Thursday, 2 April 2009

Gatal vs tua?

Gambar takde kena mengena dgn tajuk. Saja nak tumpahkan keterujaan, at last dapat juga bertemu dengan Asparagus yang montok. Pose istimewa dari Asparagusku khas untuk CikLina (jangan tak tau, kita baru petik dari kebun.. hehe)

You terasa gatal kat satu bahagian badan tapi tempat yang kena garu tu bukan spot yang tepat. Garu dihidung tapi gatalnya dileher , garu dileher tapi gatalnya dilengan.
Masalah kan? :-)

Mungkin tu penyakit 'orang tua' yang dah kekurangan hormon2 penting, haha.. tapi insyaallah tidak sebab masa I masih sweet-young-thing ketika progesterone dan estrogen melambak2 dalam badan, I dah pun terkena sindrom nih. Aishah my officemate aka jiran sebelah meja kata "Som, you ni kelakarlaah".. sambil gelak cam apa ntah bila I share my 'masalah'. Late last year, Aishah yang duduk di Penang singgah kerumah selepas bertahun2 tak jumpa. I pun reminiscinglah "Shah.. you ingat tak .........". "Kih3 kah3, ingaaat.. mau tak ingat? ". I conclude .. 'funny bone' Aishah memang sah terlebih.

Sebelah laptop I ni .. (nampak tak?) ada satu garpu, a fork in Englishlah you, heheh. You tanya untuk apa eh? Shhh.... untuk menggaru laa sebab penggaru plastik yang I beli dari Jaiyen dah hilang ntah kemana. Satu tindakan yang proaktif dan dianggap tersangat geliga :-) ketika itu.

Semakin seseorang tu berumur, pergerakan jari jemari, tangan, kaki atau lutut tersangatlah terhad. Kejap dapat cold shoulderlah, kejap kejang sana, kejang sini (tu sebab I asyik menaip jer, good exercise for the fingers).

Akan datang masanya bila you tetiba terheran ... (like what's wrong?) :-

1. Susahnya nak ketip kuku kaki. Mungkin ketip kuku dah tumpul, badan terlebih lemak, kuku kaki dah menebal atau kena tukar spek baru? Haha, some mind boggling questions there but worry no more, it's time to pamper yourself (or is it myself?) - pergi aje buat manicure & pedicure.

2. Naik turun tangga, kadang2 steady dan eksyen aje boleh guna dua2 kaki berlenggang. Bila masa turun tangga esp waktu pagi, apsal sebelah kaki aje digunakan? Sebelah kaki yang sama untuk setiap tapak dan sebelah lagi macam kena drag aje. Aha! mungkin kesilapan teknik semasa kontraktor buat tangga tu?

3. Terasa mengah bila bercangkung basuh bilik air (w'pun tak lama) walhal dulu kala no problemo squatting lama2 penuh seksa (w'pun seksi) masa basuh kasut sekolah dan MENYENTAL stokin legam anak jantan.. (kes gerram terus sebut 'jantan').

4. Menjadi 'igauan' (saja nak kasi umphh) bila pergi ke majlis yang perlu duduk bertimpuh anggun (harus ada word tu). You can easily tell those who have knee problems, heheh. Bagus juga masjid/surau dah sediakan kerusi-cantum-meja untuk keselesaan kaum Hawa bila hadiri majlis ilmu (aaarghhh.. wa tersangat delinquent hal ini..).

Back to cerita gatal tadi tu, paling tak suka bila terasa gatal semasa tengah solat. Kita dibenarkan 'bergerak' 3 kali aje, tu pun bukan pergerakan yang robust. Kalau tiap kali rasa gatal dan digaru tersilap spot, camana tu? Salah gerak dan terlebih gerak boleh mencacatkan solat (psst, ustazah kasi ceramah nih). Habis camana cara garu yang dibenarkan? Hmm... I pasti ramai dah tau caranya, kan?

Satu lagi bila tengah siang ikan atau udang. Time tangan kita kotor, time tulah terasa gatal; kat mukalah, kat leherlah; maka ketika nilah tercetusnya idea geliga tu, gunalah garpu untuk menggaru. Nak guna pisau boleh juga, but make sure jangan ada orang kat belakang you tu. Mana tau tetiba cik abe datang tip-toed dari belakang, nak... nak tolong siang ikan ke, siang udang ke, tetiba dia pulak terchederer. Kesian dia..

6 comments:

Cik Lina said...

petik kat mana tuuuuu cik som.... kiut aaaaa aparagus tuu....makan ngan salmon steak, sedapnyaaa...

somuffins said...

hehe, petik kat Mydin.. Ada plak ek?? Dulu pun beli kat situ gak.

Cik Lina said...

ciksom.. td wa gi jusco nak beli sayur....wa nampak asparagus gemok gedempol... yg kurus keding pon ada....

azIEda said...

I ada problem mengaru ..oh rupa rupa nya kerna dah tua la aku selalu terasa gatal. hehhheeeehhehehe i thought it was the weather. yes it is a good idea , using plastic garpu or garfu as a pengaruk. and not use the knife ,, aku ni cepat melatah ,instead garuk terstabbed whoever.

somuffins said...

CikLina, asparagus organic mahal ek? Dinasihatkan saper2 hidap gaut, jauhilah dari asparagus.

Azieda, u sebut apa bila melatah? Oh pocot ka? or is it words yg terlarang??

azIEda said...

biasa nya words yg terlarang......haa haa haa