Saturday, 29 October 2011

1-pot meal ...

Tiap hari tenung dinding sampai berlubang cari idea nak masak apa; tapi hari nih alhamdulillah takde sesi tenung menenung, jauh sekali bertafakur atau brainstorm sorang diri depan siPana n siNati.

Berdua tu siapa? Alahai... Pana tu anak siSonic dan Nati pulak anak siOnal, kenal tak?

Hari nih hari 1-lauk seperiuk @ 1-pot meal ...


1-pot meal katanya maka haruslah segala bahan tanpa kompromi menjalani sesi suai kenal dalam satu periuk. Daun ketumbar/daun pudina elek so harapkan daun saderi dan cili hijau aje untuk menaikkan aroma beriani (selain aroma bawang goreng yang digoreng dengan campuran mentega).


Saladnya .. jelatah? jelantah? menyampah? ekekeke... Senang aje buatnya janji ada rasya masyam, manish n masyin, hehe.. Syilapnya, mentimun tu tak kwispi aaah..


Makan nih pun teringat kat T. Dia suka makan ulang2, pulak tu daging transparent is her fav. Dia nak exam minggu depan so minggu depan aje baru dia balik. "Mi, tolong doakan T senang faham n ingat apa yang T belajar". Insyaallah.. tanpa disuruh atau dikenakan sebarang harga, emak mana yang sanggup tidak mendoakan kejayaan dan kesejahteraan anak2nya .. kaan?

My 1-pot meal kali nih macam TERyummylah pulak namun I tak ambik oder untuk apa2 majlis pun. Tapi takat majlis kawin minimum 800 orang, memang takde hal punyaaa ...

Errrrkkkk....!!!!

17 comments:

Noir said...

CS salad tu nampak...what's the word? menggiurkan, betul tak?

daging transparent tu apa eh?

Anonymous said...

kalau ai hantar mangkuk tingkat, agaknya mesti CS isi sepenuh-penuhnya kannnnnnnnnnn, kita kannnnnnnnn jiran.

Kalau jiran boleh tercium bau nasi berani, you wajib bagi tau.

Looks delicious, gua tak pandai masak nasi berani. Gua beli dari JM Beriani, SS 18 saja.

Ahkak

ceriawan said...

Yaaa ummi..
ku hampir tak percaya bahawasanya itu semua hasil nukilan mu di dapur..

DeLancrettLurpak said...

a'ah, daging transparent tu part mana tu CS.. nampak menggodas betol la the beriani.. nakk!!!

Rima said...

CS
me angry bird but kan oleh kerana cik som dah tayang gambar nasi fav ku.. i no longer angry bird.. i loike the salad tu.. daging transparent tu kan yg ade tendon .. betul kah? i loike.. :o)

Harus kah besok ku terjah arab street or maybe go geylang?? hmmm

kakcik said...

Agak2 kalau I nak tempah untuk 800 orang bagi majlis perkahwinan anak I, berapa you nak letak harga, ya CS? :)

Ibu n Abah said...

Yummy...yummy...
memang dilicious....
kak som memang pandai masak...
- sambil jilat-jilat jari...

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Cik Som!
Saya nak menempah utk 1000 org, berapa aahh!

Lili said...

Kander S,

Saya nak tempah kuripeps..boleh? Oops, silap...nak tempah couscous makan dengan lauk daging beriani! :D

Arena said...

Salam,

Kalau nak kasi timun leh menten thecrunch, lepas dah buang biji kat tengah tu rendam dalam air kapur. Dekat2 nak makan bilas bersih2 baru masukkan dengan geng jelatah yang lain. Works like a charm. Tapi kannnnn, kalau dah memang timun tu, timun pencen, letak aper pon tak leh crunchy lah hehehe.

cahya indah said...

sedapnya auntie..ambik la order from CI..hehe

zarin said...

CS
Rasya Masyam tu macam nak nak sama je eja Hasya Maryam ehehe nanti hasya maryam kawin, buleh order 1- pot meal lah kan!

somuffins said...

NOIR
Salad tu almost 'menggiurkan' CUMA ejaannya ada satu G jer, hehe.. Bila tendon dimasak lama2 maka jadilah ia transparent.


AHKAK
Caner nak pastikan kita berjiran? I tak pernah pun bau masakan dari dapur you, caner???
I jarang ke JMB @SS18 sbb makan JMB kat Mydin lagi dekat; owner tu kawan my hubby (boleh pilih daging transparent, hehe).


CERIAWAN
Tulah tu.. I sendiri pun tak percaya, lalalalaaa..


DLL
Kurang pasti bagian mana tapi rasanya bagian batang pinang kot? Nampak menggodaskah? Auwww.. gitulah nukilan my 'DSLR' aka kamera hp cap Cokia *clap3*

somuffins said...

RIMA
Why you angry bird?? I tau kenapa. You skip dinner, kaaan? Daging transparent memang ada unsur tendon tapi bukan tendon dari keting. Dah terjah ArabSt or Geylang lum??


KAKCIK
Nak tempah untuk tetamu 800 orang?? Errkk.. tapi kita kena bincang jenis lauk, pencuci mulut, jenis minuman, berapa ramai pekerja yg diperlukan, nak sewa kemah sekali tak ...ishhhh macam2lah KakCik..kita kena bincang face to face kekdahnya, hehe..


AKAK
Shhh... jgn bitau orang I pernah jadi cook ratu Lizabet, okay?? Jom nyanyi London bridge is falling down...jom??


ARTLOVER
Alamak! you pun minat nak menempah ke?? Errk.. apa pun jwpnnya I dah bitau kat KAKCIK, tapikan untuk you mahap I takleh terimalaaa.. sebab I ambik order maximum 999 org aje. You dah terlebih 1 aaaah... :-)

somuffins said...

LILI
Panjang umur karipaps.. RC macam dengar kita punya plan nak buat karipaps, dia dah buat dulu you.. *tak kasi kat kita punnn*.
Couscous? Kussssemangat, ekekeke..


ARENA
Thanks for the tip. Selalunya guna timun Jepun yg garing tu tapi kali nih terkesima beli timun biasa. Tak tau plak timun tu timun pencen, grrrr...


CAHYA
Sekali lagi errrrrk.... *tapi tetap cari sampua kira untung, hahaha*


ZARIN
Dontlaa you .. How can I ever compete dgn mamanya Hasya where cooking mabeles food is concerned? Nehi, nehi... tatot kita taw..

PatinPasta said...

Cik Som,
Hamboi.. ni amik aura sebab tak gi makan majlis Depavali jiran hari tu ke? :D

Psst.. daging transparent tu apa? Seksi transparent transparent nih :D

somuffins said...

Aida
Kekdahnya begitulah, hehe.. Cumanya kalau pegi Diwali hari tu, diorang sediakan banyak side dish (bukan one-pot meal, huwaaaa).

I suppose now you dah tau 'daging transparent' tu apa, auwww..