Wednesday, 29 February 2012

Tahun lompat ...

2012 merupakan tahun lompat kijang atau omputih panggil leap year. Setiap 4 tahun melompatlah kita, toing toing!!. Kenapa mesti ada tahun lompat?? Katanya "to keep the calendar year synchronized with the astronomical or seasonal year" <- mini info dipetik dari internet.

Tercelik mata pukul 5.30 pagi tadi dah berbau kopi. TB dah buat sendiri kopinya. MOU yang dimeterai berdekad2 lalu masih diguna-pakai dimana TB kata bila dia kerja pagi, I takyah bangun awal buatkan kopi tapikan tapi kata nak masuk syurga ikut mana2 pintu, kenn? so selalu jugalah I bangun awal sikit specifically buat air kopi berjantina, ahaks. Kalau pun tak buat kopi, I tetap bangun untuk sediakan bekalnya (goreng roti canai segera blablabla..).

Hari nih nasib tak menyebelahi I. Sedang solat subuh rakaat pertama, perut terasa churning sket. Tup2 dari perut turun kepundi2 plak...churning n churning in slow motion.. Ishhh...takleh jadi. Nak batalkan atau masih nak bertahan? YaAllah.. maka sesi terkepit2 bermula *siap keluar peluh jantan*.

Kekadang bukannya pundi2 mintak dikosongkan pun. Selalunya dia mintak laluan untuk lepaskan angin, sikit aje pun jadilah, kankankan?? kahkahkah <- sekarang bolehlah berdekah2, tapi tadi YaRabbi.. tergigil2 menahan angin itew cari jalan keluar, phewh!.

Masih bertahan hingga ketahyat akhir namun tetap kecundang beberapa saat sebelum salam terakhir. I surrender ... nak wat camana? dah memang terbatal, dugaan tahun lompat kekdahnya nih. I pun swing open my telekong and straight to the bathroom. Kali nih bukan aje angin mohon laluan kecil malah pundi2 besar tak agak2 mohon laluan lebuhraya, ekekeke.. so silakan do your thing!

Solat subuh kali kedua dikerjakan dengan tenang ... astarghfirullah ..

Oleh kerana cerita hari nih kurang wangi maka CikSom takdelah nak tampal gambar makanan; sebaliknya tampal gambar 'floor shine' jerr...

Dah berzaman I guna jenama lain untuk mengelap lantai tapi sejak dua menjak setelah diperkenalkan oleh Ndja (siap sponsor kat adik beradik sebotol sorang), maka I tell you I have fallen in love with this thing.

Mungkin ada kawan2 yang dah pernah guna this floor shine sependapat dengan I. Lepas mop lantai, sah lantai menciutkan .. silap langkah, gedebum kita jadi nangka busuk, ouch!

Kot ada yang berminat, floor shine tu boleh dibeli dari kedai Cosway seantero donia :-)

Disclaimer: Tidaklah bermakna lantai rumah I berkilau2an lagi menciutkan, errk..

19 comments:

blu4sky said...

CS, selamat hari ke 29 di bulan Februari..
LOL... CS kalau dah peluh jantan pun keluar..dah masuk tahap wajib utk batalkan dan teruskan niat utk qada hajat... dah sah2 tak kusyuk..heheheh...

blu4sky said...

woohooo..i jadi org pertama utk komeng entry pada hari ke 29 di bulan Februari..

ni kes meroyan sbb tak dpt nak komeng kat entry lain..hahahha.. sowwy CS..br hr ni berkesempatan utk nak berkunjung sementara nak menghabiskan masa bagi meredahkan keresahan dek disebabkan kena drive kereta balik keje hari ini disebabkan mr.hubs br on the way blk dr BP utk factory visit..

hati ku gundah gulana sbb nak kena driving dah tu hujan lebat plak kat luar tu dengan mata ku yang rabun ini.. stress tau...
dah jadi satu entry plak komeng ni..hahahah..sowwy CS

Yat Maria said...

elehh blu4sky

akceli I saja jer kasi u chan..akceli kalo tak I yg pertama..kahkahkah..

Cik Som,
next time cik som let go jer siang2 k..sebab usual story kan..a few seconds before salam, selalu all the kejadian berlaku..so siang2 arr u pi bank cik som jadi legaaaa sket :)

I thot cosway cuma member jer yg boleh beli..is ist right?

DeLancrettLurpak said...

CikSom,

I kalau semayang berjemaah kan, selalu terjadik perkara mcm tu, asik la terkepit2, kang kalau batalkan semata2 nak melepaskan apa yg tersepit, confirm tak sempat nak masbuq pun...

ni la delima orang yg banyak angin

Queenie said...

nanti masuk syini lagi....

Mira Marlena said...

Takpe,nanti I rebut balik takhta di tempat pertama from Sue..kehkehkeh..

My sister dealer Cosway and product dia agak bagus jugak especially the floor cleaner,detergent and the water filter.
Anyway,sempena leap year ni,CS tak join melompat berjimba ke mana-mana?

Anie said...

Cik Som,

Tergelak, tergolek I baca ur cerita ceriti hari ni ;) Ada2 aja kopi dgn peluh pun sampai berjantina ahakkksss. Terkepit, tak sempat bagi salam...lebuhraya pun ada. Adddeehhhh....

I tak pernah nampak lagi floor shine ni. Slalu guna the magic mop yg guna tissue pakai buang tu aja. Senang....tak payah cuci mop. Kerja org malas yaaWWWnnzzzZZ

Anonymous said...

29th February 2012 atau 7hb RabiulAwal 1433 Hijrah.

Welcome March 2012.

Agaknya Kak Tek tu dah siap script ke belum ye. Nak jenguk jap lah

Ahkak

blu4sky said...

amboi..amboi..amboi..ramai yg tak puas hati i jd pengomen pertama.. muahahahah....

Queenie said...

you tau CS, 24 tahun dulu, nasib baik my24 reti tengok kalendar so dia pun mohon dikeluarkan sehari selepas 29feb, maka lahirlah dia pada 1 march hahahah (ketawa kesukaanlah mak dia...tak kalu syian dia kan?)

tu jer nak citer huwahahahaah...

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam...
Kahkahkah...terima kasih CS. U ceria kan hr I..

Cik Lina said...

Patut la smlm asyik dok tayang movie Leap Year.... Kesian kat sapa2 yg lahir 29/2 ni... 3 tahun sekali muncul... Kalau org tak ingat, mesti meraung tak de sapa wish birthday... Huhu...

Kita ada mcm2 brand floor cleaner... pilih je nak bau apa... Hehe...

somuffins said...

SUE
Dalam pada terpercik peluh jantan, bacaan surah tetap maintain, ehem.. tapi betullah kata you, bila dah tak kusyuk, harus dibatalkan aje.

Oh ya, tahniah berjaya komeng no. 1 & 2. I tutup my previous entries sbb dah ada entry baru. You pun berkira2 nak drive sensorang dlm hujan ya? Samalah kita..tension!



YAT
I will do the big BIZ bila ada 'contraction' aje, ekeke. Tak kuasa melangut dlm tu to induce that thingy to come out, errrk.
Non members boleh beli barang2 Cosway tapi tak dpt diskaun as memberlaa..


DLL
Dilema you tersangat tragis, ahaks. Kadang2 sedang berwuduq basuh kaki, mulalah angin nak keluar; kadang2 keluar bilik air siap berwuduk baru angin terhembus2 nak keluar.. Dugaaaaan..

somuffins said...

MIRA
Takyah rebut dgn Sue. Mintak jer dia masakkan you nasi gor cencaluk. I masih rabun ayam mencari jalan ke'blog' you. Akan ku cobak, insyaallah.
Kedai Cosway ada macam2 but nothing beats Daiso, ngeh3.


ANIE
Tergelak sopan sambil katup mulut atau tergelak nganga mulut? Part tergolek tu jgn sampai kambing jiran ternampak 'sesuatu', hehe..


AHKAK
Diharap AB tu sihat sejahtera. Dia tak rindu kat kita, kita jer rindu kat dia.. Jom we book a flight there?

somuffins said...

SUE
"amboi..amboi..amboi..ramai yg tak puas hati i jd pengomen pertama.. muahahahah...."
..
Dia tak puas hati sebab you jadi Juara 2x kekdahnya. Keep up the good work Sue *wink*


QJ
Nak tanya, camana you simpan kalendar dalam perut hingga memudahkan your24 tau bila nak keluar kedonia? vavava..mabeles, I terkesima.


ARTLOVER
Alhamdulillah. Nanti I geletek you biar you gelak2 aje, nak tak??


CIKLINA
Sesape selebret bday on 29/2, terpaksalah dia selebret either 28/2 atau 1/3, best jugak..ada pilihan cenggitu.
Sejak guna floor shine Cosway tu, my other floor detergent dah terbengkalai sbb I jenis malas nak tukar2 detergent. My bad!

Nour Abdul said...

Chop Cik Som,nak tanya sket..kedai Daiso tu dekat Sunway Pyramid ke?
I ingat nak berdating dengan si Sue nanti kat situ....

(Mira)

somuffins said...

MIRA
Yes, Daiso kat SunPyramid tapi kat Puchong pun ada juga; cumanya I dono the exact location.

Nak berjimba dgn Sue?? Happy jimbaing.. (beli barang, ingat orang belakang taw, hehe).

Ibu n Abah said...

baru nak tanya...
adakah...
lantai rumah puan licin dan mengciurkan???
nampaknya puan da jawap...
tak jadi ler nak beli...
ekekekekekekke

somuffins said...

AKAK aka RTK
Saya ingin menjadi 'hambel' makanya saya dah siap2kan disclaimer itew..
HAMbel? macam HAMster adalaa kot?