Wednesday, 3 October 2012

Hasil lawatan YB ...

YB aka 'yang berangan' tak suka berjalan jauh tapi bila dah duduk dalam kereta 2-3 jam, terasa sukalah pulak terutama bila memandang alam semesta yang indah terbentang luas saujana mata memandang. Dengan banjaran gunung ganang pekat menghijau, dengan hasil tanaman negara hidup subur segar menanti hasilnya diragut dan diproses ... <- kenot be a novelistlah... fail flat!

Lately I travel lite n easy. For 1 nite stay, satu backpack akan sarat dengan tuala, telekong, baju tidur, 2 blouses, 1 short long pants, 1 kain batik (berkemban kebilik air, ahaks), extra tudung dan 'yang kecik2' tulah... berapa lai? hehe... rahsia negara!

Tiap kali berjalan jauh harus singgah kekiosk dulu. TB penuhkan tangki (minyak kereta) dan I tak ketinggalan penuhkan tangki juga, membeli sekotak air laici sejuk dan seplastik buah melaka. Sediakan air tu just in case terbegik dek buah melaka, manalah tau kot malang tak berbau, kaaan?

20 minit dalam kereta dah mula cuit2 sibuah melaka. Selok satu, ngap satu. Telan satu, selok lagi dan lagi diselangseli si-air laici (tetap sedut wpun tak terbegik, kih3). TB bersuara "meriah you ek?" <-- ikhlas ke jeles nih? haha.. TB tak suka makan atau minum  atau pegang2 tangan I dalam kereta dan tak suka berhenti tak tentu pasal tapi kalau tak dapat dielakkan, terpaksa jugalah... kenn?

BTW, menyesal pulak beli seplastik aje buah melaka sebab hari tu punya was superb! macam nak suruh TB buat u-turn aje, haha...

Balik kedesa halaman kali nih dah dijangka akan tiba waktu makan tengahari. So alasan yang bagus adalah "dekat ayer keroh tu ada tak tempat makan yang sedap?" lalu dijawab "takde" sambil geleng kepala 15 darjah kekiri kekanan. Hmm..."kan bagus kalau kita siap2 lunch? tak susahkan KT nanti, kesian dia" dan tanpa sesaat lewat "kita berenti kat R&R nak?" ... mau kita tak nak? "boleh jugaaaaa...." slow n steady aje jawapan diberi ala2 tak teruja walhal dalam ati 'yabadabedooooo'.

So kita makan yang lite n easy jugaklah ...


TB oder burger set penuh tapi I oder ala-carte aje (maklum dah kenyang ngap2 sibuah melaka). Yang menghantar makanan adalah semi-OKU (alhamdulillah dia mampu berdikari), ketap ketup bunyi kasutnya kehulu kehilir menghantar pesanan dan membersihkan meja. I namakan beliau Atan eh?

Tak lama menunggu, pesanan kita pun sampai tapi mengapakah pesananku diabaikan?? Sambil pandang TB mengunyah (I pasrah kekdahnya), I juga perhatikan gerak geri Atan yang sangatlah sibuknya. "Heran ek dia tak hantar I punya sekali walhal kita oder benda yang sama". I dapat rasakan TB dah gerun kalau I terus bertanya kekaunter, haha...

Yang romantika d'amournya, kikikik.. tiap kali mata bertemu mata, Atan sure tunjuk penampar lima jari mintak I tunggu kejap kekdahnya. Alahai... kesian ada, heran pun ada (sebab orang lain yang datang kendian dah dapat). Bila pesanan tiba "kenapa sama oder awak tak hantar sekali?" bertanya secara kebetulan aje takde reaksi marah atau nak nangis tapi sayangnya I tak faham penjelasannya.

Berjalan jauh paling tak suka bila lori tanker bas bergilir2 memotong (atau menyocok2) kereta kita. Contohnya bas hijau nih ..

Kejap tepi kejap tengah cam orang mabuk
 
Tererlah tu...
Dalam masa 2 minit bas hijau dah jauh kedepan ... ke TB yang bawak selow mosyen? hehe..

Sejak dua menjak bila berjalan jauh, TB dah rajin berhenti (dan pasrah kehendak bini, hehe) kat stall tepi jalan yang menjual buah2an, kueh2 tradisional etc. Harus singgah kesitu sebelum balik KL. Menyesal tak sudah kalau tak singgah, ngeh3.

Dah musim buah, memang tak tidur malam kalau tak beli .. kaaaan? so disamping beli belachan (untuk diagih2kan), belilah juga buah mangga, pithang tanduk, duku langsat, buah mata kuch kuch hota hei dan rambutan gading (untuk diagih2kan juga, insyaallah).


So kerja I hari nih memang tersangat sibuk berulang alik kedapur. Yaa.. sesungguhnya sibuk kopek rambutan, mata kuch dan duku langsat.. (disamping sibuk basuh n nyidai basuhan dan kemas cuit sana cuit sini kononnya)..

Khas untuk Yong Kay (ehem) yang bertanyakan misi lawatan YB Thom kekawasan nun, inilah yang perlu kita jenguk...

view from the kitchen 
(overlooking the pokok durian yang sedang berputik beribu2 lemon)
 
dapur yg belum siap dengan sinki yang tak ikut kehendak pelanggan, huwaaa....
 
living n dining
Misi utama: YB TB cuba finalised apa yang patut disetelkan oleh vendor2 berkenaan.

Kalau nak cerita pasal sinki dapur memang berjela. Lain yang kita pesan, lain yang dipasangnya, grrrr tapi tak perlah as I told T "kat dunia nih bukan semua barang yang kita nak kita dapat w'pun kita ingat kita dah rancang sebaik mungkin".

Perjanjian jual beli atau servis dengan manusia wajib ada hitam putihnya dan perlu ada tandatangan setuju. Memang semua tu ada tapi kenapalah satu hal kecik tu terlepas pandang akibat situasi 'I thot you thot'?

*nangis belakang esbok
.

18 comments:

Ibu n Abah said...

Alhamdulillah...
luas mata memandang...
ada derian... ada pulasan...ada manggis... amboiiii.... berapa lori ni u nak pakai?
seronokkan rumah dah nak siap...

Lili said...

Besyarnye umah kander! Boleh dinda tumFAng bermalam?

Anonymous said...

Bolehlah I ajak diri sendiri datang makan doyan kome tu.

Bila saya boleh anto pokok-pokok Ixora Sunkiss daun kecil-kecil untuk ditanam di istana yang bakal siap tu.

Ahkak

kak ja said...

Kander, kander supply buah deghoyan beribu2 lemon, dinder bawak beras pulut dr negeri jelapang padi malaya.. kita mamam pulut deghoyan kat bwh pokok sambil melayan angin yg bertiup sepoi2 tak reti bahasa..

Indahnya kehidupan kander di Jasaint nnt, ek?

*kumpul duit nak beli hse-warning gift kat kander

LEEzasTOUch said...

Assalam YB Thom
I sukerlah rumah u n persekitarannye...bolehlah buat mcm
country home...cantik....tanam bunga2an, bela kambing itik.
Wahdoo! Best la!!

Ibu n Abah said...

Kander...
Lili dan Ja tu jauh...
kita sekampong kan?????
( pandang kenyit2 mata kat komen di atas tu...)
- ada orang tu ada ati nak buat pulut nak makan deriyan dengan u??? issshh isssh..isssshhh....
- ada sorang tu nak tompang bermalam lagi... essshhh...eessshh..esshh..
i okay lah kan... i datang balik ari lepas dapat deriyan i baliklah kampong i pulak, kan????

PatinPasta said...

Cik Som,
Ate ke gambor buah melaka yang todap benor tu tak de ke?

Saya tak setuju Cik Som bubuh sinki kat rumah baru Cik Som tu. Sebab? Sebab nanti Cik Som kena masak. Kalo tak de sinki, buleh ajak TB makan luar setiap masa. Cerdik tak? ;)

bintangjauh said...

Salam CS,

serasa perasaan begitu nyaman sesungguhnya dengan suasana yang digambarkan...yang meriahnya cara&gaya para bloggers ber-komentar... boleh tersenyum melirik sampai ke sepasang mata, mereka semua bertaraf meriah, suka Ratna...

sudah musim buah!kempunan lagi... adore dengan itu rambutan berambut warna blond aka kuning aka gading, juga duku langsat...
Salam manis semanis madu.

p/s: itu durian boleh diperaga kan tatkala gugur berdebum ditanah!

Queenie said...

CS...CS...

kita kalo org JOhore semuanya bersedara kan? nak2 sedara durian and gambutan...wakaka...

oh yea (dan2 tu teringat) - my adik cakap benih nenas n ubi tu boleh didapati di FAMA...cuba try test tanya kat dia...ya ciksom ya (dgn nada lemah lembut pasal nak jadik sedara...)

CS said...

Assalamualaikum ...


AKAK
Cakap benar, I tak tau nak rasa seronok atau tak berapa seronok bila rumah dah nak siap. Minda ku semakin laju pecut memikir macam2 mende. Semoga dipermudahkan olehNya, amin.


LILI
Takdelah besar sangat, ilusi optik aje tu.. My hp cap cicak ada disediakan wide angle jugak, hehe. Boleh aje kalau nak tumpang bermalam tapi kena bawak bantal busuk sendiwi taw. Lagi satu nak tanya soklan sensitip nih...*bisik* you berdengkur tak??

CS said...

AHKAK
Insyaalah jika diizinkan Allah bolehlah kita bergayut2 dibawah pepohon doyan sambil menikmati buahnya ya? Nak anta pokok2 Ixora kat I? Kalau takat sebijik dua pasu, taknaklah. I nak setengah lori siap buat landskapnya sekali, boleh ka?


JA
Niat suci dinda amat kanda hargai... tapikan tapiii bukan ke dinda elejik sama itu fuluts?? Mungkinkah indah kehidupan kanda disana nanti? Berkat doa cucu maktok, insyaallah. Psst.. nak kompol duit beli hse-warNing? Yeayyy...sponsor cctv or security alarm pun jadilah, heheh..

CS said...

LEEZA (waalaikumsalam datin, ehem)
I suka rumahnya aje tapi persekitarannya agak kureng except I like pokok durian, hehe... I've no idea how to deco that house (I ni takde bakat deko mendekolaa, sigh!).


AKAK
*Berbisik* maksud you takyah beri Anija buah durian dan Riri bermalam kat rumah I ke?? Tapi kesianlah pulak, diorang kan rakan seperjuangan kita sama2 main guli dan tutup botol ??

CS said...

AIDA
Tak sempat ambik gambo sibuah melaka sebab sibuk menyuap kekdahnya. Nantilah just for you I tangkap gambo siBM tu eh? Niway, your cadangan agar tak dibubuh sinki teramatlah brilliante! Koi sukerr..


RATNA (waalaikumsalam)
Membaca komen dari kawan2 blogger adalah nikmat dunia lebih2 lagi kalau komen tu berunsur lawak jenaka meletop2 dan berunsur subtle penyejuk hati.
P/S: Hasil jualan durian boleh jenjalan ke Grenoble, yeayy..


QJ
Sesungguhnya kita bersedara (bersedara dgn orang pandai dan rajin masak nih adalah sangat beshhhh), so kita boleh buat barter tradelah kan? DAN timakasih pada you n your adik sebab beri info. Nak cari sedara keje kat FAMA plak, har3..

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

CS dear,
Lapar perut bila mention buah melaka, ptg2 ni. Boleh makan kuih tu dlm keta pulak..tak percik ke baju?

CS, rumah concept apa? Mesti serba baru kut.. jangan lupa pamerkan nanti ya..

kak ja said...

Maktok kata, kita kena selalu berdoa, sbb Tuhan Maha Mendengar..

Tapi Maktok tak pernah plak pesan suruh kumpul duwet beli hse-warNing gift kat sesaper..

CS said...

ARTLOVER
Takat makan buah melaka diluar atau didalam kereta mmg dah expert, auwww.. Memula masukkan BM, rapatkan bibir, kemam kemas2 pastu kunyah dengan santun; insyaallah takde percikan watsoeva, hehe..
Concept rumah lum dipikirkan lagi, maybe serba baru kalau ada orang Kota Kemuning (?) nak sponsor, ahaks.


JA
... tapikan tapi Maktok suh tanya, you sebenarnya nak tulis house-warNing atau house-warMing?

kak ja said...

Maktok kata, there's no such thing as house-warNing!! harharharrrrr...

CS said...

JA
Maktok kata kuatnya you gelak? tapi maktok duk heran sambil garu kening 'pasai apa Ja tulih house-warNing' plak?