Thursday, 7 March 2013

Bila karen takde ...

Hal takde karen semalam ...
Cuaca diluar tak dinafikan amat panas tapi alhamdulillah somehow dibekalkan juga olehNya tiupan angin yang bukan calang2 punya sepoi. Sejuk sikit tiak gua, haha.. So bila tiak terasa dingin, buku ilmiahlah yang dicari, auwww... (muhasabah kekdahnya).

Tulah cuma kesian kat TB sebab dia tidur dalam keadaan hangat bukan dari pelukan ehem2 tapi hangat dek takde karen. Kes terpaksa tidur sebab minggu nih dia jadi insan nocturnal menoreh waktu malam. Nasib baik karen kembali normal @ 3ptg so berdengung2lah bunyi ekon menjalankan tugas. Sejahtera TB slumbering zzzz...

Dah takde karen maka kedapur tu ala touch n go aje. Panas beb! I kuk bihun goreng berencahkan daging semata2 tanpa sawi sawan. Sayur2an dalam crisper bertaraf papa kedana, yang ada cuma 2-3 lai daun bawang so tu ajelah yang dicampurkan kedalam bihun tu.

Konon nak menyedapkan lagi rasa bihun I lempar sos tiram, campak sos ikan, baling kicap masin dan taburkan lada sulah hitam terus jadinya nyum2 thedap! *pardon my keganasan sebab I perasan jadi sportswoman membaling javelin dan short put masa memasak tu*.

Sebelah malamnya wpun karen dah ada, tetap mengapply kekdah touch n go jugak, harhar.. so I goreng nasi aje dan masak sup bebola ikan + cendawan (saja nak tambat hati TB since dia tak berapa suka nasi goreng tapi dia suka lauk soupy2. Bijak kaan?).

Pagi nih macam takde modal nak makan apa tup2 teringat roti yang dibakar semalam cicah dengan sup cendawan...

texture quite dense
Roti nih lebihan tepung masa D buat pretzel. Serba salah samada nak bakar atau nak simpan dlm freezer but since katanya karen takde selama 10jam, I tak pasti simpan dalam fridge/freezer boleh membantutkan tumbesaran tepung yang ada ibu roti tu so I decided to just bake ajelah..

Tepung yang dah kembang I henyak2 semula dan tu juga sebabnya sebelum ia betul2 kembang mambang I dah nyahkan kedalam oven maka jadilah ia roti yang tak fluffy mirip 'damper', roti tradisional penduduk OZ (fakta ilmiah nih u'olls).

baru perasan ada orang pakai sp*nd*r .. auww tak sopan!
Roti damper tak thethedap mana tapi tetiba jadi thedap bila dimakan panas2 bersama teh panas. Sesiapa yang pernah tengok upacara mencukur bulu kambing biri2 kat Perth sana mesti ingat hal makan damper panas sambil menghirup teh panas dalam cuaca dingin *kenangan circa 1996*

Insyaallah esok akan berangkat ke RD. Dah 3 minggu tak melawat kawasan. Ntah apa jadi agaknya. Dengan cuaca panas mungkin rumput pun dah koluinnalillah. Diharap para serangga dan cucu cicit cicak jagalah peribadi masing2. Kalau tak, siap!

Till then .. assalam to all my regular readers and also to my SRs dengan satu soklan cepumas. Kenapa anda pilih jadi silent readers??
.

18 comments:

shidah ar said...

CS!! Nak meehoon tu. walaupun meehoon yang ala2 papa kedana, still nak jugak! hehe

plannya esok nak pegi empire. tapi tak jadi pulak :(

Ezza Muffinbiru said...

ting tong..ada sapa sapa kat rumah..gue nak makan meehoon ni...

Queenie said...

Cs, i sambung kat sini jer, boleh la ya...hehehe...

dulu i pikir, biarlah takder api asalkan ada air...sekali tu kepanasan la plak...takkan 24 jam nak duduk bawah shower ek?

pastu i pikir biarlah takder air asalkan ada api, air boleh beli kat 7e, sekali tu takkan nak cuci vontot ngan air dari 7e?

so dua2 mmg sama fenting...

dah, tu jer i nak citer wat masa ni la wahahaha...kim salam slam kat titak tu ya....

azieazah said...

Wehhhh spender hijau!! hahahaha tak cenonoh.

Takda karen kalu, biasanya I memang malas memasak. Order jer dari kedai. Tapi tak pernah la pulak karen takda. Manjang jer ada. hahaha

DeLancrettLurpak said...

saya mmg silent reader blog ciksom, sebab saya mmg silent orangnya..

silalah percaya, wakakak!

CS said...

SHIDAH
Meehoon tu masih meletop sebab ada daging, hehe. Yg fafakedana tu is my crisper dlm esbok. 1 greens pun takde tapi sekarang dah ada sbb baru pegi marketing ptg smlm. BTW, nape tak jadi pegi Empire? Bizi buat pavlova ke?


EZZA (Hajjah)
Diberitakan meehoon dah selamat menjadi dot3. You terlambat ting tong 18 jam laa ...

CS said...

QJ
Sesungguhnya api dan air berganding bahu sama mustahak cuma kalau sehari tanpa air atau api, I pilih tanpa api. Ehhh...kita berdua nih cakap pasal API tapi bukan api yg menyala tu kan? harharhar... org Johor mmg cakap api ekkk? kiah3..

P/S: nanti I bawakkan you sebiji dua telur titak, ok? ngeh2.

CS said...

AZIE
Sengaja kita tampal spender hijau sebagai penyeri blog, hehe. Kalau ikutkan 'kerajinan', ada atau takde air & letrik, nak aje I beli hari2, huhu..



DLL
You dalam golongan my regular readers wpun you 'silent' aka pemalu orangnya, auwww... *terpaksa percaya sbb kita 'sama kampong'*.

Ibu n Abah said...

Cammana i boleh tertinggal?
Cammana i boleh tak dpt nombor satu?
(soklan cepumas i...)

CS said...

AKAK
Jawapan emas 911 akan ku beri ... U tertinggal tak dpt nombor 1 sbb u bizi bubuh semula baju yg dah bersih dibasuh kedalam mesin basuh, ekekekeke....

Yong Kamariah said...

cik som, ko giler musim panas bahang ni takdek karen?? don't play2, klu dedulu no halnya pasang kipas meja je, tp la ni sume malaysians dah pasang ekon sbb tak tahan panas khan! haha, roti damper (?) tu nampak sedak, hebak cik som nih!

CS said...

YONG
Tersangatlah giler kepanasannya tapi bila tengok pekerja2 berhempas pulas menjalankan tugas dibawah panas terik mentari berbanding I duk goyang2 kaki dlm rumah, terus terbantut rasa nak ngamuk, insaf kekdahnya :-)

Hebak ke cikSom nih? Hehe... I am the disaster queen kalau u nak tau....secret ok?

Haliza Ghazalli said...

Amboi...not bad ya!....the bread looks good!

CS said...

LEEZA
It looks good but the texture is qte dense. Akan turunkan ilmu pada my son nanti cara buat roti yg betul (konon emaknya dah tererlah kaan?)...hehe..

Art Lover said...

Cs..roti is my feberet.. boleh kongsi resepi?
Best kann..jemu kat kL balik pulak kat Jasin.

CS said...

ARTLOVER
I dont mind sharing the recipe tapi roti tu initially was done by my son which dia x ikut resipi betul2.. Since buat roti is your forte, rasa mcm nak suruh my son berguru dgn u aje :-)
A quick getaway kesana to recharge my battery kekdahnya...

m.u.l.a.n said...

i tell u aarrr.. if here no karen near this pantai aarr, i run to the mall lah.. that one & only mall u know.. u go go ask aunty fa itu aintsuperwoman.. hot hot one near pantai.. my skin go allblack oredi.. bikos now no more monsoon & rain2..

CS said...

MULAN
Bestlah duduk kat pantai. Boleh sunbathing, boleh tanam diri dalam pasir, boleh main kejar2 dgn anak2 ketam.. haihh.. mcm2 boleh buat kat pantai tu (jgn lupa lumur badan dgn sunblock, insyaallah kulit tetap cun).
No karen you walk2 at the mall meh? Syabas...! Semangat tu yg kita nak, hehe..

p/s: Ticher Fa never come here anymore, tsk..tsk.. :-(