Thursday, 13 October 2011

MGSG, bypass, bully...

Tomato, cili padi, fishball, saderi, daun bawang, cendawan, sos ikan & kicap




(MGSG) Mee goreng speedy gonzales ready in 5 minutes. 5 means 5 and not a second later. So I was a bit huru hara jugaklah.. main ragut kerat2 chop2 apa yang ada terus lempor dalam kuali sambil mata melerek sensuously pandang kedinding as if memandang kearah kamera, auwww. Eat your heart out NL!



Kat atas tu kekdahnya I berangan masuk dapur GR menyahut cabarannya menggoreng mee kuning. Eleh..hei.. piece of cake aje tu.... kan?? ahahaha...



Keluar kau dari dapur aku, kau lembu berdarah! har3..



Alhamdulillah for the rezeki and the selera yang masih dipinjamkan. Suap mee, kunyah n telan. Kalaulah masa nih I diduga masalah kesihatan yang berkehendakkan RM100K untuk biayai pembedahan, mungkinkah I boleh senang2 hati memasak dan menikmati apa yang dimasak? Bila risau n runsing menguasai diri, segala perasaan dan semangat merundum hancur lebur.


Well, that's what happen to someone I know very well. He requires 3 major operations; one of which is a by-pass and all 3 ops will cost him RM100K at the IJN. The question is ... where would he find the $$$ from?






This is my omei2 niece. Baru2 nih dia trauma sebab kena lepuk dengan pencil case. Yang buat kerja 'terpuji' tu ialah ustajah sekolah ugama. Alkisah 6-7 orang murid tak bawak buku. Ustajah naik berang tapi my omei2 niece wasn't one of them. Pastu ustajah keluar kelas kejap.

Bila dia masuk kekelas semula, kelas dah jadi Russian circus. Sekali lagi dia berang "siapa yang buat bising nih?". Budak tu tuduh budak nih, budak nih tuduh budak tu, tup2 my omei2 niece dituduh buat bising. Dapatlah dia satu das hayunan pencil case. Bayangkan perasaan budak 7 tahun kena debik cenggitu??
Pipinya ada 2 tanda lebam!

Parents to my omei2 niece buat aduan blablabla.. tapi diminta agar tidak diadukan kebalai polis.

Sekian catitan masam manis pada hari Khamis bersempena harijadi my own omei2, miss T. Malam nanti T dah siap buat plan nak celebrate kat mana. Ayuh kawan2 let's parrrteee...

21 comments:

FaAtip said...

ooopppsss!!! nombor thathu!!!!! comeinya your omei!! Macam muka aunty dia yg pandai buat muffin tu!!!

FaAtip said...

lalalala....no. 2 pulakkks!! hahaa...siapa dia yang debik omei? meh sini suruh dia jumpa teacher Fa!!

Maya Marisa said...

Omg! Kesian nyer ur niece. Apa la ustazah nie. Bukan ke sabar tu separuh drpd iman? Ish, ish, ish....
So wats the ending? Parents nyer jadi lodge report tak cik som?

PUTUBAMBU said...

ish..sodapnya mee goreng akak tu..

kengkadang kan..yg campak2 tu lah yg sodap daripada yg prepare beria-ia tu kan?

kesian omei2 akak ye..
ape le punya cikgu..lain org yg buat salah..lain org yg kena..
check le betul2 dulu..

Yong Kamariah said...

perghhh mee goreng MGSG, tak menahannn, ingat kan meegoreng ngan ajinomoto, looks yummeh!
Sian budak omei tu yerk, klu kita hempuk balik kt ustajah tu aci dak? ngeee...

Lili said...

Kander,

Dinder selaku mak sedara omei2 (baru lantik diri daa...) sangat prihatin akan kes lepuk keFAla ni! Tapikan tapi, apsal yang you letak fond paling halus tu? You kan tau I ni fobia bace mende kecik2 ni! Jenuh merangkak weh...

OMG, I suke kimeng Maya..bab sabar itu separuh drpd iman.
Sah2 ustajah tu punya lagi separuh iman ...TAK SABAR! :D

Lili said...

Oh, by the way, Happy Birthday to Miss T! ;)

Ezza said...

meh sini omei sayang,..tunjuk kat nenek sapa ustajah tu...nak kena cubit dia tu!

Amboii Fa...gila kuasa nampak..cop sampai 2 tu..hehehe

kakcik said...

I dapat bayangkan wajah you sama macam omei2 you tu tapi versi dewasalah... :)

zarin said...

sampai lebam di lepuknya? haiii dah la ustajah tu.. cuba kita lepuk pala ustajah tu balik? mesti dia sakit kan!

Queenie said...

ustajah lepuk budak tecit? wheii!!!
tu gaknya dia tengah kena hanging jepung tuh...

abeh tu, mak omei2 tu report kan ke polis tak? hadeii...

psst - bahasa you "main ragut" auwww....ngeri hamba...

tu saper yg dituduh lembu berdarah tuh? wakakaa...over siramsey tuh!

Yat Maria said...

Seriously Cik SOm?? yr cute niece kena se das??? U pi das kan dia sebijik arr Cik Som..tgk dia happy tak..hehe..(I meant the ustazah arr not yr niece, aite)

from small to smaller font...naik kayroh mata ai scrutinize the writing!even with that dreaded glasses on!!

Noir said...

for some reason, your MGSG made me smile...lols...i learn singkatan words lebih banyak dari CS than my school teacher.

ustazah tu sedang kemurungan gak?

makan or apa pun biar in moderation Cik Som, don't lupa bersenam. tapi at the end of the day, bahagian masing2lah kan?

i pun tumpang hepi befday kat Ms T

kak ja said...

Dearest Miss T,

Semlm Umi tepon Makcik, ckp dia pun pengin bebenor dah nak ber-errrr... *tak berani nak sambung le pulak.. Apapun Miss T, hepi burstday to u!!

Kak Thom, tunjuk mai sini mana satu ustajahnya!! Dia dah lama dok pengin nak tengok bintang agaknya!! *gewwwaaammm nih!!

somuffins said...

Dear kengkawan..
nanti kita jwb komen2 awak yg sangat concerned n menghiburkan itew ya? kita kena layan tetamu jap, hehehee... 'thank you yam leaf'..

T said...

That's so not ok what the ustazah did. That just hit the nerve for me. I hated my school years because the teachers who always made my life miserable. I just hate more to know that other kids have to experience it. While not all teachers are bad, but those who are bad were not held accountable. grrr...for example, there's a case in an MRSM where a male teacher tampar budak, and even the police came to the school. But guess what? No disciplinary action taken against him, and he's still at the school. What does it take to get these teachers out?! When somebody died? Oh wait, that happened too.

Ibu n Abah said...

Oiiitttt.. Org yg dpt nombor satu tu.....(sambil mulut moncong keatas nun..... Pakai rebok lama tu ker?...
Ustajah yg yg melihat bulan dan bintang tu... Mari kita sedekah penempar ramai2... Sesedap dia jer nak cepok anak org....( lengan baju mmg dah sinsing....-kebetulan mmg masuk opis kena sinsing lengan baju....)

azieazah said...

Tumpang simpati pada budak kena debik oleh Ustazah tu. Ustazah?????!

Mee goreng Speedy tu buat I teringat kisah lama.

Dulu kat tempat keja lama, I dapat gelaran Speedy Gonzales.. sebab buat keja macam lipas kudung

somuffins said...

KENGKAWAN.. MOHON MAAF SEKALI LAGI.. BARULAH DAPAT WAKTU SELESA N SESUAI UNTUK MENJAWAB SEGALA KOMEN.


FA
Tak sangkha you kenal omei2 punya aunty. Adakah dunia nih bertambah kecik??


MAYA
Omei2 parents tak lodge police report instead kes dibawa terus ke Kementerian oleh sekolah tu sendiri.


PUTUBAMBU
Ustazah tu memang kurang sabar. Dah 3x dia 'mendebik' murid2.


YONG
Hempuk dibalas hempuk, kira aci jugak, kot? :-)


LILI
Due to technical error, font jadi kejap besar kejap kecik. Hangat hati gua, you know.. Dahlah kita tak paham bahasa html...kan? But since you're FOND of the FONT, I just leave it as it is, ehh? *wink*

somuffins said...

EZZA
Apa kata kita berpadu tenaga smack down itu ustajah? Jom??


KAKCIK
Omei2 kata wajah I lagi omei dari wajah dia, mueheheheh... *tapi jgn percaya 100%*


ZARIN
Nak lepuk gaya kung fu atau karate??


QJ
Ustajah dah 3x melepuk murid2 tapi tak diambil tindakan. Kali nih nama dia glemer masuk dlm rekod Kementerian.
'Ragut bahan2' sebab nak cepat; terkedek2 kalu si Ramsay sure halau macam kita nih lombu plak, har3.


YAT
Kita peace loving gegurls kan? So kita kasi jer 3 DAS! Setuju tak?
AND abt the font, purely kesilafan teknikal ;-)

somuffins said...

NOIR
1. are you implying that your teacher doesn't know how to cook yummeh mee goreng? ekekeke...
2. ustazah tu is experiencing a belated post partum kot?
3. it's a wake up call for me too where food vs selera/napsu is concerned.


JA
Katanya saiz ustajah tu kecik aje. Kita lepaskan dia kali nih; meanwhile kita keep on asah kuku Wolverine kita k?


T
Atas kehendak sekolah, my brother tak lodge a police report tapi sekolahnya akan pastikan kelakuan tak beretika ustazah akan disinaraikan dlm rekod peribadi diKementerian.


AKAK
Ramai sungguh volunteer nak cepok ustazah tu. Dahlah dia kecik, patah riuk plak nanti, hehe..


AZIE
You suka I panggil you speedy gonzales atau lipas kodong? Musuh I ialah lipas.. *ada kena mengena ke?*


P/S: Terima kasih pada yang memberi ucapan happy birthday kat my omei2 Ms T. Dah besyaaar anak I, youuu...