Monday, 18 March 2013

Amalkan 1 lauk dihujung minggu ...

Bfast pagi nih semuanya yang instant aje. Sungguh rajin I menggoreng, hehe ...

karipap pusing, nugget ikan & ayam
Masa D&T kecik2 dulu selalulah juga beli nugget Ayamas sebab ia menyenangkan kerja I. Lagi pun budak2 dan nugget menangkap persis besi berani.

Kenapa bila anak2 dah besor tetiba I teragak nak beli nugget walhal diorang tak mintak pun. Haa.. soklan cepumas celup kekdahnya tu. Ekceli I dah terkesima dgn promosi dari Sue rakan blogger, katanya nugget jenama 1stPride sedaps.

Sebenarnya masa keMydyn tak ingat langsung jenama nugget tapi amat yakin bila nampak bendanya I boleh agak tulah yang dicari. Mungkin berkat pengambilan kismis setiap hari maka taklah terlupa langsong? haha... *lupakan peristiwa salah hb nak kemajlis kawin tu okay??*

2 minggu lepas dah beli sepeket. D suka sebab rasanya pedas tapi T tetap bolayan sejak berpantang makan 'by product' ayam. Since D suka dan boleh goreng nugget sendiri ditambah dengan fakta freezer  boleh muat sekor anak kambing lagi (ada space sbb baru spring cleaning) maka bolehlah beli sepeket. Nak dijadikan rezeki, dapat pulak percuma sepeket nugget ikan *melompat keterujaan seketika*.

Petang Sabtu I beriya2 beli barang kering kat Mydyn tapi tak beli sayur atau bahan basah (cuma beli 3 tray drumstick). Tengok ramai benar orang beratur nak timbang sayur dan ikan, I terus give up! Nasib baik tak beli lelebih as it is troli dah pun sarat, sure senget benget punggung bila tolak troli kekereta nanti. Kudrat is very limited!

Sabtu & Ahad adalah hari bersemangat nak masak 1 lauk aje. Ada I kisah? hahaha... Misi dan visinya, masak tu biarlah untuk lunch dan dinner sekali. Kalau boleh untuk bfast pagi esoknya, wajarkan? Nak buat nasi beriani tapi Basmathi ada 2 pot aje maka terpaksalah dicampur dengan beras siam wangi.

lauk beriani daging
Lauk beriani tanpa carrot atau telur rebus, yang ada cuma kentang. Janji ada daun saderi dalam bahannya, bolehlah. Nasi n lauk dimeriahkan dengan salad timun n tomato.

Hari Ahad adalah hari golek2 nyonyot jari tapi tetap meredah kedapur.. Mithalilah katakan, hic!

nasi ayam cukup sifat
Nasi ayam nih nampak aje mudah tapi pada I prosesnya lechehhh... Tumis rencah nasi, tumis rencah sup, tumis rencah sos kicap, blend cili hidup untuk sos cicah, bersihkan ayam, marinate dan goreng.... blablabla ....

Oleh sebab dah peluh tiak bekerja keras punya pasal, afdal I besorkan gambar kat bawah nih... Bila terasa nak makan nasi ayam, I can lick2 the lappy screen, wahahahaiyaa... *gelak tak sopan*.

tahun depan baru boleh masak sekali lagi

Ada satu lagi story tergempar tapi takde masa nak kong...si, kong...si.

TB tengah bersiap2 nak kepejabat tanah dan I harus ikutnya sebab? Hari nih dapur dapat MC, yeahhh.... Bonding time jjcm ... sambil ehem2..

Hingga jumpa lagi.
.

11 comments:

m.u.l.a.n said...

kus semangat.. i pon terasa2 nak lik2 screen ni tengok nasi hayammm hitu... kalo dapor MC mmg la melompat setinggi siling rumah kekdahnya..

Queenie said...

hish! i stuju ngan you CS! nasi ayam ni simple bila dh letak dlm pinggan tp nak sediakannya ka tdapur ya Rabbi...I cukup tersiksa pada hari yg ada menu nasi ayam ni...dah la gitu, anak2 langsung dh taklen nak tolerate ngan NA, so i kena masak lain plak...hadododododie la!

aritu masa maknya demam, anak2 i makan nugget, sotong cincin, burger dn yg seangkatan dgnnya...tp i cuma trust kat jenama ramsoriramli jer.. hihihi

Cik Lina said...

lapar lah pulak tgk nasik ayam itu...

Ibu n Abah said...

I suker
Bonding time and JJCM

Ibu n Abah said...

Bila nak ajak datang makan briyani dan nasi ayam ni..

ahkakbatik said...

comeinya kipap putar tu.... mesti bukan CS yg kelim.

Haliza Ghazalli said...

Being a johorian.....u mesti terer masak nasi beriani kann CS!

Art Lover said...

CS..
Thedap thedap menu C Som. Isteri Mithali kann. Apa masakan pun leceh..nak senang beli istant panas kan saja..sonang kan.
Itu sebab tak suker ke Maidin, org ramai.

CS said...

MULAN
You dgn chef Liza kamcing, kan? Mintak aje dia masakkan nasi ayam tu masa you all go geder2. Cara tak sengaja your MCkan dapur you juga, kenkenken?


QJ
Bebila I masak yang azab2 cenggitu, I selalu teringat kat you dan teruslah rasa aib yg tersangat oolala menusuk dijiwa. Sebabnya sekali masak, you masak cam nak rak sementara I, alahai... untuk 3-4 orang makan pun masih tak cekap *sedih tapi benar*.

CS said...

CIK LINA
Jom kita barter trade? Nasi ayam bertukar tangan dgn durian crepe (psst.. nampak gaya mmg tak buatlaa... Fakta 'rajin' yg melampau).


AKAK
Kalau dengan TB bonding time mmg waktu makan tak kira kat rumah atau luar rumah. Beshhlah sbb dia yg velanja kalau jjcm tu, hehe.. Bila nak ajak you makan briyani n nasi ayam? Errrk.... (your chic rice lagi vavavoom..malulah I).


AB
Karipap tu memang comei macam orang yg menggorengnya, auwww.. Wpun I reti kelim karipap, tetaplah I tak nak tunjuk bakat terpendam. Takut nanti Sultan Brunei tau, kot dia nak oder 18ribu keping, I tak sanggup you..

CS said...

LEEZA
Sebenarnya I masak untuk survive dlm kehidupan yg penuh pancaroba nih, heheh. Tak reti masak yg terer2 tapi takat makan sendiri, sedap tak sedap I hentam aje. Selalu masak tak ikut law...


ARTLOVER
Kalau masak tak thedap pun, mithali tetap mithali, tul tak? Kalau selalu berinstant, kinda boring jugak kaan? Anyway, kalau nak berlegar2 kat Mydin tu, you harus pergi during weekdays esp on Monday or Tues..




Bye bye .. and thank you for being here with me.. Kita nak jenjalan keSeremban nih..