Saturday, 25 February 2012

Italian celup part 1 & ibu susuan ...

Jumaat 24/2:
Bila Ndja mai sini, tapak tangan dia automatically jadi selebar pokok keladi. Tak sah kalau tak bawak makanan/buah tangan, belikan makanan (pic below) atau ungkapan paling koman "kita pegi makan2, nak tak?". Kadang2 kita nak, kadang2 kita bolayan jer, kah3 (either sebab I dah masak atau sebab malu tahap melampau).


Ekceli I wanted to stay home ngadap you-know-what tapi dah kiri kanan sort of merayu2 that I should come along, I pun angkat my white banner (banner merah dah lama habis stok, tooot!). Bila tau Ndja's son tak ikut sama maka lagilah D shy2 cat nak jenjalan with Ndja alone, tulah terpaksa heret I sama.. Ngadalah D tu, dengan ibu susuan pun nak malus-malus.. (fakta arkib negara disusuli dibawah).

9pm: Sebelum dinner kita keGrocer 'kejap' (=1.5hrs) beli dan belek barang. Ralit dibuatnya sampai tak perasan banyak tempat makan dah nak tutup. Nasib baik OOBali masih terima pelanggan, yeayy.. kalau taaak? Kalau tak, kita balik rumah masak mcgee ajelaaa..

Ndja n I shared this nasi campur which was served in a big platter. Semput n se'eh kalau nak perhabiskan sensorang and bear in mind, we're on strict diet perut harus ada ruang untuk penempatan dessert, kan? (niway, we had pisang salai + aiskrim + sos karamel).

D's seafood platter+rice+salad. Banyak nak habiskan tu tapi Ndja n I bantu mana yang patut. I peminat pithang tapi dia plak yang oder minuman pithang+mint.

Fakta arkib negara: Alkisah when D was 2 mths old, I terpaksa ceraikan dia dari menikmati susu badan. Kesian kan? tapi dah terpaksa tak dapat dielakkan lagi. D was crying incessantly for his Umi's nenen, huwaahuwaa aje. Masa tu Ndja's own son was 8 mths old n he was still breastfeeding. Memandangkan telaga nenen Ndja sentiasa tip top maka jadilah dia penderma susu segar penuh khasiat untuk D nikmati selama <> 3 minggu. Allah ajelah yang membalas budi baiknya (I hanya mampu belikan Ndja purse kulit belut aje).

During this period of hardship (sempat juga berjoli syoping sakan, hehe..) if only they knew betapa I suffer tiap pagi dan malam duk mengepam nenen. Nasib baiklah my friend Rozi pinjamkan her battery-operated breast pump, kalau tak for sure Ms Parton dapat dikalahkan just like that *sambil petik jari tanpa bunyi sbb tak reti*.


.. digress nampaknya nih, hehe.. biasalah kan?

TODAY..
Yawwn! Woke up at 5am to perform my daily ritual n did some house chores. By 7.20am I was already on the road to stardom heading to SA. Picked up T at 7.45 sharp then we headed to Sec 8 for breakfast.

T purposely had chosen to come here as they serve such wide array of food/desserts. Juling mata dibuatnya n feel like gobbling everything but I bolayan bisikan syaithon (lagi pun makan masa dinner semalam tu belum hadam lagi), so I humbly kuis a small portion of pulut kuning, sambal sotong, paru goreng and a piece of cucur udang. It was reelee verrree smol porsyen eendid! Tak bedek punya.

From Sec.8 we headed back to Sec.7 (where T does her weekly shopping). On the way home singgah SS15 kejap to photostat 1 thick book. The photostating costs me RM30 but T was not satisfied as she felt she could get cheaper. I told her to just pay and make no fuss about it. I gave her my reasons of doing so (tensyen taw drive kat SS15 tu, asyik pusing2 aje. Kebetulan dah dapat park keta depan kedai, so ....).

Once home T was busy doing her laundry. I cont. doing the never ending house chores and prepared something for TB to nibble during tea break at the office. I only need to cook rice as I already bought some lauk at the shop where we had breakfast earlier on. Proactive sungguh *wink*. Need to do everything fast cam lipas kodong as I have to get ready ...

By 1pm I was ready doning my un-liplap baju kurung. I was in fact accompanying Ndja to attend a wedding reception near our house. If given the choice, what with the scorching hot weather, I'd find excuses not to go sure mekap cair but alhamdulillah I did not or else I would have missed nasi beriani n telur rebus pengantin <-- huhh.. dasar!

By evening I was poofed. When Ndja n T went to SubPred I chose to stay home duk gentel2 bucu bantal busuk terus zzzzzz to slumberland.. Ndja n T had a good time shopping and eating lamb chop n chicken pie at DDeli.

8pm: Just before Ndja went back home on a 45-minute journey, she ordered 2 large pizzas for our dinner. We could not stop her from doing so as she was already in a trance, ekekeke.. Nak order yang besorr2 aje tapi dia makan sekeping.

While munching pizza, we watched Yusri/Lisa on tv .. wow!! "how good it is to be loved by you", so says James Taylor Yusri n Lisa to each other. I dengar, you all dengar tak?

Published on 28/2 ..biasalah perap dlm draft.

8 comments:

Ribbon Clown said...

hahahhahahahahaha@ purse kulit belud!!! I tgh syahdu2 baca tup2 tergelak besar sensorang.. hahaha

somuffins said...

RC
Betul I belikan dia purse kulit belud (Korea kan femes for that, kan?). Come to think of it, I bought her handbaglah you. Purse belud was given to us by my BIL. Tersilap fakta, kahkahkah..

cahya indah said...

auntie, Cahya tengok first pix je dah mengidam, yang lain2 lagi la kan. dah lama tak makan Milano..tapi yang sebelah kanan tengok nama pun macam memanggil2 je.

pulut kuning pun nak, maybe I should just singgah tepi jalan kat Telok Mas and beli lemang (tak dapat pulut kuning, lemang pun jadi la) one of these days.

Ribbon Clown said...

kah kah kah.. i dah la batuk.. gelak je mesti nak batuk.. terbatuk2 gelak baca comment u ni lah..

mela said...

that pizza looks cheesily yummy. order kat mana?
fakta arkib negara yang benar benar lucu tapi touching.
i petik jari pun tak tau kasi bunyi.

Queenie said...

D Paton....hahaha..
siksa tau..sakit tulang belakang - kata dia.

Anonymous said...

Adoi! U made me laugh..

"how good it is to be loved by you", I tak dengar, you know.

Sampai hari ini nak tengok tema dewan pengantin Vintage Winter Wedding pun belum dapat tengok. huhuhu

Ahkak

somuffins said...

CAHYA
Milano perisa coklat tu I tak berapa suka tapi shortbread tu mmg sedap, very rich in buttery taste. Jadi beli lemang tak? Kena ada rendang or serunding, baru yums..


RC
I pun batuk juga.. Kena main kepit2 sebelum batuk atau gelak or else lencun, ekekeke.. Tips dari pro kekdahnya nih..


MELA
Pizza tu dari Dominos. BTW, you pun tak reti keluarkan bunyi bila petik jari ehhh? Sah, kita memang puteri kerathon jadian, ngeheheh..


QJ
D Parton memang cari nahas. Dah comel2 mende awak tu, apsal nak size selambak? harharhar..


AHKAK
Ekceli Yusri/Lisa tak nyanyi lagu tu pun.. I saja buat cerita, hehe.. I pun belum tengok pelamin dia lagi. Asyik miss aje..