Wednesday, 26 October 2011

damndamndumn bunyi mercun ...


Jiran sebelah selebret Diwali. Kalau tak kerana jiran beraya dan buat open house malam nih maka takdelah I upah Hasan d'Bangla potong rumput petang semalam.

Rupa rumput yang lebih panjang dari lalang w'pun takde lalang boleh aje dipotong cukup bulan, no hurry whatsoeva tapi apa kena mengena jiran sebelah buat open house dan I beriya2 potong rumput? Lagi pun malam hari bukan orang perasan punn..

OK now ... what shall I wear tonite?? camana kalau pakai sari lilit dengan kain batik lepas? Errk.. sah horror! Tapikan tapi ... I amat malas nak kesana eventho it takes a few steps to reach rumah jiran tapi tulah I yang sedia pemalu, bertambah silu kena pergi sensorang. TB pulak kerja.

Jiran2 lain yang next door jiran pernah jemput tiap kali open house, tak dapat jemputan pulak kali nih. I wonder whhhyyy.. Psst.. ekceli ada cerita sensasi, hehe...

Masa menaip nih my house smells of food, delicious food! Angin dingin sepoi2 bahasa meniup bau yummy straight to my nostril *sambil kembang2kan hidung*. Best ek kalau the real food datang menggolek atas meja sekarang nih juga and I mean like NOW! <- berangan adalah hak peribadi, harap maklum.

Next door jiran, the mrs memang masak sendiri setiap kali buat open house. She being a working mum sangat rajin memasak, samalah macam jiran dia yang sedang menaip pasal dia, haha.. *bbpj*

Jom masuk my time warp kejap.. nak cerita ceritut hal Sabtu lepas ...




Girls day out kekdahnya. T nih pandai aje penuhkan my golek2 time at home depan tv by going out just to accompany her. I told her I don't quite like going to that place as the place is so spacious; I can't afford to walk that much anymore so she suggested that I stay put at one place while she meronda to get her things. T ingat umi dia nih patung cendana ke?

Sebelum meronda (kalau tak nak sentap) perut harus diisi dulu. Dari rumah lagi dah tau nak makan kat mana. T asyik ulang2 nama makanan n desserts yang dijual kat tempat tu "Umi mesti sukaaa". Yaaa.. memang betul I suka, hehe.

Kita share lamb shank masala, rice n salad timun (cara diorang hiris timun serupa hirisan timun yang dimakan dengan laksa Johor ... mungkin orang Johor aje yang tau camana rupanya, hehe..). Harap takde yang marah dengan kenyataan tu, ya ampun! Dapat free yummy dessert bila beli one main dish. Sukalah T tuu.. tapi takde gambar sebagai bukti as gambar ditangkap guna kamera dia.

Ooops, lupa nak citer keburukan diri.. while waiting for the main dish to arrive, I ordered a plate of butter scones al-bentat. Eaten a piece only and packed home 2 pieces maka jadilah ia rezeki alley cats, hehe..

While T meronda to get her things, I spent my time at Daiso. My first time there though I've been to 100Yen. Masuk situ mengimbau saat2 manis masa keJefun dulu *suka*. Lepas satu aisle ke satu aisle, ada aje barang yang berkenan dihati but I just bought Madeleines molds n tempura paper (which absorbs oil).

Done at Daiso, I went to Guardian and MPH. At MPH sempat baca headlines front page magazine gosip. Si Jada wife WillSm*th keluar dengan latest ex-JLo? Biar betul?! Thot of buying DrM's book tapi tak banyak gambar so I kensel niat, hehe..


Dah terlebih berjalan dari biasa, I assume tak banyak sikit my lelemak terbakar juga tapi I kembalikan lelemak to where it belongs with a bowl of that ice thingy, am I smart or what? hehe.. Suap ice pelan2 sambil mata malu2 kucing perhatikan gelagat orang. No wonder some people hobbynya 'suka tengok orang' tapi janganlah make it so obvious, kaan?

<>15 minit melepak kat situ barulah I tau tempat tu ramai peminatnya. Ada yang beli waffle, jagung kukus, air dan beli 'aiskimo'. Pendek kata cik Kak n cik Edah takde peluang tarik nafas panjang. Tetiba teringin nak own that kinda shop pulak, hehee..


Time to go home tapi teragak2 sebab hari hujan yang amat lebat dengan guruh berdentum. Terpaksa balik juga sebab TB kirim something dari Guardian. Dalam hujan lebat siapa nak drive home?? I memang tak minat a.k.a. takut n thot of asking T aje but she is smarter "Umi drive ehhh? T nak makan.....".

Ehh... boleh cam tu ek? tapi memang dah biasa macam tu pun. Kita selalu bergilir2 belakang stereng lebih2 lagi kalau dia ada beli makanan. I tension bawak kereta dalam hujan waktu senja kala, dia pulak komain syok menikmati that cone pizza. Sempat gak I ngap a mouthful, yum!

Bila anak bahagia, emaknya lagilah bahagia. Alhamdulillah ;-)

Back to Diwali open house, sad to say I chose not to go w'pun haruman bau beriani n bau satay menggamit deria dan juga ohhhh cendul .. tapi tipulah kalau bau cendul boleh masuk dalam rumah, kaaan? hehe..

30 comments:

Lili said...

Alaa....mane citer 'pelanduk dua serupa' yang you nampak masa makan aiskimo tu? Siap sms kita lagik! ha ha ha ha)))

Ehem, kanda, I bukan orang Johor, tapi I buat laksa johor gak...hehe

Aduhai...banyak nak kimeng tapi kene scroll atas bawah nak refresh my mind about what I've read. Betullah cerita ceritut!

Nampak gaya malam ni you mimpi nasi beriani, satay and cendol.. kenyang amik bau, ye?

kakcik said...

Bila anak bahagia, emaknya lagilah bahagia. Alhamdulillah ;-)

I suka kenyataan itu.

Queenie said...

untung I org Johor, dptlah tau camner hirisan timun tu ngeh3...

kalau I dijemput gi open house kat jiran yg celebrate lain dari raya puasa dan raya haji then depa sendirik masak, sedap camner pun mmg sure tak gi punyalah unless ada makanan import brand halalan yg lelain....hik3...

memula I pikir, bagusnya CS ni, anak ronda2, mak masih sempat lepak kat surau, tp bila baca sekali lagi, cer semak sini : <>15 minit melepak kat "situ" barulah I tau tempat tu ramai peminatnya.

camner "situ" boleh ternampak mcm surau? whoahaha....

btw CS, re DAISO, thanks for the info ya...ala...Subang dekat jer ngan umah I...hehee...

apapun agak terkezut ngan siJada tu, hmm...kalau betul wonder apa kurangnya si WillS**th tu ek?

blu4sky said...

CS, klu you zoom lg kat the other side of kepala singa tu was x-hse i (ada ke perkataan tu..hihihi)..

Ibu n Abah said...

Ayoyoyo..Tanggachi....
Itu minachi butterworth jugak sampai dulu ka?????
dah nak komen kejap lagilah...
Ta Da...

Noir said...

nak komen betul2 takut nanti sepanjang your post. jadi komen olok2. anyway i second komen kakcik.

CS, if no ask no sah. apa kemenda tu bbpj?

Ibu n Abah said...

yessss.... u tipu...
mana boleh bau cendol...
eeehhh.. i rasa bolehlah...
nooooo... tak bolehlah...
kalau sua kat hidung betul2 memang bau daun pandan dan gula melaka...
tapi kalau jarak rumah u dan rumah jiran tu... tak boleh lah....
hehehehehehehe.....
(nak enjoy sebab tak dapat nombor satu...)

somuffins said...

LILI
Pelanduk dua serupa I jumpa kat Daiso. I pasti pempuan tu sedara sedarah you, no joke one. I tau you selalu buat laksa Johor tapi mahap tanya, camana cara you potong timun tu? aha...
Malam nih terpaksalah tidur menyonyot jari as if it is satay n cendul, huhu...


KAKCIK
Gitulah perasaan emak & ayah bila anak bahagia. Sebenarnya tak susah untuk membahagiakan kita sebagai ibu, kan KakCik kaaan?

somuffins said...

QJ
Jiran sebelah berugama Hindu tapi mrsnya punya emak berugama Islam. I pernah makan masakannya tanpa rasa was2 (dulu laa).. but I go for satay n cendul aje pun. Hadirkan diri sebagai menghormati jiran tapi malam nih, yaRabbi..malasnya rasa.
'Situ' boleh jadi 'surau' ek? Sah you berniat baik kat I. Ekceli sebelah Daiso mmg ada surau pun; saja takmoh tulis I kesana, auwww..


SUE
Maknanya you pernah duduk kat Sunway ya? Pernah tak pergi kedai jual pinggan mangkok kat kwsn tu??

somuffins said...

NOIR
You as waled tentunya dapat menyelami perasaan anak2 bila diorang happy/not happy, kan?? Nothing beats the smiles on their faces, tul tak??
BBPJ?? Berbuih2 jari jemari I tulis maknanya kat past entries.. tapi takpelah, malu bertanya sesat jalan, hehe.. BBPJ = baca boleh, percaya jangan. Read only but dont trust what is being written ;-)



AKAK
Apsal malam raya Diwali nih you semakin menakal? Dah terlebih gula atau terlebih main mercun atau terlebih gosok gigi dengan Darlie? ekekeke..
Yalah you, cendul dari jarak jauh mana bisa dihidu baunya, ya nggak Buk Rahmah??

Yat Maria said...

am still wondering..how come arr u know there's cendul at yr jiran's hse?

Yat Maria said...

and....very deep in thought now wondering yet again apa ke menda that 'f' kat my comment box tu???hmmm...

Lili said...

Kander,

Of course I tau potong timun camne utk laksJoh... In fact, orang Perak potong timun cara tu jugak utk buat kerabu timun. Nanti bila I buat kerabu timun, I letak kat blog, ek? Hehehe!

Anonymous said...

yer yer...I sokong you Cs...
hadir utk menghormati...tu sikap terpuji kan...

saja nak show off kat you yg I pun camtu jugak ngeee....makan minum perkara kedua kan? kan? kan?-Q
lecehlah internet kat umah I ni...

somuffins said...

YAT
I like your Q cos I have the answer, heheh. Dah 3x (kalau I pergi open hse smlm, jadilah 4x), jiran sewa satu van cendol either park depan or tepi rumah dia. Tiap tahun juga ada satay koner, dibakar live gitu. Tentang 'f' tu, hehe..baru jer jwb via email. Ya amfun..


LILI
Calet!! BTW, bila buat kerabu timun tu, jgn makan sensorang ehh?? Poslaju kat kita sket :-)


QJ
Sikap terpuji berskala *tak konsisten kekdahnya* sbb smlm I tak hadirkan diri, menikus dendiam dlm rumah sambil menghidu bau satay..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Amboi...bestnya. Ada muzik berkumandang tak? Rindu betul nak ke rumah kawan yang menyambut deepavali.

Paling rindu dengan Puri dan laddu. Mana nak cari sekarang ni ? huhu...


Alang2 akak dah ke Daiso SPyramid, nak tanya ada jumpa botol utk buat roti jala tak kat sana? Cari di Daiso MDamansara tak jumpa... ;o(

cahya indah said...

auntie, CI dok kat area kampung ni takde la orang dekat yang sambut Diwali..tapi bunyi mercun macam meriam tu ada je 2 malam berturut..hehe. kalau CNY pun sama, tapi yang tu maybe sebab auntie n uncle yang bukak kedai kat hujung kampung tu.

cone pizza tu very tempting la auntie..

blu4sky said...

CS, masa i duduk situ, sunway baru nak naik and masa tu masih zaman jahiliah bab2 memasak..obviously bab pinggan mangkuk pun tak amik port :p

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Selalu je ke situ ye? BOlehlah kita dating kat MooCow lain kali ye? Makan fro-yo...yummmm.... Kita pergi open house Diwali kat USJ malam tadi...sangatlah 1Malaysia meriahnya. purrr....meow!

PUTUBAMBU said...

kita pun sama ngan kakcik..
suka ayat yg bawah tu...

somuffins said...

AZRINA
Memang ada muzik n lagu2 berkumandang. Justin Bieber pun menyanyi jugak, hehe..
Puri n laddu ada jer jual kat kedai 'mamak bukan Islam'. I tak perasan samada acuan roti jala ada jual kat Daiso, SPyramid.


CAHYA
That cone pizza memang sedap. Conenya is very crispy! I'm sure you'll love it :-)


SUE
Zaman jahiliah termasuk bab masak memasak juga ke? If so, samalah kita but lately I semakin slow you..


CAT
Kalau tak pergi tempat tu, berbulanlah tak pergi tapi bulan nih terpergi 2x pulak. Masa I tengok MooCow tu, mmg I teringat kat you punnn...


PUTU
Dah 3 orang suka kenyataan tu, maka haruskah I patentkannya?? Yesss.. I kaya, I kaya..

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Hi Cik Som,
Memang betul bila Anak bahagia Mak pun turut sama, esp bab makan...

somuffins said...

ART LOVER
Thanks sbb balas ziarah..
Anak2 lebih bahagia kalau dpt emak yang pandai memasak, just like you :-)

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Ohh, terima kasih..
Bukan pandai, it's something 'must do' thing in our everyday life!
*malu*

Yong Kamariah said...

ruginya tak gi open house tu...beriani tuuuu...maruku tuuuu... *eh, jiran sebelah kita Benggali tp sambut jugak Diwali, siap anto maruku n cookies lagik!

somuffins said...

ART LOVER
Auwww... :-)


YONG
Ekceli I rasa bersalah hinggakan nak keluar rumah pun teragak2 tak nak terserempak dgn jiran. I am bad!

Arena said...

Lambai2 sambil sengih2 balik. You passedon maruku panas ke sis? Rugiiiii.. But i pon jenis maleh sikit bersosial. Camno..

somuffins said...

ARENA
*balas lambai, gaya ratu kebaya 80an*, ouch!
Diwali 3 thn dulu, diorang takde hidang maruku atau kueh mueh. Well..ada laa 1-2 biskut jer. Tssk..I pun anti-sosial tapi kadang2 berbaloi juga kita bersosial untuk lepaskan tension :-)

zarin said...

CS
dua hari lepas i baca ur entry ni. masa tu i tgh sedih down sgt tapikan bila baca ur entry i buleh gelak henjut2 sampai hilang duka lara i tu tau!
duka lara hilang, i pun hilang sama tk sempat comment kat sini and after 2 days ni baru sempat nak ckp tima kasih sebab menhiburkan hatiku yg duka lara tu :D

somuffins said...

ZARIN
Muehehehhh.. timakasih datang balik dan mengomen. Kalau 2 hari lepas you gelak henjut2 mmg ada makna; boleh tolong my jiran buat baulu henjut2.. Tapi takpe, come raya haji, masih ada peluang to henjut2 lagi, ekekeke... *kenot help but grin like rotten cockle* kah3..