Wednesday, 19 February 2014

WW = wow wee ...

Assalamualaikum ...

Kononnya nak keluar awal beli barang dapur tapi tertangguh sebab basuhan dalam mesin masih belum siap. Mesin basuh pun ada mood. Hari nih mood dia baik sikit sebab tak keluarkan suara macam kapal korek YapAhLoy ketika SPIN baju. Apa citer? Tetiba pandai ambik hati I pulak?

Ke dia dah tau I akan gantikan khidmatnya dengan yang lain? Alahai, kesian.. tak sampai ati rasanya.

MASA lunch semalam TB menegur cara I goreng ikan, hahahaha.... Sekian lama dah berkilo2 ikan yang I goreng, baru semalam dia BERANI nak menegur, ekekeke.. Apa pun, peace TB, peace!

Dia mintak lebihkan guna serbuk kunyit masa meLOMOR ikan supaya ikan tak hanyir dan menambah rasa nyum2 lagi. I was thinking tak cukup kunyit ke yang I guna sedangkan buktinya amat nyata. 5 jemari dan 5 kuku dah kuning cuma muka jer belum lagi, hehe..

SEBELAH malamnya servis bertukar tangan. TB volunteer menggomol meLOMOR 3 keping ikan dengan penuh semangat. Hamboii... muai betul dia menceduk garam dan serbuk kunyit pada ikan2 tu. Ngeri I tengok "ehh cukup, cukup...masin tu.. kuning sangat tu, kuning jari kang". Ada dia kesah?

VERDICT: Tak sure samada ikan goreng atau ikan masin yg dimakan. Sekian..

DAH sebut pasal garam dan kunyit, nak cerita perihal T yang keliru. Kesian dak tu, har3. Selama nih dia ingat ikan goreng jadi masin disebabkan guna kunyit. Puas I bitau kunyit tu bagus untuk kesihatan bla3 but she still kenot fathom what I say. Sah jenis tak suka masuk dapur ek? (tapi sekarang dah taulaaa...hehe).

RENTETAN entry semalam, nak jugak tunjuk buktinya, haha ..
.
.


Tulah cara potong nenas yg diwarisi oleh Mak/Chik. Lain dari tu, I rasa pelik. Lagi pun masakan/makanan yg memberi kesan nostalgia harus dibuat AS IS. Jangan diubah2. Kalau diubah2 dah tak jadi 'warisan' dan tak boleh jadi 'pengubat rindu'.

OK nak bersiap sekarang. Haruskah I jjcm, jjcl atau berhempas pulas didapur? BTW, nak kongsi sikit hal I ngintai IG royalty, hehe..

HASIL ngintaian semalam.. Terpegun gak bila tengok ada 5 lesung batu kat dapur dia (tak guna blender ke?). Collander/penapis nampak so very English. Apa yang dia masak? Ohh, dia tak masak tapi mengajar chefnya masak. Lauk2nya serupa lauk kita orang biasa.. bayam rebus, sardin goreng, sambal udang, kari telur etc.

OK tu aje nak kongsi... Nak bersiap sekarang jadi mem diva jap, ngeh.. (tapi harus ngintai kedapur royalty dulu. Apa agaknya dia masak for dinner smlm).

.

8 comments:

Lili said...

Nak ikuttttt

Lili said...

Wow wee...wa dapat nomor wan
Akak...where are you???

Lili said...

Alang2 lama tak jenguk blog kander and rindu bangat sama DHW...wa hentam makan tiga spots sekali! ekekekeke

Harap maap maap ye ;-)

t.a.t.a said...

kak, itu ke periuk semalam tu? wah kah kah kah. banyak tu aje, memang patut pun hangus terus.

Ibu n Abah said...

WoW!!!
Lili...
Dahlaaaa mendahului... Sampai 3 petak u konkur...
Welcomw back ya hajjah
We miss u so much..
Makan kat mana lepas tunggu kakak u kat bank tadi?

CS said...

LILI aka Hajah comel
1. jom ikut makan churros
2. Wan konker nomor wantootree? fuyoooh...dasat tuu :-)
3. jengok I selalu2 taw...


t.a.t.a.
Tulah periuknya... sangat berjasa dan pandai simpan rahsia.


AKAK
Kita kasi peluang kat our lil Hajah tu. Biar dia WAMAP dulu, heheh.
Lunch smlm sponsored by my kakak kat cafe baru belakang rumah. Nyum2 sedaps...

Art Lover said...

Aslmkm CS..
Amboi..kita ni tak habis dgn JJCM.
Churos kat mana yg you makan.
Anyway..i am bck berbloging..singgah2 le ya.

CS said...

ARTLOVER (w'alaikumussalam)
Kita kan LOL=Lady of Leisure, kaan? Jgn lupa fakta tu, hehe..
Dlm pada tak habis JJCM, kita tetap juga berkhidmat kat dapur sendiri, you setuju tak?

Psst.. churros tu kat cafe USJ9 opposite Makbul.