Monday, 26 January 2009

Dugaan Tahun Baru Lembu...


6.30pm 25/1 on CNY eve.. I was wheeled in to the OT9 at SDMC. By 7.15pm I was already 3/4 conscious but still under observation. Soon after, they transfered me to room 586. The op took less than 15 mts. Dugaan untuk tahun 2009, 1430H dan tahun lembu for me. While I was being wheeled in/out of the OT by one male and female staff, tetiba teringat kat sorang kawan from far far away land yang kerjaya sementaranya sama dengan male staff tu, tolak pesakit ke OT. Mmmm...

Plan nak jumpa doktor perempuan tapi yang available hanya doktor 'female by name' aje as Dr Hanis is a male surgeon, a straight one for that matter, hehe. Surgeon dan Sturgeon ada beza ke? Ehh, memanglah ada. Sturgeon tu nama ikan yang menghasilkan caviar untuk selera para elite. Anyway, Dr Hanis ni kalaulah dia sport a hairdo ala2 merbang gitu, pasti saling tak tumpah cam Einstein. Alhamdulillah Dr Hanis tak ke majlis Reunion Dinner petang tu, if not.. gua nangish big time!

Aduh!!! Satu2 benda yang sangat ditakuti, benda nilah... walhal, hehe.. cam kena gigit semot api jerr. Apsal kulit tu berkedut cam orang tua 80 tahun? Ehhh.. tengok bebetul, kan ke plaster lutsinar tu? Cheh..cheh..chehhh..kita muda lagi laaa.. Dulu kala masa nak give birth to T, konon2nya nak buat epidural taknak rasa sakit tapi bila kenangkan doktor nak cucuk kat vein tangan dan cucuk kat tulang belakang ... wahahahah... tqvm tuan doktor. I'd rather tahan rasa sakit yang excruciating tu. Phewh.. hilang dosa2ku, insyaallah.

Drum roll...... and this is the culprit! Asalnya dari setitik merah cam jerawat, ia bertukar jadi gunung kuning yang comel.. namun masih degil untuk keluarkan lahar2nya. Hari berganti hari.., dari saiz limasen ke splohsen ke doposen (actually almost saiz limaplohsen taw). Dia membengkak tanpa rasa belas. Berpandukan rajah hitam diatas tu.. haa...tulah darah yg tak mengalir dengan sempurna. Dia buat degil mengeras kat permukaan kulit.

Fuhh, with my wild imagination, I couldn't help thinking anything else but the worst. What if ... what if.. what if.. oh noo!.. I could feel something really2 not right. I know for sure the wound had already been septic. Ya Allah ya tuhanku... berilah aku semangat dan keberanian menghadapi dugaan mu ini.. Amin.

12 comments:

Dentist and Me said...

Sabo cik Chomby, Allah swt sayang kat cik Chomby

Namun ada baiknya sebab cik Chomby ditolak oleh salah satu team yang amat penting dalam organisasi hospital seluruh alam

tu la, kalau ada kawan boleh ingat khanz. Penting kawan ni, ha jangan cari lawan K cik Chomby

somuffins said...

Semoga dosa2 kecil wa terhapus dgn dugaan ini. Amin.
OK wa tanak cari lawan, tapi berlawan kata2 dgn lu, bess aah..

cibil said...

ciksom.. dah sehat bebetul ke ni? 'gunung berapi' tu naik kat mana tu? kite nak belek lama2 pun takottt.. hehehe..

somuffins said...

Selain tempat yang masih tender tu, tempat2 lain masih menten. I am confined to bed aje berpantang dari turun naik tangga takut bentan. Maklum I ni kan bawah umur, auwww...

Nor Lezah aka Cikguliz said...

CS, wa tak fahamlah, lu sakit apa? Bunyinyer macam serius yang amat...

ciksom kembali ok said...

Wa kasik gempak seketika.. heheh..

Nor Lezah aka Cikguliz said...

Hahaha lu yahats.... but u are good at gempaq-gempaq.

Dicken said...

Tak pe. Tahun lembu .. kuat pun macam lembu.

Dr Hanis? Actually he's Mister Hanis. Damn good with clarinet that guy.

G'Zain said...

Cik Som,
Kalu wa tahu lu sakit wa lawat lu balik dari SL. Hmm nama doctor tu sama ngan nama boss wa ala GM yang launch Gaza Fund tu. Masa wa interview dulu wa pun ingat dia pempuan. He He He cepat sembuh ek..

ciksom ok dah said...

Dicken, but i am a 'monkey'.. anyway, dr tu your alma mater ke?

Gee, tq. Tak de apa2, minor op jerr.. namun riban2 juga terhangus.

Dentist and Me said...

Hah Mr Hanis ke? Nape tak cakap awal awal. Wa tak kenal dia tu

ciksom mengeluh said...

Pap!