Friday, 12 October 2012

Life goes on ...

Cuaca muram semalam sedikit sebanyak membantu memuramkan lagi hati ini dan pagi nih bila rancangan tivi memaparkan penderitaan orang, laju aje airmata mengalir. Perginya sahabat yang menceriakan suasana dengan hilai tawa dan gurau sendanya semasa bekerja dulu.

Masih ingat guraunya "you nih masa muda dulu mesti lawa kan?" sedangkan masa tu I memang masih muda cuma part lawanya boleh dipertikaikan, haha.. So dengan gurau juga I pun jawab "sekarang pun lawa apa?" sambil menjelingnya.

Rasanya macam tak adil I bercerita tentang makanan sedangkan ada banyak hati diluar sana dalam kepayahan, kemurungan dan kesedihan dirundung berbagai2 masalah. Mereka sedang diuji olehNya...

... but life goes on ...

Tak macam pagi semalam, pagi nih tak berapa rajin nak buat breakfast so subuh2 lagi dah sms TB kat ofis mintak dia belikan buah melaka (untuk I sorang) dan nasi lemak untuk dia n D. Nampaknya macam I sekat makan, tak makan yang berat2 kan? hehe... jangan percaya..

soto ayam (bawang goreng ter-eereng plak)
My b'fast hari nih, mee/bihun soto lebihan bfast/lunch semalam. Nasib baik tak dibuat dinner sekali, kalau tak sure TB bermuram durja, hehe.. so for dinner, I masak juga nasi n lauk2 simple untuknya. Diharap takde siapa teringat nak tanya perihal croquette (bahan2nya masih bersantai dalam esbok, heheh).

Teh susu biji pelaga
Pagi tadi BW punya BW tup2 termasuk dapur orang Pakistan menetap di Canada. Teh tu idea dari dia laaa... Sedap ke rasanya? Heeee... *sambil senyom simpol*

bila hati dah suka, semuanya indah saja
 
makan gingko supaya tak lupa kata mama Cat
Tak ingat pulak bila masanya I beli sepeket gingko tu. Upon checking its expiry date, huwaaaa... dah expired pun tapi selagi peketnya masih 'mampat', I sangat yakin gingko tu masih boleh dimakan. Expired on 17/4/12, alaaaa.. baru 6 bulan aje tuuu compared to those which have expired beyond compared, ekekeke.. <--- shhhh.... rahsia!

Pagi tadi sempat menjamu mata kat dapur baru Rima. Her (BF) butterfinger cookies nampak yummy sangat2. Kalau oven I tak rosak, dah tentu petang nih jugak I buat (haha.. kita tau mesti ramai tak percaya kan?). Diantara bahan utama untuk buat cookies tu ialah mende nih (macam kebetulan aje kan Rima?).

penataan cahaya muram 

yeahh.. ceria sket
T hadiahkan sepeket (fun size) coklat tu sempena harijadi TB yang ke 17 *uhuk 18x* awal bulan nih. T kata tu ajelah takat nih yang dia mampu belikan *sob2* untuk abahnya tapi the thot that counts, kan? Bila dah mampu nanti, agaknya T nak belikan abah dan Umi apa eh??  <- soklan terkubur dlm ati aje..

Siapa ingat kacang tumbuk yang pernah kita makan masa kecik2 dulu dan masa dah tua2 besar2 sekarang? hehe..


Tak dinafikan kacang tumbuk tu sedap tapi BF tu laaaaaagilah sedap (pada tekak I as a 1st timer). Tulisan pada pembalut 'crispety, crunchety, peanut-buttery!' <-- bunyinya tu, tak ke macam nak makan aje?
.
Death: Al-Fatihah untuk Pawan & Arah - 11 & 12/10 resp.

12 comments:

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Bukankah bila muram dan suram tu, menyebabkan selera makin bertambah? Apakenamanya? Stress eating disorder? Apapun, peanutbuttery mungkin akan dicari juga. Apasal menggoda masa orang tengah banyak kerja ni?

Eh eh...itu Mama kitalah punya ayat. Kucing mana makan peanut butter. purrr....meow!

Ibu n Abah said...

hehehehehe
dalam pada sedih sempat juga masuk gambar makanan...
Mee soto tu nampak sangat menyelerakan...

m.u.l.a.n said...

doc kata i kena makan gingko biloba utk blood circulation sbb my darah ni tgh mengalir caca marba tak ikut undang2 kot.. so cenggitu kalo makan kekacang gingko tu lg elok la kan.. where to beli..

aimaniman said...

salam kenal dan dofollow sini..

1st time dengar gingko,.. sedap ke dan betul ke khasiatnya boleh tambah ingatan???

Yong Kamariah said...

wahhhhhh.. kacang tumbuk my kegemaran.. cik som ni cam saya lewww suka no simpan benda2 dah expired dlm esbok/pantry, klu roti tew lagik tak nampak kulapuknya lagik tu hati kata ok je klu makan ni bahaha...

cahya indah said...

slalu tgk ginkgo in supplement form je..first time tgk in that form, auntie.

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
I suker kacang tumbuk.
Lately ni I pun bnyk lupa2. I too heard about ginko. But what I know it's in a form of capsule.
Nyway, kat mana nak beli ginko nut tu?

Queenie said...

I pun suka kacang tumbuk...cuma nak makan leceh sket, takleh sambil jalan2 kang berterabur...
mana cockroach eh corke..eh camner nak eja tuh? hehe

CS said...

Assalam kengkawan, maaf lewat menjawab komen. Kita bizi cam nak terima menantu pulak, hehe..


mama CAT
Kalau I bermuram dan bersuram, selera I surely terganggu. Bubuhlah ayam panggang depan mata sekalipun tapi kalau ada kucing panggang ooops I mean kambing panggang, habis sepinggan jugaklah, kan? BTW, at Grocer ada jual jejari peanut tu.


AKAK
Air dan minyak mana boleh bercampur sama gak dgn blogger tegar nih, ehem. Perasaan sedih takleh dicampur adukkan dgn kerja2 profesional, cewah :-)

CS said...

MULAN
I think makan gingko biloba as supplement vs makan kekacang gingko mesti ada sikit perbezaan sbb satu dah diproses manakala satu lagi fresh. Apa pun, pls cari fakta kat Google eh? Your soalan katne nak beli, well.. I beli kat satu supermarket berdekatan my rumah tapi tulah 1st time I perasan ada jual kat situ. Kalau you cari kat kedai organic, ada kot?


AIMANIMAN
Salam kenal :-)
Gingko nih terkenal dikalangan orang Cina/Jepun. Dah lama dijadikan makanan/ubat. I pernah makan gingko dalam cheekang tapi tak reti pulak nak terangkan camana rasanya. Dengar kabar gingko memang boleh menambahkan ingatan. Untuk keterangan lanjut sila google.

CS said...

YONG
Tujuan asal membeli barang bukan untuk simpan dijadikan koleksi 'barang tamat tempoh' tapi tulah kadang2 semangat membeli datang dengan sendirinya takleh dibendung, kah3..


CAHYA
It was my first time beli gingko nuts tu tapi banyak kali dah makan bila beli cheekang. If you notice ada cheekang dijual dari van dan bahan2 cheekang tidak terhad pada bahan2 yg selalu kita jumpa. Yg jual dari van tu muai2 belaka bahannya..

CS said...

ARTLOVER (waalaikumsalam)
Maybe kita TERlupa bukan PELUPA kot? hehe.. Yalah kan, dah macam2 benda/hal yang kita perlu ingat, tul tak? Ginko nuts tu I beli kat s'market kecik kat USJ2. As I jarang kesana, tak dapatlah nak confirm samada stok masih banyak.


QJ
Makan kacang tumbuk tu, you mesti duduk kat luar rumah. Afdal duduk bawah pokok derian jantan, ekekeke... Cockroach? I baru sembur sekor pagi tapi kalau u maksudkan croquette, bahannya masih bertafakur dalam esbok, tssk..tssk..