Wednesday, 5 October 2011

Emotional fillers ...


Potato chips dah habis sepeket namun idea tetap kering macam chips tu jugak. Bukan aje kering tapi kontang! Sejak diserang virus influenza yang jaa-aat tu, I feel malaise. Feeling malaise nih macam dah kehabisan tenaga; afdal golek2 tapi memang takde kena mengena dengan baju maternity kaler biru tu, hehe ...

Lagi pun camanalah I boleh senang ati nak preg2 sedangkan sebilangan kengkawan kat sini dah mula fengsan walhal I baru beli baju maternity aje pon! Since no one restu, niat berjihad selama 9 bulan 10 hari terpaksa dibatalkan (ishhh...takde chan kita nak dapat baby shower, mencii taw).

Anyway, the past week has been OMG! Dengan batuk, selsema dan ulcer dalam mulut. Bukan tu aje, tup2 tsunami datang melanda. I was kinda torn between Chelsea n Liverpool kekdahnya. Who was at fault really? And with tears and all, I could feel the hikmah is coming slowly but surely. Well... such is life, we have happy moments to rejoice and sad ones to endure for Allah knows best!

What's with October anyway? *deep breath*.

Kononnya nak jadi isteri mithali. Nak surprisekan suami on his birthday dengan masakan yang lazat, yang luar biasa, yang out of this world, tapi dah mood merundum mencecah kerak bumi, I was literally drained out.

Those two great magazines pun tak dapat menaikkan karisma n aura chef but eat we must so to celebrate the occasion, I masak lauk2 rakyat marhaen aje.


I call this 'kek tempe' sementelah takde spesel kek dibuatkan untuk TB, hehe. Dia tak mintak pun lauk tempe kicap tu tapi chef suku Jawa, suku Cina but for sure bukan tiga-suku hanya ada mood nak masak lauk tu jugak.

Apa bende yang serupa dugong tu? hehe.. tu teloq ikanG tak pasti asal usulnya. Telur direbus dulu pastu buang air rebusan. Telur dibilas biar nampak bersih then baru digaram kunyit. Baguslah pulak cara nih sebab tak yah guna perisai masa menggoreng sebab takde letupan berlaku.

My 3rd lauk was sayur air sawi. Tak naklah makan kering aje nanti ada yang terbegik sampai biru muka, syiapa yang syusyah? Lagi pun kita berdua bukan reti nak buat Heimlich maneuver kalau salah sorang terbegik dek telur dugong tu, ekekeke..

Gambar yang dua tu harus mencerna celebration n jubilation hence the decorations (edit guna hp cap kijang) .. ada belon kuning ada belon merrah, siap rambu ramba sekali. Mesti ada unsur birthday party, clap3 *tepuk hujung jari aje*

TB n I dah sign MOU .. kita tidaklah lagi mau 'menyusahkan' diri masing2 memberi hadiah either on our birthday or on our wedding anniversary (WA). Sebenarnya I gerun bila terima hadiah dari sesiapa pun. Gerun bila hadiah yang diberi akan jadi gajah putih sebab tak berkenan dihati. Once T gave me a ropol2 long skirt and I never made an attempt to wear it (reason was so obvious, huhu).

Never once did I receive a bouquet or a basket of flowers from TB cos I feel it's just a waste (pendapat sdn bhd). Bak sini bagi I aje duitnya, heheh. Truth is, it saddens me to see bunga pada mulanya kembang harum mewangi, then over a period of time terus layu luluh rosak. Nak2 ada ulat, ohh memang sangat tak gemar!

Dah lama berkahwin, tension taw nak pikir 'what to get' lagi. Makanya on special events, kalau ada rezeki I much prefer we eat out. Earlier part of our marriage dah tension mikir nak beri hadiah apa so in order for us to grow old gracefully, we don't need such 'emotional filler' anymore. Afterall, why must wait for birthday or WA baru nak belikan apa2 pun, kaaaaan? Siapa setuju ang-kaaaaaaaaaaaat... wallet!

Kita pun dah stop beri memasing kad ucap, hehehe.. tapikan tuan2 dan puan2 sekelian... Kali nih I terkesima plak nak beri TB something for I just know what to get for him based on desas desus tatkala dia terpandang some haruman being advertised on paper, hehe.. senang kerja gua kekdahnya.

So tulah aje sajian untuk hari Rabu yang dingin nih (hmm.. terlupa samada I dah mandi ke belum sejak semalam, dah, belum, dah, belum, dah, belum..). Sekian dari empunya cerita ..

26 comments:

Noir said...

menurut ilmu nujum that i learn, you need a change of environment.

aceli kan CS, believe it or not, i was moved by this posting that i tak tau apa nak komen.

take care of you. tenang2 aja bu!

Ibu n Abah said...

rasanya u BELUM lagi Mandi...
harap tunaikan tanggungjawap anda...
I pulak... ken....
Bila birthday dan Anniversary ajerlah i dapatlah hadiah...
I ken tak kerja...
TL kan kerja...
I tak payah belikan apa pun untuk dia... tapi dia wajib belikan sesuatu untuk I.... Dia yang bermurah hati...
Ekceli... kalau macam U dah sign MOU kira okaylah... U tak ralat kan kalau tak dapat apa?..
Hehehehehe.....
I masih nak ketawa U pi masuk kedai M....
Hmmmmmmmmmmmmmm... Membayangkan kemungkinan yg berlaku seandainya u betul2... Preg- (pause- ambil nafas...)Ehem...-Nant....

azieazah said...

Panjangnya komen AKAK.... fus!


I baru nak jawabkan, yang U buat I terfikir gak, I ni pun dah mandi ke belum??

Kira ok ler juga pernah tukar2 kad. I langsung tak pernah. Since kahwin tak pernah tukar-tukar kad pun. Kad klinik dan kad bersalin jer yang bertukar ganti dari setahun ke setahun. hahahahaha

Ezza said...

baca entry ni...baru I terperasan ..I belum mandi laa

zarin said...

as salam CS
dah sihat ke? i pun dah 2 hari pening2 lalat ni tp masih bertahan lagik..jgn le terkena demam jugak
memula kawin dulu my hb pun slalu bagi bunga tp after a while dia stop sbb i ckp i tk suka dia bg bunga sbb i takleh makan bunga tu hahaha bagi coklat lg bagus kan!

p/s
i kan tk pernah mkn telur ikan..kesian tak? ehehe

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
I'm going to ignore the rest of the entry coz I ni anak dara kucing yang masih sunti. Nak concentrate kat telur ikang itu...kalaulah dipais...ooohh...heaven... Kalau digoreng sahaja tu macam keras aje. Pais ni senang aje, kasi tumbuk serai, cili padi (cili giling pun boleh), ketumbar, bawang putih, bawang merah, kunyit, gaulkan dengan telur itu, taruk asam keping (asam jawa pun boleh), bungkus dengan daun pisang (alum foil pun boleh jugak), then bakar dalam kuali je. Masuk oven pun boleh....alamak...terliur lah. purrr...meow!

Lili said...

Kander,

Mula-mula I nak ketawa kah kah kah kah kat kimeng Ezza yang sangat lucu! Ok...dah selesai ketawa.

Teluq ikanG my fav. Tak kira masak apa tapi pastinya pais macam Angelina si dara sunti(?) dah suggest. Masak kari lagi ler sodap..pergh!

Hmm...bab prezen prezen ni, I mmg tak pernah dapat sebab I beli sendiri my own present, then claim the bills! ;) So, I nak angkat wallet. Mesti kander happy ken, ken?

Lili said...

Oh CS, I lupa nak letak "ha ha ha ha" after my sentence 'Hmm...claim the bills!" ngehngehngehngeeee!

Yat Maria said...

Cik SOm

amacam...seudah bertambah sihat ka? rasa2 dah lah ya sbb entry pun dah panjang sket:)..tgk that chipster, ai pong baru pi beli longgok ngan my kazen 10 oaket...dude & duans sorang 2..lagi 4 ai punya..dptlah ai mentek***rah benda tu wlpn masih a bit of a sore throat lingering..

macehhh CS, bilang cara2 gpreng that dugong jadian without the percikan minyak..next taim ai try and maceh gak for that email yg buat ai senyum sowang2 bila baca...

TC CS!!

Maya Marisa said...

betul ckp cik som tu. bila dah lamaX2 kawin, mmg dah kering idea apa nak bagi. barang semua dah cukup. in the end, we all pun takat pegi dinner ajer.

also agree on the present. bila tergerak or berkenan di hati, beli jer. esp time travel over the seas.

oh ya, get well soon yea!

cahya indah said...

akak, memang pening tang nak bagi present kat orang kan. bukan semua kita rasa sesuai tu orang suka. baik tak yah bagi. tapi kalau nak senang, bagi hint2 sikit..baru la orang tau kita nak apa kann? ;)

Rima said...

CS
Eh eh ty cos selama ni ku harus kena letopan si telur ikan tu bila masa ku terasa nak makan telur ikan goreng..

I setuju and angkat wallet tinggi tinggi.. now we no longer exchange gift.. cuma waktu christmas.. tu pun pasal tak leh lari.. dah semua orang letak hadiah bawah pokok hehe

Hope u are getting better.. dak sonia sakit pulak.. tadi baru muntah dua kali.. dah gi doc and asyik terjaga jaga lah dia.. malam ni sure she tak lena tido

FaAtip said...

1. kebetulan hari ni I mandi 2x. hehe
2. tengok telur ikanG tu, SUSPEN pun ada...hahahaa
3. magazines tu kalau ada hok lamer2 ambe nak pinjam boleyyy?????

somuffins said...

NOIR
A change of environment? Maybe...
Psst..and I guess you could read something written between the lines, kankankan? :-)


AKAK
I lebih suka diberi hadiah pithang goweng dari diberi cincin atau handbag. Kiranya I nih baik jugaklah ek? Bila TB offer nak belikan sesuatu, I kataaa nanaaaak; tapikan tapi perbelanjaan yg wajib2 mesti disediakan sebelum I bertanya. P/S: termasuk kekedai maternity tu bukan disengajakan sebab I berada kat 'luar negeri' kekdahya.

somuffins said...

AZIE
You tak pernah tukar2 kad? So maknanya, kasih sayang you berdua bukan terletak pada kad ucap, tul tak?? Tahniah!


EZZA
Kita patut tubuhkan PIML .. persatuan ibu2 mandi lewat (tapi tetap wangeeee, yes!)

somuffins said...

ZARIN
You dah sihat lum? Dahlah tak sihat, cili api pulak kecikkan ati you ek? ekekeke...
You tak pernah makan telur ikan? Ada yang sedap lemak berkrim tapi ada juga yg pahit bila terkena hempedu. I masak sebab my family suka. I so-so aje.


CAT
Kindly ask your mama to sell me the rempah pais. Me LOL okay? LOL is lady of leisure..mana boleh duk lelama dalam dapur menumbuk cili bagai? Wosak kuku kita taw..

somuffins said...

LILI
Yeahhh... jom angkat wallet tinggi2! Telur ikang tu I karikan dan nak juga rasa yg digoweng. Makan soon after digoweng mmg divine sbb got garing2.

So CAT, we dont mind eating teloq ikang yg kerrras, hehe..


YAT
You peminat tegar Chipster kah? kahkahkah... watch that weighing scale ok bebeh?? (pandai nasihat orang plak). Shd you goweng telur ikan meletop2, jgn saman I plak eh? Apa pun, sediakan perisai sebelum menggoreng. Just in case.

somuffins said...

MAYA
You concur my pendapat, tq.
'Barang semua dah cukup', hehe.. tapi apa yg I ada masih tak cukup2 lagi but I dont mind sejak faham makna zuhud. Alhamdulillah dgn apa yang ada kekdahnya.


CAHAYA INDAH
Betul betul betul! Senang cerita, tanya orang tu apa dia nak. If it suits our budget, better still, kan?

somuffins said...

RIMA
Cepat kasi ubat kat Sonia nanti tak enjoy nak eat air ke China :-)
My tip on frying the telur ikan masih tak fulpruf tapi masa I goreng hari tu, keadaan amat tenang takde letupan whatsoeva. Jom angkat wallet tinggiiii2 lagi, hehe..


FA
1. I mandi sekali jer semalam sbb kat sini sejuk, snow keeps falling down you..
2. tengok telur ikang pun suspens? Apalah yg dia pikirkan tu *sambil kembang2kan idong*
3. You nak finjam those mags? tapikan tapi ....... *sila habiskan ayat*. :-)

Anonymous said...

PIML haha ana terasa.

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Jom jumpa kita kat pasar tani Shah Alam. Boleh kita turunkan ilmu pais, Thai green curry, panang curry....apa lagi nak? Oh, kalau can get hold of hari kan pari, masak pais....OMC!!!! purrr....meow!

somuffins said...

ANON
Dontlaaa terasa.. kita punya PIML tetap berbau wangeeee,..bukan bau hapak mcm drama Dollah Hapak tu (smlm tengok kat tivi).


CAT
Pasar tani S.Alam tu katne? Kat stadium tu ke? If so, kita tak tau n tak berani nak kesana, hehe. Pls let your mama know to have the bumbu ready and post laju or dhl to me.. boleh ka? Nanti I bank in some dough thru maybank2U, k? Mekasih.

Arena said...

Haha the telur ikang tu rupanya macam errrr.kuss semangat.. Errr. Telur ikanlaaa. Kalau birthday ed, i selalu konon2 bg hadiah trip mana2. Local jelah kan. Kira hadiah dia, tapi i pon merasalah jalan2 sekali kan.. So hadiah untuk dia mesti ada keuntungan pada diri sendiri muahahaha.

somuffins said...

ARENA Sukankah? Heheh..guwau jer..
Your 'konon2 hadiah trip' tu is fully sponsored by you or hubby? kalau by hubby memang tak aci tapi boleh diguna pakai jugak your modus operandi nih, very d'clever!

T said...

CS,
I like tempeh kicap :-) And that's the only way to make my spouse eat kicap.

Though both of us tak lama kahwin, we don't buy stuff for birthdays and anniversaries sebab dua-dua sengkek. Dapat KitchenAid last birthday pun sebab it was practical. hehehehe. Tapi I yang order sendiri :-P

somuffins said...

T
Jadilah kan? Nak juga dia makan lauk Melayu; ada kicap in particular. At least kalau you visit AB kat Texas tu, dia boleh hidangkan lauk tu, hehe..

Dua2 sengkek? ekekeke.. Bukan sengkek tapi being practical dan akhirnya you dapat juga that KA (takpe you oder sendiri janji dia yg bayar).