Tuesday, 31 January 2012

saya buat roti ...

Malam semalam D tanya senang tak nak buat roti serupa cinnastix. I jawab"senang" tanpa secalit keraguan walhal bukannya tau camana nak buat pun tapi takat tekak sendiri dan takat anak tekak anak sendiri nak makan, memang I tak goyah punyalah, heheh..

TCTLSS maka siaplah sebuku dough yang tak tau untung nasibnya samada berbaloi dimakan oleh manusia atau berbaloi baling kat anjing liar yang suka baham anak kucing bawah umur dgn sekali ngap dileher; dan buat T meraong hilang ingatan selagi TunTeja (Umi dia ler tu) tak ambik tindakan drastik menyelamatkan anak kuch tu, nebermain if the time was @2 or @3am., tetap paksa Umi dia draib keta belakang rumah (siap bawak cangkul sekali) untuk selamatkan satu nyawa, tapi apakan daya .. cempedak tak mungkin jadi nangka :-)

Ishh..ishh..ishh.. cikSom dah melarat daah! dari cerita roti terus melilau2 kecerita lain, gitulah kekdahnya kalau minda tak berbedung ...

Anyway, bila ditanya reti ke D bentuk dough serupa cinnastix tu, tetiba dia plak 'pickle' minded. Kejap nak rupa pretzel makcik Anne, kejap rupa bun, kejap rupa cinnastix. Oit tambi, cepat decide boleh tak? Umi's tiak is at stake here, ok? (p/s Lili: I thebut 'tiak' aje pun, nothing more, nothing less, ngeh3).

Anyway, siapa suka duduk lelama dalam dapur esp when it is almost 11pm n the cuaca is kinda hot? Siapa suka angkat roti .. hehe.. Anyway, nak senangkan kerja, dough tidaklah dibega bagai cuma I mekapkan dengan unsur2 corak badan T-Rex jer. Taklah borrring sangat...........kan?? har3.


Atas roti ditabur gula perang + serbuk kayu manis pastu kalau suka, cicah dgn vanilla icing (which I made it myself but it was nothing like the bought one. Why??? *sigh*).


Gambar roti and its crumbs, harharhar ... (Rima/Yat... jgn gelak hokaay??).

Minggu nih nampaknya minggu mood D&T beraksi didapur, alhamdulillah. I dah mula perasan ada DUA in-house khadam maid of honor sedia berkhidmat, yeeeehaaa !!!!

For the record: Kesian entry nih terkepam lama dalam draft gara2 Netty demam kefialu. Published on 6 Feb 2012.

13 comments:

Rima said...

Eh eh adakah.. Oh noo .. couldnt be.. But who? Hahaha eh no gelak goleng goleng only gelak dgn sopan cos kita kat Starbucks.. Welcome back CS.. I like ur roti Dino very much!

Cik Lina said...

Woooo... Sedap tuuuu..... Roti buat sendiri lagi best.... Wa first time buat roti ie cinnamon roll, masa tgh buhsan tahap salji tebal kat Tashkent.... Tapikan, nak menguli pakai tangan, sangat laaaaaaaa memengsankan... (tiba2 dtg mood nak buat roti bila tgk roti cik som nampak mabelesssss).

3E said...

Alamak...Aunty Som sudah meroti uuuuu...syabaa Aunty Som....rupa paras tak penting...yang penting rasanya dan perut pun kenyang...tak gitu Aunty Som???

Queenie said...

pada firasat I la nikan...you ni sebenarnya pandai dan boleh serba serbi cuma... cuma...

cuma taknak show off kat kitorang jer..eleeeee....

Noir said...

ada orang bakat terpendam but I think CS, talent sengaja dipendam.

selera je I tengok tu roti.

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam..
Wah, wah! roti pulak, nanti kita terkejut, cake berlapis lapis lepas ni..

Yat Maria said...

Cik Som

eh..mana ada gelak2 sakan..senyum simple jer..hehe..'ayu' crumbs tu.. :)

my 2 cents..apa2 roti kalo tabur gula mat saleh adalah sodap..bonus kalo letak cinnamon..ada braper bantal in total ek? ada extra sila bagi I sebantal..btw, u uli manual guna muscle ek cik som? kelassssss!!

Ribbon Clown said...

seme pakat buat roti.. cik som nyer roti dinasor pun nampak yummeh.. I suka part sugar+cinnamon crumbs tuh..favorite tau.. :)

somuffins said...

Salam to all and thank you for commenting :-)


RIMA
You very da sure tak gelak golengs2? heheh.. Kat Starbucks tu takkan minum kopinya aje?? Their food halal tak??


CIKLINA
Kita yg belum ada BM terpaksalah guna jari jemari untuk menguli tepung tapi kalau nak pahala lebih *ikut sunnah nabi* sambil menguli tu kita berselawat :-)


ASILAH
I buat roti tak ikut resipi sebab nak makan sendiri. Kalau keras maka jadilah rezeki burung. BTW, your sausage rolls nampak mengiurkanlah!


QJ
Mekasih diatas kepercayaan you itew. Yes, I mmg reti buat segala2nya....ahaks.. tapikan tapi.. uhuk2..ehek2...ahak2..


NOIR
Mana you tau I sengaja pendamkan bakat? Ekceli mmg ada bakat, bakat menderhaka pada resipi :-)


ARTLOVER
Kek berlapis2 selepas ini? hehe.. Nak tambahkan lagi lapisan lelemak I kah?? Huwaaaa....


YAT
I buat 2 bantal roti aje guna segala kudrat yg ada. Kinda enjoy menguli biar keluar peluh so my roti need not use the actual salt, muahahahaa.. Keji sungguh I ek??


RC
Sekali sekala menguli tepung untuk buat roti memang best. Kalau dua kali, mau pengsan!

dina said...

waa.. bila angin2 kerajinan tu datang menjadi gak roti tu ye kaksom walaupun cinnastix dah rupa roti bantal... hehehehee

somuffins said...

DINA
Muahahahaaa..... anak mintak Uminya buat roti tatkala dah lewat malam, maka afdhallah roti tu rupa bantal(busuk Umi dia), har3..

Yong Kamariah said...

fuihhhh roti ini setelah ditabur gula itew amat berbahaya kepada diabetes tegar dan penumpang2 bot kecil, hati2 Cik Salmah! eh, kita gurau jerk CS, tp tetiba jugaklah teringat roti-rotan kt Kings tehee...

somuffins said...

YONG
Hahahahaaaaaahhh....CikSalmah takat nih belum lagi menimba gula sesuka hati, kui3.. Semuanya dlm keadaan terkawal adanya.

Kadang2 kena gak lepas laku, kan Yong kaaan?? :-)