Monday, 29 December 2008

Visitors ...

Salam Awal Muharram .. resolusiku menimbun namun semuanya r..a..h..s..i..a...

26/12 - Had visitors from KotaTinggi. R, F n A.. R is TB's sister. A mendesak nak datang sebab ada projek dgn D. Ntah apa2lah projek sibujang dua orang tu. Diorang tiba rumah pukul 11 pagi. 4 jam perjalanan. I served them nasi lemak and lepat ubi... of coz I bought them.

When the men went to the mosque, SIL and I pi JJCLauk (sedara JJCM). Bought a few lauk but when it's time to pay, SIL macam peluru terus hulurkan duit. Eihhh.. janganlah .. maka sesi tepis menepis tangan berlaku namun I terpaksa mengalah. Dia yg jadi guest, dia plak yg bayar. Isshh.. malu I tau.

On the way home, singgah stall beranika kueh. Must buy! so I bought pisang gor and bebola ubi for tea. Sekali lagi berlaku sesi tepis menepis. Alah, penatlah cenggini so I mengalah ajelah.

Petang tu kitorang pergi kedai 100 Yen. I treat them snow ice ... mango, green tea, mocha, strawberry n lychee toppings. Each costs 4.90 jer and being the owner of a privilege card, I therefore gain berpuluh2 points for redemption. 1 point = RM1. Yeayy.. boleh beli snow ice lagi (bongkah ice diimpot dari Taiwan dgn berbagai perisa + topping).

I took charge to bring them out JJCM sebab TB kerja malam tu. Tak pi jauh pun, pi belakang rumah aje kat *Strawberry Fields. Went out in two cars but if we were to follow resam depa di estate zaman dolu2, mau aje kitorang berhimpit2 6 orang dlm satu kereta cam sadin tapi mana bisa non? Civilised people mana wat cenggitu, kan? *Why Strawberry Fields? ... cos the owner is a fan of the Beatles.

We were satisfied with our respective dishes. Burp! Alhamdulillah. I was supposed to treat my guests, right? BUT as I was terhegeh2 to pay the bills, R kata "takpe KC, F dah bayar". F plak kata dgn girangnya "hehe..belanja dapat bonus". Ishh, bila plak F pi bayar? Ohhh, diorang main taktik kotor rupanya. Pergi setel bil tapi purak2 nak basuh tangan ehhh? Adoi, apa nak kata lagi? Terima kasih banyak2 tuan rumah ucapkan.

27/12 - Bought cekodok pisang, bihun goreng n karipap for b'fast but I did cook for lunch you know. Menu: sambal sotong radar, lemak jantung pisang, ikan gor, ewak gereh (saper tak tau rugi o!) dan fevret A, moisten tempe goreng al-kicap.

SIL n family left for KT at 6pm. I gave SIL a telekung made in BP and a nice tea towel. And in return I received 'a small green packet'. Green packet during XMas? Hoho, to tell you the truth, I feel very embarrassed to have received such (cant explain why). D & T received the same too and prior to that, TB received a 'kurta' from his sis. Thank God he did give some dough to A if not ... malunya I.

May Allah bless them .. and thanks for coming.

5 comments:

Dentist and Me said...

lu ni asik makan kat luar je. Air tangan lu tu boleh melembutkan hati anak anak lu tau tak? Barkah lagi.

ciksom pedap said...

Meh duk sini sat wa nak berucap sepatah dua perkataan .. but aah.. nantilah wa bukak POST esp untuk ni, hokay? Lu ni ... mencii ah.

G'Zain said...

Cik Som,
Tambi tu memang suka Kepoh pasal lu so badak jelah lama-lama nanti dia diam tapi wa gerenti selagi dia tak balik Malaya dia takkan diam coz dia banyak masa terluang..

Dentist and Me said...

eiiii ni mesti suka tengok badak, hingga terbawa bawa dalam tulisan. Nak tanya, bagian mana pada badak yang lu suka? Awwwww busuk ! ! !

ciksom suka-itik said...

Badak berendam merupakan binatang yg paling jahat dan keji sebab depa suka membunuh mengalahkan binatang lain eg alligator/buaya. Pantang salah sikit, siap!