Sunday, 5 April 2009

Troli berhemah ..


Baru pukul 10 pagi ramai dah berduyun2 dan berbondong2 menuju ke destinasi, banyak troli dah diisi barang, sarat dan muai. Diorang ni beraksi lebih awal dari lalat terbang, ke? Yalah pun, awal bulanlah katakan ...

Dah lama I avoid beli barang2 dapur pada hujung minggu but this time dah terpaksa. I prefer pergi hari Isnin sebab lengang, tenteram dan aman. Keluar ni pun sebab nak beli makanan kucing as 1st priority. Hubby minta tolong "kalau you keluar, tolong belikan makanan kucing", tapi kalau I tak keluar? Hehe, soalan dalam ati aje tu..

Hari ini dalam sejarah! My troli nampak baik dan berhemah aje tak macam minggu2 sebelumnya. Baik dan berhemahlah sangat , heheh .. walhal sebenarnya I cuba beat the long Q at the weighing counter and at the cashier. Benda2 yang I hajatkan takde yang pre-packed maka ia perlu ditimbang dulu. Dalam keadaan sesak cam tu, I bolayan.

Furthermore, I have very limited time to mingle2 in there. Nak balik cepat sebab nak masak. Nak masak cepat sebab hubby nak makan. Hubby nak makan sebab dia nak pergi kerja. Nak pergi kerja sebab? Sebab nak cari duit. Takde duit kalu, dia tak boleh bayar fees internet broadband. Kalau internet mati, satu kelorga akan berkabong! Tapiii .. "Umi bitaulah abah.. pujuklah dia .. CELCOM broadband lembablah.. nak tengok YouTube pun tak boleh, nak download pun lembab sangat2". And so I quipped penuh hemah "Abah kata syukurlah .. dari takde.. kan?" (In this case I mesti sapot hubby's decision though I agree that Celcom service memang quite MOIST!).

Hari ni I masak mende dalam tin aje - rebung muda dan sotong kicap (lauk nostalgia nih), goreng ayam dan goreng secebis 'ewak gereh' untuk hubby ('secebis' bunyinya cam lokek aje tapi memang pun lokek .. to discourage him (and me) from eating 'mende masin' too much. In actual fact, I try to hinder the whole house from bau2an yang oooh, so wicked a smell (the minute I start to fry it), and yet as wicked as it is, it tantalises our nafsu (nafsu makan, ok?).


Winter bamboo shoot. Agaknya ni makanan kegemaran Panda bear. Cantik rupanya, kan?
Kononnya masak lemak cili api, haha. HP jahat tak memainkan peranan. Warna kuning tak jadi kuning. Kononnya masak lemak cili api tapi campak DUA biji aje sebab ada orang takleh tahan pedas. Bila I serve ke meja, I tinggalkan cili padi dalam pot sambil berpesan "dok dendiam tau"..

4 comments:

Amy said...

salam sis,
hahaha nak gelak dlu br komen hik3 :-)
ok gelak psl u suh cili tuh duk diam. aduhai sis pandai sggh u melawak. tergelak i pagi2 nih. Sis mmg mengiurkan la tgk rebung u tuh. Hmm shld i buy it?? hmm

mrs chiow said...

alamak..xpenah tau plak ade rebung 'segera'..almaklumla kita org kg..hehehe..senang nk cari segala yg berasal dr ceruk2 kg ni..my feveret rebung ni..lg plak masak lomak cili api..pergghhhh..

somuffins said...

Salam Amy, hubby I baru komen yg I ni suka cakap sorang2 tapi takdelah I bercakap dgn imaginary friend. Takut O! Rebung tu, kat sana ada jual yg dlm tin ke? If so, beli jgn tak beli.

Fify, memang ada dijual. I suka yg dlm tin sebab takde bau2an yg tak menyenangkan. U mesti beli ok??

azIEda said...

kerja and duit ada hand in hand dgn internet fee.. memang kalau terputus internet cam rasa berkabung. ni la hubungan aku dgn dunia luar. hahaahahaaaha ke umah aku , di tingkap ni ada terletak pc , princess pertama kata" tht is mom's territorial"
showing to the corner..