Thursday, 23 April 2009

Rajin vs malas = kenyang

I'm all alone tonight so it's not wise to leleh2kan peluh masak dinner for ONE, tul tak? I just fried some keropok and karipap pusing for dinner ditemani secangkir air oren kaw2 with ice .. alhamdulillah nikmatnya!

Just now I lompat at LG's blog, tak tahan tengok her kueh seri muka. And guess what, nak makan punya pasal, I pun mencemar dulilah. Ingat tadi nak save peluh untuk esok lusa, tapi terkeluar juga masa perah kelapa tadi. You all perasan tak peluh kita masin? Hehehe, sumpah takde meleleh dalam santan walau setitik pun :-)
Bahan2 ikut sukatan sendiri, agak2 aje. Pulut 1 cup (rice cooker), 2 telur, 2 cups santan pekat dan gula pasir (beribu2 granules.. haha).

Why aren't the seri muka GREEN with envy?? Heheh, sebab takde daun pandanlah you although I thought I have pandan paste. Maybe I had that in my dream! Anyhow, I titiskan setitik aisen kuning. Should've 'putted' a few more drops, kan?

Malas vs rajin maka jadilah seri muka cam nih. Pulut tu I kukus dalam rice cooker tapi guna api atas stove. 1st time kukus pulut sebab selalunya I tanak cam masak nasi aje (another lazy case). Tak sangka cantiknya rupa pulut yang I kukus tu, ehem.. Pernah 2-3 kali masak pulut dan buat seri muka guna microwave (now tak boleh dah sebab my oven/mw dah 6 bulan koma).

Oleh kerana rice cooker tu sempit, I terpaksa kukus 3 kali untuk 4 mangkok kecik tu. Sanggup you sebab malazzz nak keluarkan pengukus dari store. Tapi OK jugak guna bowl kecik cam tu, kan? Scoop aje tak payah potong2...

Nampak gaya I lah orangnya yang akan habiskan all the 4 bowls sebab hubby/D tak suka. T pulak tak balik minggu ni tapi kesiannya diaaa sebab dia suka kuih seri muka nih. Sobx3. Kalau T tau, sure dia merungut "Umi ni memang taw.. bila T balik rumah, Umi tak nak pulak masak"..

Habis camana? dah Umi ni kerja berpandukan mood dan cuaca .. so bear with me, ok? Tapi hari tu Umi dah masakkan mee bandung dua kali, kan? kan?

3 comments:

azIEda said...

my fav kuih is seri muka but ive never made one myself.

lemongrass said...

hehehe, ada jugak yang teruja tengok seri muka I ye :-). But cantiklah letak dlm small bowls mcm tu, sbb senang kan nak hidang, just 1 bowl per person so tak payah susah2 potong. I pun guna pandan paste aje for my seri muka sbb takde pandan. Sian anak u tak dpt merasa yr seri muka, takpe, next time bila dia balik boleh u buat lagi since dah terer buat now :-).

somuffins said...

Nampak gaya Azieda pun kena cuba buat.. "kita boleh" :-)

LG, guna bowl kecik2 cam tu quite practical, kan? BTW, I tak sanggup bitau my daughter I buat seri muka tu. Tak sampai ati..