Monday, 25 March 2013

Sabtu lepas ...

Majlis kawin yang I gembar-gemburkan minggu lepas dek tersilap haribulan dah pun selamat berlangsung Sabtu lepas. Pengantin pempuan comel, emak pengantin comel dan penulis entri nih pun comel, uhuk2.

Jiran lain bercar pool tapi kita kemajlis naik teksi sebab TB tak nak buang masa mencari dan tercari2 venue majlis sementelah dia tak familiar hala kePutJaya.

Kita kesini dulu kekdahnya ...

Melangkah masuk kemasjid terasa sebak dan syahdu...membayangkan diri ini sedang berada di Masjidil Haram ... insyaallah.

Berdiri disaf kedua, cuba sedaya upaya kusyuk dan tawaduk sepanjang solat tapi terganggu dek tangisan tak henti2 sibudak kecik disaf ketiga. Selesai salam terakhir senyap terus bunyi tangisan tu. Bila I toleh dah tak nampak ibu/anak lagi. Mungkin siibu terus grab anaknya dan secepat kilat berlalu pergi.

Salute pada semangat kental siibu ...

Chandelier2 dalam masjid look so grand n majestic tapi sayang my Cokia hp tak berapa nak majestic, hehe..

apakah?
Tetiba chandelier bertukar jadi flying saucer? Oooops.. mahapkan saya dan hp saya ya?

Selesai yang wajib kita beransur kedewan. Best juga sekali sekala berchauffer driven waima naik teksi. Kemajlis awal sebagai menghormati majlis tapi majlis bermula lewat kerana beberapa sebab yang mungkin boleh dielakkan, wallahualam.

Tak terdaya nak ambik gambar pengantin atau sekitar majlis sebab bergelumang dengan perasaan segan. Yalah, orang lain guna gadget canggih berklik klak sana sini tapi kita tetap setia dengan hp model yang dah phased out, keh3... *gelak sebab tak sedih pun*. 

Tapi sempat curik ambik gambar chandelier ... (what's with me and chandelier??).

dalam dewan
Sebelum duduk dalam dewan kena pastikan dulu tempat yang dah disediakan mengikut nombor dimeja tapikan tapi upon checking, nama I takde dalam senarai mengundi. Heran gak sebab I did rsvp. Check punya check rupanya emak pengantin tak tulis my full name tapi guna nama 'glemer' panggil kat rumah aje. Ish ish ish...nasib baik makan sedap, ahaks.

Kebetulan malam Sabtu tu ada 2 majlis. Satu majlis aqiqah cucu angkat diKlang dan satu lagi majlis kawin tulah. Oleh kerana majlis kawin jemputan jiran maka harus dulukan jiran, tul tak? Lagi pun emak pengantin adalah jiran semukim masa diJB dulu dan juga geng bas sekolah.

Emak pengantin is my junior tapi abangnya yang ensem, ehem ... sama batch. Dah uar2kan kat TB akan niat I nak intai abang siemak pengantin. Saja nak nengok samada masih ganteng lagi tak? Ooops..

Tup2 .. there he was! I know so wpun dah lama tak jumpa but somehow tak teringin nak approach dia. I kan pemalu?
Dia diantara 3 dak lelaki geng bas sekolah yang teramat malu tak pandang pempuan pun. Duduk dalam bas senget aje mandang keluar. Kerja diorang bukak dan tutupkan pintu bas bila dara2 sunti naik/turun bas. Cuma sorang dari 3 tu gentleman sikit sebab berani pass kat I 3 keping kad raya tapi tak tulis nama pon. Whatlaaa..

Tamat cerita majlis kawin dan yang berkaitan dengannya now cerita terkini pulak..

Alhamdulillah akhirnya A n R berkeras hantar KP kespital. Terpaksa guna khidmat ambulan sebab tu cara terbaik mempastikan KP selesa dan tak rasa sakit bila bergerak2 dalam perjalanan. Kalau tak kerana KP sesak nafas dan perlu supply oksigen, mungkin dia sendiri masih tekad duduk dirumah tanpa rawatan sewajarnya (walhal sebulan dulu dah setuju masuk spital).

OKlah, nak bersiap dan berdandan. Terpaksa keluar for my weekly grocery shopping. Sebenarnya I berlumba dgn TB siapa siap dulu, hehehe.. Siapa siap lambat dia belanja makan...
.

12 comments:

Kakcik said...

Your TB jenis 'beregek' (kalau tak tahu makna beregek, sila sms I, ya?) juga ke CS? :)

blu4sky said...

woohooohooo... debaran masih adakah CS..kikiki...

Cik Lina said...

cik som... citer beklog... kat kakak yg jual pokok kat pasar tani maeps tu, mcm2 pokok adaaaaa... tut kaaa, tet kaa... buleh request... hehe...
pssssttttt: wa pun pakai tepon cokia... tp tuan dia paling cokia kot sbb x reti cemana nak transfer gambar dr henpon ke laptop... sayang gambar kat uzbek byk dlm cokia tuuu...

CS said...

KAK CIK
Nanti I sms you w'pun I takde no. Hp you, tungguuu...


SUE
Dia bukan my old flame tapi sajalah curious akan geng bas sekolah satu ketika dulu. We were 12-14 yrs old.. No monkey love pun...

CS said...

CIK LINA
Masa jwb komen kat atas tu, komen awak tak masuk lagi. Menaip nih guna hp Cokia, help.... ! Anyway mekasih.. really ahh pasar tani MAEP ada jual pokok tat tut tet? Muahaha... I like.
Psst.. nape tak mintak tolong cik Nan ajar cara transfer gambar dari cokia ke laptop? Sayang gambar2 tu...

Art Lover said...

CS..
Kita dah semakin tua ni macam dah tak ada kerja..siap dulu dia kena belanja laa. Fun jugak tak..drpd bergaduh kann.

Cik Lina said...

cik nan pon tak reti teponnya cokia sangat... kah kah kah...

CS said...

ARTLOVER
Kaaan? Dari bertengkar bergaduh lebih baik membuli sesama sendiri, harharhar... Wpun I bersiap lewat namun tetaplah dia belanja makan, kikikikkk... burp! Alhamdulillah.


CIK LINA
Kes serius tu... kot Mum or MakTam n kuncu2 boleh membantu?


~jeet~ said...

saya pon ada kenangan kad raya dan bas sekolah.. CS ni suka tau bagi orang berangan di siang hari... ;)

CS said...

JEET
Kad raya yg you dapat tu ada nama pemberi tak? Kalau ada, auwww... *wink2*. Tiga kad yg kitorang dpt takde nama kita, takde nama pemberi.. Takde maknanya, kan?

Queenie said...

CS, bab bersiap, I memang slow mlow...

CS said...

QJ
Kalau yg menunggu tahap kesabarannya tinggi tak reti pokpek pokpek, bertuahlah you. I bersiap cepat tapi buat kerja rumah agak slow mosyen (berhati2 kekdahnya, heheh).