Sunday, 2 September 2012

15 Syawal ... OH etc.

Ngah jemput adik beradik kerumahnya petang nanti but sad to say awal2 lagi I dah bitau I kenot make it. Kenot make it bukan sebab I tak suka hidangan yang bakal disajikan nanti, hehe.. tapi tulah tu, bila TB kerja petang maka I wld be without a driver yang amat berkaliber (w'pun sering sesat tatkala nak belok kiri lepas tol D'sara dan terus terbabas guna MRR2, kah3).

Boleh juga kalau nak suruh 'D.Schumacher or T.Alonso' drive kerumah Ngah tapi kedua2 drebar F1 tu ada OH petang nanti. In fact I pun ada OH petang nanti kat rumah jiran deret belakang rumah. Semalam 2 jiran buat OH, sebelah siang dan malam. I thot bolehlah I hadirkan diri since majlis tak bercanggah, rupa2nya rancangan terbantut juga ..

Malam 31/8 TB fon dari opes bitau anak sedaranya nak datang beraya hari Sabtu (smlm) @2pm. The minute I kata OK, otak terus mencari idea apalah nak dijamu pada tetamu seramai 20 orang tu (ekceli 2 orang aje pun, kih3). Tup2 teringat akan jemputan OH rumah cikDah. Boleh ke I kesana sedangkan I ada tetamu? Dah bercanggah nih..

1/9 Memang anticipate sibuk dari hari2 biasa so pepagi lagi selepas bapak ayam bapak berkokok kukkukkukkuuuk, I mula merebus  ...

NI = nasi impit or himpit
Rebus jer dulu 2 ketuls namun menu masih samar2 lagi tho soto comes to mind but am I that rajin? Nohoho!! NI berduet dgn rendang sure 'thumbs up'. Boleh BELI jer rendang tu but tup2 semangat merendang tak semena2 menguasai diri, I was in a trance kekdahnya tapi makan NI dengan rendang jer? Terbegik kang. Takde lodeh ke?

Since tak rajin melodeh, I pun geledah freezer for an alternative dish and I found the gem in the form of KK. Never mind that KK dated 18 Aug.... shhhh...

Never before I kerja penuh semangat cam amputated cockroach. Masa rendang mereneh atas api, I buat sup bebola ayam + udang (makruh nih sbb sumber laut disatukan dgn sumber darat, namun...) dan goreng ikan untuk lunch TB at 1pm (menyambil juga goreng karipap pusar as bekal TB keofis). Dalam pada tu buatkan juga puding Milo specially requested by jiran 'T junction' untuk jamuan sebelah malam.

By 1pm segala kerja selesai so sempatlah I bersiram dan berendam cam baby hippo dalam bathtub full of 7 types of selected herbs *sedapkan cerita aje namun tidaklah benar* dan seterusnya bersiap tak pakai baju raya tapi pakai baju biasa to cium tangan n bye2 TB yang nak keofis (so mithali, yes?), menunggu ketibaan tetamu (dengan sabar) dan terus mengharap dapat kemajlis OH rumah cikDah.

My tetamu tiba lewat 45 minit tapi ada pulak kejadian 'take visitors for granted' berlaku, hehe.. I tunggu tetamu depan gate pastu 'paksa' dia bawak I kekedai jual murtabak. OK tak? Sekali sekala buli mintak tolong  anak sedara, apa salahnya kan? So dengan adanya murtabak disamping NI, KK dan rendang, (I perasan) bertambah meriah rupa hidangan I semalam tu, kih3. Ada kuih raya dan air oren lagi ...

My tetamu beredar lebih kurang pukul 5. Could it be my rendang yang buat punggung depa melekat kat kerusi? haha.. kari kari kari (read: riak!). I did tell them about my KK yang diselongkar dari freezer (hence my conscience is clear manalah tau kot diorang sakit perut ke, kan?).

Adakah I terus ke OH rumah cikDah sebaik saja my tetamu beredar? Lagu Jefrydin Seruling Bambu seolah2 menggamit mintak I kesana and I believed there were still last kopek guests being entertained but takkan I terkonteng2 kesana sensorang diri afterall majlis tamat kul 5. Seganlah.

Lepas Maghrib I bersiap2 kerumah jiran 'T junction' pulak .. majlis OH cum farewell anaknya nak sambung belajar ke UK. I cuma bawak nih as requested by puan rumah ..

Bahan: agar2, milo, susu cair, gula, vanilla, tepung kastad + konsentrasi
Dah lama sangat tak memuding so my skill somewhat has gone kaput! Dah tau sure kaput, apasal tak guna proper resipi? Ekceli pagi semalam dah bukak internet nak cari resipi puding yang guna roti but the moment I log off, baru TERingat tujuan. Nak log-in semula? Tak yah, timakasih jerlaah..

Alhamdulillah puding Milo turns out swell dan disukai rhamay *kembang kuncup idong kita dibuatnya*.

Nota: Bila jiran bertemu jiran selepas masing2 lama menyepi maka macam2 cerita atau update yang terkeluar. Someone had told me something yang pada I tak relevant that 'I've been keeping to myself sejak dua menjak I akan berpindah kesinun...'.

Tetiba aje terkeluar cerita cam tu tapi bukan ke selama nih kita2 bertemu muka, peluk/gesel pipi 3x bila ada majlis tertentu aje?  Oh well ...

Yang benar
Mak dara tetap pingitan
.

6 comments:

PatinPasta said...

Cik Som,
Pembulian sekali sekala adalah amat digalakkan karena ianye terbukti mengeratkan pertalian :)

Sedap rendang Cik Som, sebab tu la diorang lepak lama. Diorang tak de mintak tapau ke? :D

Selamat hari raya Aidil Fitri buat Cik Som sekeluarga. Maaf zahir batin.

Ibu n Abah said...

kak som..
lepas 2x pi umah orang, orang hidang satay... i pun ngelat.. dgr ada tamu.. i pun beli satay jer.. nak masak memang tak larat...

Queenie said...

CS, I kalau dh dpt puding milo tu, yg lain2 sumer tk ingat! keh3..

tktau naper, dlm byk2 mende, memuding yg paling malas sekali nak menjayakannya...wlp dh diakui mmg kaki puding...

CS said...

AIDA
Selamat hari raya, maaf zahir batin juga. Nak ikutkan hati, malu gak nak mintak tolong kat anak sedara tu tapi terfaksa kekdahnya. Diorang tak mintak tapaukan rendang dan I pun tak teringat nak offer, hehe. Psst..macam berpakat kita buat rendang ek? BTW, you kunci ketat2 your kotak komen ehh??


AKAK
Kalau tak larat memasak, cik satay, cik pizza, cik kfc, cik beriani sedia membantu. Sediakan fulusnya aje :-)


QJ
Masa I kalut memasak entah apa2 hari tu, I teringat kat you. Betapa you masak macam2 and yet you buat semuanya sorang diri. Fengsan I. Memuding tu buatnya senang sangat tu sbb you tak kuasa nak buat kot? Tak challenging kekdahnya so biarlah I aje yg buat, k?

Queenie said...

kalo gitu bagai dikata, dah dibuat tu campak2 ler ke sini brg seloyang dua...

loyangnya ekspayed takper asalkan jgn isinya ekekekeeee

CS said...

QJ
Bila tau you suruh campak2 seloyang dua ketempat you, my tahap keyakinan terus merundum leper, gulp!

p/s: kebetulan memang ada loyang expired pon, kah3 (selamat gue).