Thursday, 21 March 2013

10 jam disana ...

Rabu: Sebuah kereta biru meluncur kedestinasi membawa 2 warga emas, 1 warga keemas2an dan 1 warga perak dengan satu tujuan murni :-)

Bertolak tepat 8.30 pagi ... sejam aje dah tiba. Sukalaa cam tu sebab tak buang masa duduk lelama dalam kereta tapi kalau 8 jam sekali pun rasanya OK jugak sebab topik bercerita adalah bebas. Kalau topik bebas bercerita pulak dengan darah daging sendiri, paham2 aje ... memang meletooplah.

Tak sempat hangatkan kerusi dari haba lelemak punggung (heheh), tuan rumah dah ajak keluar ambik makanan yang dah ditempah terlebih dulu ...



takat jamu mata tapi terbeli juga Hokkaido Chiffon
Tak sah kalau tak makan nasi lemak so tulah yang dimakan pagi semalam disamping karipap gigantor!! Makan sebiji kenyang seminggu ..

RM2.50 sekeping (100% halal)
Karipap inti daging ayam, kentang n telur rebus(1/2 biji jer)

Berenam menjamu selera dengan selesa dan gumbiranya dirumah. Status perut memasing ditahap se'eh so makan tengahari lewatlah sikit tapi harus keluar awal jjclauk sebelum lauk pauk habiss..

12pm: JJCL kat satu kedai yang pernah Ikram promosikan dalam JJCM. Kedai yang menjual lauk pauk saujana mata memandang, masyallah! Berderet2 lauk-pauk yang disajikan ..

Kaaaan??
Banyak sangat pilihan boleh buat kita numb n dumb seketika. I nak masak 3 lauk pun rasa cam tak cukup tangan. Kekadang tercungap2 pun ya, haha.. Kalau makan kat situ dapat free drinks tapi jangan harap dapat coke, sarsi atau sirap bandung plak. Bersyukurlah dapat sirap rona oren atau hijau, ada ais berketul2 lagi. Dengan cuaca panas sekarang nih, that's a bonus oredi, tul tak?
Minimum sepeket lauk RM3, takleh kurang tapi beli lebih adalah dialu2kan. Berhangkutlah kita dengan berplastik2 lauk kedalam kereta. Satu kerja bijak yang pernah dan selalu dipraktikkan ialah sediakan payung sebelum hujan yaitu beli lauk untuk makan malam sekali. Bijak tak, bijak tak?

OTW home sementelah sehala, TERsinggah kedai jual frozen food (donut & kueh2 Melayu) tapi lagi semeter tiba kekedai tu, pandangan tetiba beralih pada satu warong menjual cucur udang, hehe.. I like!



Penjual bukak rahsia cucur lembut n garing tapi dah rahsia, I kenot telllah, hehe..
Beli cucur, beli popia basah dan popia basah kena goreng. Kebetulan pulak kedai jual frozen food tu tutup kalau tak, tak taulah nak cakap...

OK gals, behave yourselves. Jangan tak menabung untuk anak cucu pulak ya? hehe.. Tapi adakah mereka behave well yakni menjaga tata susila bila berbelanja???  Well... not until they all terpandang ...

bantal kekabu katanya
Memasing sebulat badan suara setuju to just look n see only *wink*

RM28/bantal (beli 2 kurang RM1)
Akibat look see punya hal, boot kereta tup2 TERpenuh .. macam magic jer, hehe..

u'olls ada? kikikikkk...
Balik keakar umbi kekdahnya .. sekali sekala nak juga merasa turu guna bantal kekabu (wpun otak kuat teringat akan asal usul kekabu yang digilai oleh pontianak, maaakkk!). Takkan jatuh taraf kalau tak guna pillow lembut dari asakan bulu angsa atau bulu itik terpilih, kan u'olls kan?

Saat lucu bila penjual bantal kata "ambiklah gambar...kejap aje nanti sampai kat U.S.". Sampai U.S. memang possible (dah masuk dlm blog kan?) tapi kalau sampai ke USj sah jadi laaagi possible, hehe..

6pm: 2 balik kejajahan kanda Deris dan 2 lagi tinggal bermalam 1-2 hari disana. Menziarah kesana untuk menaikkan semangat tuan rumah almaklum rumahnya baru dimasuk pencuri. Dahlah suami berada diperantauan...

Pencuri masuk dari pintu depan, molek aje caranya terus keluar ikut pintu dapur.

Tak pasti pencuri jenis apa sebab dia hanya ambik koleksi pen, kamera lama dan segunung duit syiling. Dia tak heran dengan barang2 berharga lain. Ironinya kawasan perumahan disediakan guard, depan dan tepi rumah tersangat dekat dengan 'guard house', ada cctv lagi tapi dah nak terkena ...

Hikmahnya tak lama lagi istana hinggap sebelah rumah akan berpenghuni. Yesssss ... nampaknya panjanglah lagi langkah cikSom.. boleh jjcm, jjcl, jjma (makan angin) sambil menziarah.
.

10 comments:

izman said...

karipap tu jual area mana?

CS said...

IZMAN
Nama kedai WonderBread terletak dikawsan CityPark, Seremban 2. Dekat ke?

Ibu n Abah said...

hmmmmm
ke seremban 2
dah dekat benar dengan BBBangi
nak merayaplah kesana nanti...

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

Assalamualaikum..singgah sini =)

Tijah said...

Kedai lauk byk air free, kekabu k.ida. Haaaa...cs org paroi jaya ke?

ahkakbatik said...

bantal tu saya bayangkan penuh air liur CS jer nanti... euww...

stemen melalui pengalaman menggunakan bantal2 dr us.. heh heh..

Haliza Ghazalli said...

I selalu buat sendiri bantal...beli kekabu n kain belacu...lepas tu I jahit!....macam Macgaiver tak...

Wah!...seronok ya having your sister as your neighbour.

blu4sky said...

cs,
satu bantal tu 28 henget..mak aii.. dekat rumah my mom dulu ada pokok kekabu.. tapi dah kena tebang sbb nak extend dapur..
masa kecik sll kitorang tolong my mom masukkan kekabu dlm sarung bantal tu..utk bantal sendiri boleh bikin yg special sket..

CS said...

AKAK
Sila rayapkan diri. Cari jgn tak cari, good luck :-)


KAK NAH
Waalaikumusalam... kita dah pernah bertemu disini sebelum nih. Ingat tak?


TIJAH
I hanya jadi TUA-RIST seketika diSban/Paroi Jaya, hehe.. You mesti expert kat kwsn tu, kan?


AB
Dah tua2 nih air liur tetap meleleh tapi meleleh laju bila tengok makanan sedap aje :-)

CS said...

HALIZA
Masa kecik2 dulu memang suka menyibuk bila my mak/aunty mengasak kekabu. Sekarang kalau nak buat sendiri amatlah tak rajin, hehe.. My sister tu, nama aje duduk sebelah rumah tapi for years dia ikut kemana juga hubbynya dihantar bekerja.


SUE
Kira murah sikit dari harga kat Shah Alam. Satu costs RM36, walhal kecik aje saiznya. BTW, besar tak pokok kekabu tu? Pernah dengar cerita seram like cik Ponti bergayut2 tak? Masa kecik2 dulu it was kinda fun menyebuk bila emak2 kita mengasak bantal..