Monday, 16 January 2012

Ouch! Ku terluka!

Malam Ahad:
Dalam last entry I baru jer citer pasal D punya 1st aid kit masa zaman bebudak dulu. Kali nih tanpa ditanya "bila Umi nak luka?" tup3 terhiris ibu jari tatkala de-vein udang. Yang herannya, tangan yang memegang pisau pulak yang terluka, boleh??

Ouch!! so I berteriak kat TB yang sedang mempraktikkan skil 2 dalam 1 (baca sokabar sambil tengok tivi) "tolong mintak kat D plaster". TB bingkas ambik plaster dari backpack dia. Just sebelum plaster tu hinggap keibu jari, I tanya TB "you sure plaster you belum expired?". Tetiba TB sendiri tak pasti, kahkahkah.. terus dibuangnya aje plaster tu.

D menyusul dengan dettol dan sekeping plaster dari 1st aid kit yang dibuatnya khas untuk aktiviti camping dan memancing. Selesai luka dibalut, D murmured something tapi penghujungnya aje I dengar. D kata "*murmur*... orang nakal memang cam tu", sambil gelak terus cabut naik atas. Ekceli part murmur tu dia tak sure nak sebut apa.

Nanti I ajar dia camana nak sebut dengan penuh karisma "tukul takal balik pintew, budak nakal memang cam tew" <= bunyinya very karismatik tak? heheh..


The paramedic did not do a good job! Apsal kerepot rupa plaster tu? Jangan kata Umi punya jari dah kerepot ehhh?

Jumaat pagi: T sms "bila Umi boleh ambik T?"... "Sabtu 8am". "Alaa.. lamanya nak tunggu. T nak basuh baju, nak makan kat rumah" ... "OK..Jumaat @6pm..tu pun kalau tak hujan".

Tiba jajahan kanda Deris tepat pukul 6 (alaa.. lebih 2-3 minit pun nak kira ke? heheh). Dengan T, mana boleh terus balik rumah, kan? So kita keKFC beli 6 biji egg tart .. (3 untuk dia, 3 untuk Umi dia, yeehaa todap!).

Almost reaching home dalam hujan yang agak lebat ...

Wira berdentum kereta depan, dan seterusnya 2 kereta lagi kena tempias dentuman. Blogger tegar sempat capai Cokia, heheh ..


Ptg Ahad: I just love the sight! (wpun pada dasarnya gerun/seram berada dlm perut kapalterbang).

Pemandangan diangkasa raya semasa dalam perjalanan selepas hantar Puteri Hang Li Po ke istana hinggap 4 tingkat. Blogger tegar (as always) sempat capai Cokia .. Rest assured perbuatan tersebut dilakukan semasa 'tafik lait' merah, hokay?? *sambil menjeling gedung kain Jakel disebelah kanan*.

Ahad noon: Malas nak masak lauk tapi rajin plak menjala dan buat kari daging campur kentang dan carrot.
T tak kawan dengan kunyit w'pun dah berbueh mulut I yang comel nih bitau bahawasanya kunyit tu adalah 'ubat'.. Maka, my roti jala looks pucat lesi tanpa kunyit atau esen kuning.. (yeslah, I think next time I ought to use esen kuning. Ishh.. apsal baru sekarang teringat??)


Last but not least.. ada orang berangan nak tanam chinese leek.. Sama2 kita tengok berapa lama ia boleh tahan berdiri atas tisu lembab, har3.

Hingga jumpa lagi .. CikSom dan CikNdja nak berjimba ....... dia dah bertolak dari Sban namun I??? belum bersiap, belum mandi lagi.

16 comments:

3E said...

Salam Aunty Som....
Auchhhh..kesiannya ibu jari Aunty Som terluka...oh! takpa, tu cuma jari je...kalau hati yang terluka lagi sudah nak diubati..u take care ya Aunty sambil berjimba2 itu...:-)

Anie said...

Salam Cik Som,

Oooppss pukul berapa nak mandi arh?? hehehez. Kesian u, sakit lagi ke jari u?? Untung u ada TB yg bergegas nak rawat luka u walaupun dia not sure if the plaster dah expired ke tak.....kalau my hb hmmmzzzz dah beberapa kali I terluka huhuhu tak dilayan langsung *kuciwa* uwaaaaaaa :pppp

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Alah....ibu jari je, jauh dari perut tu. Lepas makan udang, ada tak perasaan macam dah jadi Raja Bersiong? purrr....meow!

Mira Marlena said...

Hohoho...(walaupun Kerismes dah lepas namun tetap nak cakap hohoho)
Berjimba? Ni mesti disusuli dengan makan2 kan?Heheh...Cepat Cik Som...go take shower!Wangi-wangi sket..mekap mekap sket...barulah mungil dan mulus sambil berjimba joli makan semua.
Happy berjimba yeah Cik Som!

Yong Kamariah said...

suku-sakai balik bukit,
budak nakal buleh sakit...
tew ler rhyme yg kita ingat masa tecik dedulu....

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Alahai, hari tu terjatuh..ini pulak ibu jari.. Apa dah jadi CS?
Sedap nampak roti jala tu..

cahya indah said...

depan kereta wira tu kereta apa, auntie Som? entah2 uncle Cahya punya kereta..sebab his car was involved in an accident yang lebih kurang macam tu on Friday jugak (tapi Cahya tak dengar directly la the story, sebab I was working when they came over).

and hopefully jari auntie sembuh cepat.. :)

azieazah said...

Kalu I jadi paramediknya, I akan kata, “jauh dari perut, masih boleh makan nasik 4 pinggan lagi tuh”

hahahaha

Jeling Jakel sebelah kanan? Amboiii takkan cukup setakat jeling jer beb!?

Cik Lina said...

Masa wa luka camtu, kecoh satu rumah... Cik nan cakap, mcm laaaa cedera parah.... isk... Tak kesian langsung...
Nak kasi nampak cun, cik som lukis laaa mata, mulut, idong... Hehehehe....

Rima said...

Morning CS
Kat sini dah pukul 5 setengah pagi.. i hv been awake since 2am.. bila dah sedar awal.. mula lah perut ku berkeroncong.. oh how i wish ade nasi lemak singgit right now... ku bergegas turun ke bawah hehe

Kesian CS.. lucky ade orang nak plaster kan .. tu roti kirai dah lama tak buat.. use egg yellow colour like me cos i no use kunyit in my roti kirai..

somuffins said...

ASILAH
Mekasih. Syok berjimba2 semalam; hilang rasa sakit kat ibu jari, hehe..


ANIE
Kebetulan 2 hero ada kat rumah masa tu maka heroinnya seek attention baek punya, haha. Bila lagi kan?? Lagi pun I bertungkus lumus untuk santapan diorang juga :-)


CAT
Sepatah kata aruah my mom "jauh dari maut" tapi apa nak kata dah kita memang manja...kan?
Darah meleleh setitik dua tak kena udang pun so takde drama sebabak Raja Bersiung pun, heheh..

somuffins said...

MIRA
Hohoho... berjimba harus disusuli dengan makan2,kalau tak, where got syok, kan?? Terlebih makan disiang hari so terpaksa skip dinner.


YONG
Lepas sebut "suku-sakai balik bukit, budak nakal buleh sakit", ada tak emak you ke sesaper lucutkan rambut ala siput dan tuam kat 'luka' sianak??


ARTLOVER
Mishap no. 2 untuk menyambut kedatangan tahun Naga kot?
Roti jala tu kita buat dush dush aje, hehe..

somuffins said...

CAHYA
My thumb dah sembuh dah, alhamdulillah. Keta yg berdentum dgn Wira tu sejenis MPV. Tak sure jenama kereta tu. Apa kabar your uncle? Kat mana dia accident?


AZIE
Lauk belum masak, jari dah luka. Nasib baik semangat I kental tak berhenti masak 1/2 jalan. Untung I mintak plaster dan tak mintak diorang sambung memasak.
Psst.. masih lum ada jodoh dgn Jakel lagilaaa...

somuffins said...

CIKLINA
Ekceli luka2 kecil kena pisau semasa kat dapur, kita tak leh ambik chances ianya takde apa2. I tengok kat Oprah.. one lady terhiris jari semasa dia memotong celery; sedar2 within 24 hrs kuman dah menguasi dirinya, makan her tissues hingga mencacatkan dirinya.


RIMA
You tak leh tidor dgn selesa bila datang ketempat baru eh?? I pun cam tu, imagination runs very da wild kekdahnya.
BTW, you bawak sambal ikan bilis kan?? Bolehlah masak bubur as bfast makan dgn sambal bilis tu..
Syopping ada baek kah??

PatinPasta said...

Cik Som,
Alahai.. ni sama geng dengan Cahya la ye. Tercedera dalam kerjaya.

Nak gelak tengok leek tu, buleh? (walopon saya tak reti bab tanam-menanam). Tak tau siapa yang kiut. Leek tu ke tukang berangan nak tanam tu. Huhu!

somuffins said...

AIDA
Yes, tercedera dlm kerjaya tapi maybe Cahya sorang dpt claim Socso, I takleh daaah :-)

Leek tu bersama emak situkang berangan nak tanam leek yg KIUT, heheh..