Wednesday, 8 February 2012

Al-kisah sempena MaulidurRasul ...

Lama tak berkarya tetiba satu soklan yang dah lapuk tersengih2 dikotak minda ... berblogging nih untuk siapa?? Macamana niatnya?? Jawapannya tetap serupa masa mula2 berblogging dulu, ehem.. cumanya ada satu dua niat tambahan sementelah dah lama berblogging dan dah 'jumpa' ramai kenalan ...

Ramai kenalankah wahai CikSom? Ramai tak ramailah, haha.. Yang follow Al-kisah adalaaa 229 orang *senyom simpol sket*, tu pun kalau I tak omit the 1st digit but what if I did? Uhuk2 .. jawapannya ada pada anda.


Pagi tadi I terima sms dari jiran yang memforwardkan sms dari another jiran yang baru aje kematian ayahanda tercinta. Sms panjang terpaksa I pendekkan "yasin dan tahlil arwah dino 3 Jln 007/1".

Arwah Dino? Selain pakcik Deris ada ke jiran lain yang meninggal dunia? Takkan pakcik yang dah bongkok tiga dipanggil 'dino' aje, so I sms my jiran "siapa dino tu?". Jawapan dari jiran "ayah kak S".

I bukan tak faham cuma konpius sket aje. Kalau yang menaip tu edit sebelum 'send', maka sms surely berbunyi elok jer "yasin dan tahlil arwah di no. 3", maka fahamlah I ....kan??, hahaha.. tulis bior terang

Selama my netty mogok, I jadi manusia yang rajin membaca., hic! Tulah, tetiba suka membaca pulak tapi bahan bacaan adalah buku memasak (aje). I hangkut past issue magazines of BBCGF (UK issue) bila I jenjalan kat AmkopMol temankan T habiskan voucher beli buku tajaan gamin/gomen 1Msia.

I bangga dan puas hati bila dapat magazines murah dari harga biasa. Nevermindlah past issues pun. Satu magazine @9.90, wajib beli 5 pastu dapat 1 free, lagilah yabadabedooooooo...kan?

On top of that I beli buku masak 'frame by frame baking' to be given to T (as sejak dua menjak nih dia dah berjinak2 didapur) tapi dia tak tau lagi buku tu akan jadi hak dia, hehe..

Terkesima dengan kata2 Imam S.Webb @114 'reflections' pepagi dan memalam hari.. dia galakkan kita bertukar2 baca surah tatkala solat supaya kita dapat rasakan solat kita fresh dengan bacaan surah yang berbeza2 pada setiap waktu.

Iktibar sempena MaulidulRasul kekdahnya maka CikSom pun rasa amat teruja. Bertafakur seminit dua .. selama nih, berapa banyak surah2 yang dah dihafalnya??
Tak tau nak rasa gembira atau sedih sebab surah2 yang dihafal hanyalah 9 surah sa..ha..ja dan bila dicongak2 sepatutnya 4 surah lagi patut sudah dihafal sejak azali lagi (masa dibangku sekolah). Whylah all this while I never bothered to make the effort to check on all this? Kelemahan dari diri sendiri sebenarnya namun alhamdulillah ...

"tiada paksaan dalam memilih ugama. Ramai ambil masa bertahun, ada yang beberapa minit aje.. Allah yang menentukan masanya" <-- petikan dari kata2 Bilal dari filem Muhammad the Idol yang disiarkan diTV baru2 nih.
.

19 comments:

zarin said...

assalamualaikum CS
laaaama i tk dtg sini sebabnya u pun dah laaama tk bercerita ;-)
part hafal surah tu pun macam terkena tempias kat i jugak ehehe bila dah kena ngajar anak ngaji baruku tahu baaanyaknya surah ku sudah luuupa :D

somuffins said...

ZARIN
Waalaikumussalam.. I tak bercerita sebab my netbook masuk air :-(
I pun tak dan nak blogwalk lenggang kangkong n komen kat blog kengkawan. Tang hafal surah, now is the best time to also check on its tajwid. Kita buat sikit2, lama2 jadi bukit :-)

kauthar tihani said...

Perniagaan Internet satu realiti! Alhamdulillah..
HZ Tours : Agensi pelancongan Muslim Bumiputra pertama di Malaysia yang menggunakan 100% sistem tempahan ONLINE. Fakta menarik, 92% pelanggan HZ Tours adalah dari online!, pelanggan dari pelbagai negara, dan kami tidak pernah bersemuka, hanya berhubung melalui emel, semua transaksi pembayaran dibuat secara online. Menarik kan?!..:)
layari website tersebut untuk tempahan http://www.hztours.com.my/affiliates/idevaffiliate.php?id=119

Noir said...

CS, I'm guilty. walhal zaman technology serba canggih hari ini menghasilkan banyak kaedah penghafalan AlQur'an. Smartphone apps, PC, proper Guru and many more. Let us pray moga we tak terus hayal dengan kerja dunia.

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam..
Tersentak dan tersedar, terima kasih CS, bagus jugak you sedarkan kita dgn surah dan amalan..esp dibulan maulidur Rasul..

Ibu n Abah said...

i windu kat u...
dan terima kaseh berkongsi maklumat ttg surah dalam solat..
kadang2 nampaknya remeh tapi dalam maknanya...
tenkiu..tenkiu..tenkiu..
form the bottom of my heart...

Queenie said...

anak ai selalu cakap...hafalan ayat2 suci pada usia mama boleh menjauhkan dari penyakit nyanyuk...

tersedak ai kejap...

ciksom, langsir baru takder yg cantik2 la...kat tempat ai ni macam buhsan jer rupa dia...nantilah ai tunggu langsir keluaran terbaru yg cantik, baru boleh tukar eh?

cahya indah said...

Cahya pun pernah kena pasal org yang tak edit dulu bila fwd msg..confuse la jadinya kan, auntie. Pastu puas fikir..huhu

hamimah ujir said...

CikSommmm!

Kalau dah banyak buku masak memasak, pasti tak lama lagi dapur CikSom akan menjadi bertambah hebattt!! Bagi address rumah, I nak dtg makan, hehehe (tak malu kan I)

Yong Kamariah said...

kita pung sedey jugak, tiap kali solat asyik ayat sama je ulang2, dedulu masa bulan pose rajin le jugak hafal surah2 pendek nak bawak dlm semayang, tp dah lama lupa guna ayat hok sama gek, kita manusia ni selalu alpa kan...p/s : owh yerkkk Imam Suhaib Webb tew lawak gek dengo klu dia ckp melayu lahhh... itu lahh, ini lahhh hehe

somuffins said...

Salam semua ..

KAUTHAR
Mekasih ..


NOIR
Sesungguhnya bukan aje rasa guilty but rasa shameful jugak. Insyaallah kita diberi peluang memantapkan diri; sikit pun jadilah.


ARTLOVER
Kita sama2 ingat mengingati, insyaallah manisnya lebih terasa *wink*


AKAK
From the bell bottom of my heart, I thank you too. Jom nyanyi?? "Windu hatiku tidaaak terkiraa...mengenang dikau yang jaaauhh....". Haaa sodap tak suara I?


QJ
I dowan to be nyanyok; now pun dah nampak unsur keterlupaan. Makanya, harus hafal surah pendek/doa dan baca Quraan selalu2 kekdahnya ek? Hal 'langsir' tu, apa kata you carik kat Jakel? ngeh3..


CAHYA
Tulah..puas pikir punya pasal, tak pasal2 rambut I bertukar rona (blame it on others, haha).


HAMIMAH, auwww...
Mula2 mentelaah buku masak pastu barulah execute, tapikan tapi bilalah nak executekannya?? Nanti I bagi you add. Jasin k? (soon I will move there..kita sekampong you).


YONG
Ha'ah comel aje bunyinya bila matsaleh sebut laah,laah,lah tu tapi silap sebut jadi cam bang Bangla pulak, hehe..
Kita mulakan sikit2 menghafal Yong, jommmmmmm...

Deru Ombak said...

Assalamualaikum Cik Som,,
Tq sudi singgah blog Deru Ombak.. Tapi Dari semalam cari box follower tak jumpa. Canggih sungguh blog ni.

Betul kata anak Q tu.. My late mom and dad pun ckp yang sama, hafalan surah2 Dan banyak membaca al-Quran mengelak kita Dari menjadi Nyanyuk.

Sizuka said...

salam rindu CS,

lama betul tak jenguk kat rumah u ni. I went to chilis few times, tapi lupa nak sms. bad of me.. huhuhu..

btw, i pun hafal surah sgt sikit. one of my resolution this year adalah utk belajar tafsir dan menghafal more surah.

PatinPasta said...

Cik Som,
Ha ah.. betul tu, memang lama benor dah Cik Som tak bersiaran. Netty still mogok ka dah sihat walafiat ni?

Jeles tengok majalah resipi Jamie O tu. Hari tu cari kat sini.. taukeh buleh tanya "Jamie who?". Adeh!

Mira Marlena said...

Salam Cik Som,

Thanks for the reminder Cik Som.Salam Maulidur Rasul buat CS sekeluarga.I harap tahun ni I dapat khatam quran sekali lagi,InsyaAllah.

Rima said...

Its 1am now.. salam CS
Ty for the reminder.. huhu.. i sholat tak habis habis baca the same surah ishh

Last time waktu hubs took me to Ikea .. ade this mamak stall jual all the back dated magazine tau.. i paid like 5 ringgit each.. u pi cari ok..

somuffins said...

SALAM Deru Ombak, Shidah, Aida, Mira n Rima ..

Maaf lewat jawab komen. Masa mencemburuiku kekdahnya. Will be right back ..

p/s: Mira, pls advise how to access your blog. tq..

Mira Marlena said...

Kehadapan Puan Somuffins yang dikasihi,

Puan kenalah meng-create satu dummy blog atau dalam bahasa Melayunya blog tifu-tifu..better known as akaun tipu-tipu.Login name semua tu kena create lah.
Sorry I had to trouble you so much Cik Som.

somuffins said...

DERU OMBAK
Waalaikumusalam..
You tak dapat jejak my blog dari your box follower? Sah maknanya my blog tak canggih :-(


SHIDAH
Nape you macam chipsmore?? Busy membaking ke? Dah lama I tak keChili's (nak jimat kekdahnya).


AIDA
Bila tak berkarya, I blame it on my netty being sick tapi bila netty dah kembali sihat, I blame it on my mood yg merundum, huwaaa.


MIRA
Sama2 kita kongsi kenikmatan sempena maulidurRasul. Semoga dipermudahkan niat you yg baik itew.

BTW.. ada tak cara mudah supaya I dapat berjimba dalam blog you asap?? I nih bukannya pandai nak buat mende2 tu semua, huwaaaaa... nangeshh I..


RIMA
Dah mula menghafal surah baru kah? Semoga dipermudahkan usaha.
Memang banyak tempat jual past issue magazines cuma kadang2 mags on offer bukan mags yg kita idamkan. Tu yg menci tuu...