkel have gone out to perform Friday prayer... aaah, no wonder.

SMS T "pls wait, kereta takde minyak", mengucap panjang dak tu sebab kolejnya dengan tempat I park kereta dah dekat sangat. Alaah..sekali sekala cam ni kan thrill?? T cadangkan drive ke kiosk tapi I takut kereta berhenti kat tengah2 jalan .. (T maksudkan kiosk A tapi I dok bayangkan kiosk B yang jauh kat highway...har3..silap paham).

Thrill memang thrill tapi camana nih? SMS D "tau tak keta xde minyak"? tapi tak bitau hubby (eksyen I ni, saja nak prove that I can handle such situation myself. Takut kena sound pun ya jugak..haha). The best person to call is none other than AAM. Sementara tunggu bantuan, I call SDMC to reschedule my appointment from 3pm to Saturday at 11am.

Yeayy.. dalam 20 minit, jejaka AAM pun tiba.. (alhamdulillah)

AAM: (check meter) ni boleh jalan lagi kak..kita ambik minyak dekat ni aje
I: Ehh, awak tak bawak minyak ke??
AAM: tak..diorang kata keta tak boleh stat. Takpe, akak beli minyak dekat sini aje
I: saya tak tau tempat minyak tu tapi kalau keta stop tengah jalan camana?
AAM: Akak ikut saya, kalau keta stop akak fone saya
I: sigh.. (ada pilihan lain ke dek? tapi dengan rela hati terus membontoti van AAM)

I'm very particular bab petrol ni, always ensure there's enough but what happened on that day was really a dugaan. It was totally an oversight, terlepas pandang jauh sangat on my part, all because I was focusing more on 'what to do if kereta kembali berasap' and also, I was confident the car had enough petrol as I had pumped in 8L the last time I 'touched' the car.

Yang lemah, yang alpa, yang leka semuanya datang dari I namun dengan dugaan yang (kecil) ni, I know Allah loves me.. alhamdulillah.

3 comments:

Uncle Lee said...

Hello Somuffins, really nice of you to come by my pondok.
Regret my Bahasa is jurassic pre Merdeka....so will not comment on your this posting.
Might get mistaken for marriage proposal, lecheh tu, ha ha.

Glad we share the same friends, ha ha.
Always happy to make new friends.
You keep well and have a great week, best regards, Lee.

somuffins said...

That was fast Mr Lee. TQ. Maybe by being here, you could polish up your bahasa? Regards

alongabah said...

Laa .. tak de minyak je ke? Ingat apa tadi.