Tuesday, 9 October 2012

Oh my !

Semoga hari ini lebih baik dari semalam, takde kejadian yang tak diingini berlaku. Sebelum stori mori tentang mishap yang terjadi semalam, I nak citer bab makhaan dulu...

B'fast hari Senin/Selasa - roti canai al-banjiri kuah kurma daging berusia 3 hari
Nak komplen: roti canai yang satu nih memang sedap mengikut piawaian tapi sejak dua menjak dah tak nampak bayangnya lagi. Yang ada cuma roti boom tapi kita tak minat dengan apa2 yang boleh meletop, muaha.....haaaa..

Lunch dengan TB
Nak komplen: harganya semakin naik tapi saiz ayamnya semakin kecik tapi taklah pulak mengharapkan saiz sebesar ayam belanda.

Fakta sejarah: harga sepinggan snake plate RM3.75, dinner plate RM4.25 (lebih kurang gitulah). Oh ya, bukan snake ya, tapi snack, heheh...

Dinner with Ndja @StrawberryFields
Nak komplen: Penataan cahaya adalah superb (credit to my Cokia henpon) tapi muram aje rupa kantonis mee tu, kan? Campaklah naknya seurat dua carrot biar naik serinya sikit. Boleh juling mata nak mengunyah batang sawi tu; daunnya ntah kemana (kobis ada sikit).

Yang dikatakan 'seafood' hanya ada 3 ekor udang dan 2-3 kepingan sotong kering. Apa salahnya tambah clam ke, scallops ke, abalone ke, kaan? <--  sekadar berimaginasi wild wild west, tak salah kan? :-)

TB punya anak emas si Ony tu dah 2-3x buat onar. Paling epic bila dia terkucil atas kusyen and that left me half an hour breathless! Sejak kejadian tu kita terpaksa berhati2 of Ony's unbecoming modus operandi. Kalau dah lama bela kucing, tak banyak sikit kita boleh dapat rasakan nalurinya, cewah..

Pagi semalam baru nak intai blog terdengar something jatuh dari arah dapur. Rupanya Ony jatuhkan container kosong dan masa tu dia masih berdiri atas kabinet. Bila nampak aje incredible hulk (IH), dia terus pecut kebilik depan. IH pun pecut sama kedepan cuba menangkapnya tapi masa tu Ony dah buat satu 'pose istimewa' dibawah kerusi yang beralaskan carpet.

Tangan IH memang kontot comel so memang imposibel untuk mencekut Ony dari mana2 sudut so IH pun rapatkan sliding door (supaya pergerakkan Ony terbatas kat bilik tu aje) dan cepat2 bukak pintu utama.

Ony pecut keluar rumah bila pintu utama dibukak dan dengan pantas juga IH terus mengunci pintu tu. Pagi2 lagi dah buat IH marah  beriadah ..... fuh fuh *mengah* tup tup ...

GEDENGGUNG!!!
Kenoneng jugaklah! *dalam samar2 nampak anak burung bertweet2 atas kepala*. Kesian IH kan??

Nota hati: berdosa dengan Ony langsung terlupa bukak sliding door, hew3..

AND LAST BUT NOT LEAST .. for the first time in my life I am celebrating my birthday today with my eldest sista ikut kalendar Islam, auwww sungguh terkesima. So sape2 nak bagi hadiah, jangan segan dan jangan malu. Silakan...
.

11 comments:

azieazah said...

Yang
Gedegang! tu kena tang dahi ke tang hidung? Tu laa, dgn kucing pun nak
ajak main kejar-kejar. Lain kali masuk jer Ony tu dalam guni, tinggalkan
kat rumah lain di seberang daerah ker, luar sempadan ker..Kompom sofa U
selamat...
Takkan Snack plate murah camtuh? Bukan Lunch Set RM10 kerrr? U ada share
yaaaa....

Ibu n Abah said...

i mimpikan u malam tadi...
rupanya birthday u...
- u selalu datang alam mimpi orang ke waktu birthday?

m.u.l.a.n said...

kucing dibenarkan di luar rumah je kat sini.. kasi makan pon kat luar rumah.. sebab musabab geli ya amat.. oso takmo tambah dosa kalo dia buat hal.. hehehe... takut kena rembat..

sakit jiwa dgn harga makanan kat luar skrg ni.. adeeii..

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
I pun terkejut Kotiau seafood soup kat Strawberry field dah kurang ramuan...dahsyat kann. Even shake kat McD pun smaller size but same price.
Makan kat rumah aje lah CS.

Alah kesian Ony.. dah tua ke dia, agaknya dah nyanyuk kut.

Ohh lupa..Happy Birthday CS!

LEEzasTOUch said...

Assalam CS
It's too bad...Kalau ikut kalendar omputih kita will be celebrating birthdays in the same month. HAPPY BIRTHDAY...anyway...yg keberapa ehh?

CS said...

AZIE
Yang gedengang tu kena dahi dan hidung sekali. I kejar kucing tu bukan nak debik2 dia tapi nak dukung dia letak kat luar. Niat you yg 'baik' pada Ony I dah sampaikan padanya. Ony kata 'just wait for me to haunt you in my dream'. Haaaa... kan dah? Ony tu takleh dicuit taw..

SNACK plate memang murah, tu sebab I kata 'fakta sejarah' yg bermaksud jaman dulu kala abt 36 years ago dimana terdapat dinasour berlari2 anak dibumi Malaya, ekekeke...


AKAK
You mimpikan I tatkala my birthday adalah untuk memberi 'petunjuk' supaya you belikan I hadiah besorrrr, clap3 I skerr..

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS nak hadiah apa? Cakap aje, tak payah datang dalam mimpi bagai. Jangan segan, cakap je. Dapat belum tentu tapinya.....purrr...meow!

CS said...

MULAN
Dah rezeki siOny dapat masuk rumah walhal sedara mara dia yg lain (even bondanya) memang duduk diluar rumah. Bila kita positifkan keadaan yang negatif, insyaallah dapatlah kita kompol pahala sebiji dua, cewah... (berkata2 demikian cam anak murid Ustaz Azhar aje).


ARTLOVER (waalaikumsalam)
Menyampah bila pekedai mencatu makanan yg kita pesan walhal harganya mahal. Tulah bila you kata 'makan kat rumah ajelah CS', I ikut nasihat you tapi bila baru masak nasi, Allah beri rezeki lain sebagai ganti tup2 jiran menjemput kerumahnya ada majlis yasin n tahlil (food in abundance kekdahnya, senak perut).

Ony baru setahun jagung. Selalunya dia baik sopan santun tapi mungkin peer pressure kat luar yg selalu nak buli2 dia maka dia lepaskan tension kat kita (kot?). And thanks for the wish :-)

CS said...




LEEZA (waalaikumsalam)
Ramai in my family sambut bday bulan Oct. TB on 3rd, T 13th, my SIL 14th, my Teh 15th n my nephew 17th. BTW, thanks for the wish. I just turn 17 plus minus but pls keep on multiply it, har3..


CAT
Bertanya nih ikhlas ke tak ikhlas? Your purrring macam taak aje? Namun begitu I think one year worth of cat food can alsolah... Mekasih eh??

Anonymous said...

Haah zaman sekolah dulu snack plate rega dalam RM4..kalau tak silap dapat air sekali.

Anonymous said...

[p]Mlle Baxter rampé exempts relatives au l’épave nous avons déchiré [url=http://www.uggfrclassictall.info]ugg bottes pas cher[/url] sa botte relatives au votre pédale avec votre foulée . Réaliser tous ces must-have des bottes de conception ou de produits chaussures je vous recommande fortement vos besoins [url=http://www.uggshortsparkles.com]ugg australia pas cher[/url] tout moment? . Journées coupes, touchant à récents designs, touchant à de la meilleure qualité aui soit un ensemble de matériaux mais [url=http://www.uggshortsparkles.info]achat en ligne chaussures femme[/url] aussi touchant à combinaisons uniques contribuent considérablement concernant envisager un ensemble de collections exclusives à destination des messieurs . Votre derme touchant à astrakan est altitude du stylisme mais également ces diverses chaussures coutumières aper?u a la possibilité parfaitement grace à n’importe quelle apparence du placard [url=http://www.uggfr-baileybutton.info]ugg bailey button pas cher[/url] afin p passer un co?t touchant à décontracté . P

[url=http://www.pneumatic-narbonne.fr/forum/index.php/viewtopic.php?pid=2221#p2221]They are beautiful store statement made ugg boots0q[/url]
[url=http://www.kungfu-wushu.eu/forum/index.php/viewforum.php?id=1/viewfor/profile.php?id=238957]They are beautiful shop online statement made ugg boots3x[/url]
[url=http://www.elevage-la-fermine-30.fr/forums/post.php?fid=1]They are beautiful shop online statement made ugg boots5k[/url]