Saturday, 22 February 2014

Good vibes ...

Assalamualaikum ...

Diharap my good vibes pilih to stay put.

Okaay, katalah kita nak masak 3 lauk dan seperiuk bukan nasi putih, mana harus dimasak dulu?

Selalunya nasi akan dimasak dulu pastu prepare bahan untuk lauk utama (menyambil sediakan bahan lauk2 sampingan) TAPI semalam rasa nak melawan arus pulak, hehe.

Mula2 sediakan bahan paceri nenas dan terus aje masak (biar nenas sebati dgn rasa 3Mnya). My 1st attempt to make paCeri nenas. I think orang Johor sebut paCeri bukan paJeri. To make shore (ikut pelat omputih = sure) I pun googled. Kalau CMG thebut paCeri maka betullah sebutan I tu (as afterall tulah sebutan yg I dengar dari Mak/Chik).

Done that prepare bahan lauk dalca dan terus masak. Nama aje dalca but it was dalca-less, hehe.. Campak apa yang ada dlm esbok. Nyum2 (giler tak nak puji masakan sendiri? har3).

Hari semalam dalam sejarah. My 1st attempt memasak ayam masak merah (sebab bukan lauk favourite). Kerja menyambil .. goreng ayam dan prepare/tumis bahan2 AMM. Googled for the bahan, I omit beberapa rempah, hehe. My AMM looks devilish, nyums! (giler tak nak puji melangit? hahaha).

Dah siap tiga lauk vavavoom tu (kononnya laaa) barulah masak nasi guna basmathi pusa + basmathi Mahsuri (stemet sket).

Nilah hasilnya...


For dinner terpaksa tambah lauk daging kicap dan acar timun/tomato.

KESIMPULANNYA: TB suka my nasi tomato sebab rasanya tak masam. Oleh kerana dia tak suka nasi tomato (yg katanya masam) maka bertahun2 jugalah I tak masak tapi "Mas, gue kepingin nasik tomaT Mas" ... gitulah menyatakan hasrat tetiba pulak dgn slang keIndonan, hehe..

ACARA JJCM 2-3 hari lepas ...





KESUNTUKAN masa nih takleh cerita lelebih ... harus bersiap segera. T kata "1130 kita bertolak Mi, bukan bersiap". Hmmm...anak yg terover punctual tu, grrrr...

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU!

.

7 comments:

t.a.t.a said...

Kak. I thought shore as in shore yang kat tepi pantai tu, seb ai teruskan pembacaan.

Terror kan, campak campak aje dah dapat nasi tomato. Bahan pun ada yang omit lagi, wah terrornya!!

CS said...

t.a.t.a.
I know my pembaca bijak2 belaka tak baca sekerat jalan.

Bab memasak tu kelentong yg lebih (untuk menyedapkan jln cerita aje..hehe).

Kakcik said...

Selamat berhujung minggu CS

Ibu n Abah said...

Oh kekanda..
Sedapnyaaa laaaa nasi tomato u tu..
Buat i terasa2 mahu buat
Rasanya dah lama juga i tak masak nasi tomato....
Kerajinan dah hilang nak
Macam nasi tomato....
Rasanya seminggu dua ni i akan masak jugalaaaa...
PaCeri yg plg i suka ialah paCeri rambutan masam masakan arwah makcik i... Kami buat makan dengan roti canai....

~jeet~ said...

CS, saya pon tak pernah masak AMM, makan time kenduri jer.. :)

burger kat bawah tu sgt mengujakan sebab ada kepingan daging slice2 gitu, mcm tgk si Adam dalam Man vs Food tu pulak..mana tuh? balik tanah malaya nanti saya nak carilah!!

Yong Kamariah said...

aloooo CS! lamanya tak nyinggah niiiii!!!
wahwahwah...tetap ngan aktiviti masak-memasaknya tewwww! tu nasi tomato ke nasi briyani *confuse*

CS said...

Ladies, ya ampun sebab lewat bebenor menjawab komen :-)


KAKCIK
Selamat berhujung minggu (ucapan belated untuk minggu lepas) dan hujung minggu yang mendatang.


AKAK
Seminggu dah berlalu maka soalan cepumasnya ialah DAH MASAK nasi tomato lum?? Jgn lupa buat paCeri moktan (kasi I semangkok taw).


JEET
Know what? Kat Subang nih dah banyak cafe devoted menjual burger semata. So bila you balik Malaya nanti, insyaallah apa yg diidamkan senang nak dicari.


YONG
Lama tak nyinggah kat AlKisah sebab you selalu nyinggah kat Paradigm kankankan?? hehe..
Psst..tu memang nasi tomato asli. Takde unsur konpius. haha..