Monday, 24 October 2011

Happiness is ...

I paham daaaah, bahawasanya kita perlu cari sendiri sesuatu yang boleh membahagiakan kita tak kira apa pun bende tuuu, tu sebab ada orang tak leh lekang dari oven dia, dari dapur dia, dari rumah dia, dari laptop dia .. sebab semua tu boleh beri certain degree of happiness.

Masa I opted to be surirumah sepenuh masa (auww sungguh suci bunyinya ek?) ramailah bertanya "tak boring ke duduk rumah?". Ishh.. memanglah boring .. boring kalau you don't know how to spend your time wisely (har3..what a statement... do I really know how to spend my time wisely? Abaikan..); tersangatlah boring kalau kat rumah takde tivi, takde radio, takde bahan bacaan, takde komputer, takde tanggungjawab ....kan??? But most of all tersangatlah boring jika duduk rumah takde duit...!!! Tul tak kawan2???

So jawapan untuk soalan cepumas tak sayang mulut al-kepo tu dijawab cenggini "tak boringlah .. I kan suka duduk rumah?" lagi pun orang yang berbintang Cancer nih memang .... aaah.. kalau nak tau, bacalah sendiwi karektor Cancerian, hokay?

Al-kisah ..

Dah puas mencari. Masuk kampung keluar kampung; naik bukit turun bukit; masuk hutan keluar hutan ... akhirnya dapat jugaaak... yeayyy... *bertepuk sambil lompat2 comel*.

Tak mahal pun. RM5 sekeping so I beli 2 keping. Harus beli 2 keping lagi. Whateva it is, semangat didada perlu diluap2kan dulu.

OKlah ehh? Terpaksa beredar dulu untuk beriadah kat dapur bergurau senda dengan ayam, ikan bagai, heheh ..

22 comments:

Ezza said...

apake bende tu...makcik ni tak tau laa..beli kat daiso ker sebab kat situ semua 5 hinggit jer....

Noir said...

semua ayat2 diatas disokong penuh siblogger tua nih. bukan you tapi i :}

semoga sukses dalam apa jua yang nak dikerjakan didapur.

kakcik said...

Kegembiraan akan datang kalau itu yang kita pilih. :)

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Madeleine making? Nak!!!! purrr...meow!

Lili said...

Wah...ada orang berbintang Cancer teringin makan madeleine jugak! Nak)))

psst...and I thought happiness is dot dot dot...*I sambung kat klabhaus,ok?!* ;-)

Yat Maria said...

sebijik ai punya arr!..tak leh ckp byk2 dulu..lai sedih sket nih!

Queenie said...

But most of all tersangatlah boring jika duduk rumah takde duit...!!! Tul tak kawan2??? - tanya tuan rumah.

"BETOOOOOOOLLLLLLLL!!!!" - jawab I.

lain2 hal, ada I kesah? duit punya hal...boleh jadi satu keSAH-SAH boring, apa pun tak boleh nak pikir!

LOL dasar kan I nih?

CS, bertahun ku mencari benda alah tu, kat mana you jumpa? kasi taulah...
dulu satu kali ada dalam bentuk sgiempat kat sekitar chowkit... masa tuh haram I tak pandang, tapi bila I dah nak guna haram satu pun takder lagi!

aleh2 you jumpa dulu eh? cer citer katner tuh? tak lohkehek kanss?

somuffins said...

EZZA
Benda tu ialah acuan buat Madeleines (baulu versi omputih).


NOIR
Mekasih wahai siblogger tua, ahaks. Kat dapur tadi berjaya presenting 3 simple dishes within 40mts. Gud uh?


KAKCIK
Kegembiraan yang kita pilih namun kerap juga sebaliknya yang berlaku maka sentap seketika ;-)

somuffins said...

CAT
Serius nak menolong ke? Meh sini tolong henjutkan telur..


LILI
Nak juga ke? Alaaaa... *angin kedekut dah tiba*. 2 pcs enuf or not??
Psst.. happiness is dot3? Apakah? I suci okay? heheh..


YAT
Nape sedih? Acuan you dah hilang or it has failed your Madeleines ke??


QJ
Sape kata duit tak important SAH dia hipokret, tul tak? Selagi hayat dibadan, duit memainkan feranan fenting..
I pun dah lama mencari2 acuan tu, at last dapat gak. I beli kat DAISO, kedai Jepun yg menjual segala manikam @RM5 each.

cahya indah said...

auntie..I agree with you, kalau duduk rumah takde duit memang boring sesangat..hehe. Nanti CI nak mintak Madeleine sikit boleh?

Ibu n Abah said...

Macamana dah lambat baru tahu majalah Al Kisah dah terbit?
tak pernah tau i terleFAs FAndang...
eeeee... tak sukernya dapat nombor last....
okay... dah calm down...
acuan aper tu? nak buat kuih apa dengan acuan tu?..(okay.. nak nunggukan jawapan u i scroll atas... adalah jawapannya... tapi kan kuih madeleines tu apa rasanya?... sedappp)
Itulah... i memang sangat suka singgah sini... dan u ada peminat yang suka baca tapi tak pernah komen tau? I tau saper... orang tu bagitau kat i...

zarin said...

ehehe sama sebijik macam my madeline tray..5 hengget sebijik kan! menyesal i beli sebijik jek dulu. nxt trip kena beli lg 2 lah..hahaha nak lawan u :D

PatinPasta said...

Cik Som,
La isk.. acuannye je ke? Kuihnye mana? Adakah akan ada unsur-unsur pithang di dalamnye kelak?

Rima said...

Yuhuuuu CS
I hv the same one too.. waktu mula mula nak start baking i got the same one.. beli two in one go.. sampai sekarang ku pakai together dgn yg canggih one.. to me all the same as long as u know how to bake in it hehe.. hv fun baking cos this acuan is worth every bit of our money :op

azieazah said...

SOM, yeahh kita CANCER!

Setahu I orang Cancer ni memang ligat dan tangkas! Sila bangga. hehehe

Acuan gapo plak tuh? Sampai nak kena beli lagi 2 set?

Apapun, samada kita dok rumah atau kerja, tetap ada pro kontra.

Yang penting kita happy dgn pilihan kita, nikmati pilihan kita dngn redha dan hati terbuka (sama ler tuh).

Gerenti nikmat hidup niiii...

And of kos la kena ada duit!

Ibu n Abah said...

eeehhh.. i tak jawap lagi..
happiness is..
bila dalam dompet ada duit...
bila sihat tubuh badan...
bila ada yang sayang dan kita sayang balik semula...
terbaliklah...
yang mula2 sekali..
bila ada yang sayang dan kita sayang dia balik semula....
Ngeeee.....

somuffins said...

CAHAYA
Ada duit cukup2 boleh beli top up pun jadilah, kan? Hidup sunyi tanpa berinteraksi, tul tak? Semua nih applicable kat myself laa, hehe..


AKAK
You selalu terleFAs FAndang sbb you selalu indulge yourself pi makan sedap2. Dah kurang ngadap skrin kekdahnya. Tul tak??
I tak sure Madeleines tu rasa apa tapi boleh agak rasanya mcm baulu, kot? Ekceli kita boleh buat mcm2 perisa. Perisa kari n tempoyak jer orang tak buat lagi, har3..
Oit? I ada peminat? Ni kes BBPJ kah? Niway, mekasih muah3 kat beliau.


ZARIN
Jom kita beli banyak2, biar habis stok so that QJ takleh beli, kih3. Buatnya jgn ditanya bila but I believe you mesti buat cepat dari I, kankankan?

somuffins said...

AIDA
Memula tarik perhatian orang dulu, show off kita ada acuan 5hengget tu dulu, ngeh3. Madeleines pithang?? ha'ah ek, why not? Tungguuuu... *kasi harapan palsu*


RIMA
Jgn tak tau, kita dah hintai kat awak punya old entries pasal madeleines nih, hehe.. Barulah perasan you were using the acuan like mine. Kalau ada yg non-stick, best ek?? Why not add the item dlm your 'shop'?


AZIE
You sorang jer tangkas; I nih betul2 mcm mak ketam; jln menyenget.. buat kerja amatlah lembabun, huhu..
Ekceli duit tidak sentiasa boleh buat kita gumbira, setuju tak? Tapi kalau ati tak gembira ditambah plak takde duit, ayo ma, ayo pa..


AKAK
Setuju!!! Happiness adalah semua yang you listedkan tu; termasuklah ada kengkawan yg satu kapla, hip hip hoorayy...

T said...

CS,

Nanti boleh la buat baulu leper ye =D

Saya dah jumpa kebahagiaan saya sejak saya lahir. Nama dia katil. hehehehe.

I dulu pun jadi stay-at-home wife, orang tanya soalan bodoh tu "tak bosan ke duduk rumah." worst yang tanya tu pun housewife/bersara. I jawab "I love staying at home, I just hate not getting paid." Ye la, time tu nak spend 50 cent pun fikir panjang. People get really uncomfortable when I bring up money issue. Not like we were asking for the money, simply stated the reality of our situation. Then they would say "money is not everything, and rezki boleh dicari." Panas jer. But back to you. Being stay-at-home wife can be fun. You have the whole house for a few hours to yourself. It's pretty zen-ful.

somuffins said...

T
Somehow masa I jawab komen panjang kat atas tadi, I teringat kat you. Swear I do *terpaksa swear, hehe*.
Isu duit boleh aje dijadikan isu orang berperang sabil tak kira sama adik beradik, suami isteri, kawan2; last2 semuanya bermusuh...

Yes, it's fun to have the whole house by myself esp bila masa I 'perah otak' berkarya..hehe.. perah otak gitu..

Queenie said...

SiEssss...(lagu lenggok2 sikit)

Kelakar ker sedih kalau I tanya you DAISO tu katner?

somuffins said...

QJ
Tak kelakar tapi adalah sedih sket, hehe..

Daiso ada kat some places. Kat KL tentunya ada tapi dah KL tu jauh dari tempat I bermastautin maka I tau Daiso yang kat Sunway Pyramid ajelah, hehe..

My son kata kat IOI Mall, Puchong pun ada Daiso.