Monday, 31 October 2011

No Monday blues ...

Yup, no Monday blues today as I was born on a Monday. Boleh gitu? Heheh..mestilaaa boleh. Who else was born on Monday? Kot ada yang belum tau or terlepas pandang, our own Prophet Muhamad s.a.w. was born on Monday too *pbuh*.

Masa solat Maghrib semalam lepas tahyat akhir I terfikir sesuatu. Sah tak berapa kusyuk tapi tulah kan, selalu aje kita didatangi oleh fikiran yang boleh buat kita hilang fokus untuk menghayati solat w'pun kita cuba kusyuk sedaya upaya. Gitulah kerja syoitan.

I terfikir tentang ejaan Allah n Muhamad in Jawi - alif lam lam ha & mim ha mim dal. Ada 4 huruf aje. Dua2 'ha' sebutannya halus. Hmm... apakah rahsianya ya??

Sedikit coretan ilmiah kekdahnya tu, auwww ...

You dah breakfast? Pagi nih I minum secawan kopi buih halus 3-in-1 aje.. Kejap lagi nak keluar mengembangkan kepak so haruslah jelen2cerimeken diluar aje, yehaaa! Salah satu misi penting ala urusan kerajaan (read: permintaan T) adalah untuk I mencemar duli kekaunter aiskrim BR. Setiap 31hb, BR offers 31% diskaun so anak punya perintah kehendak, sanggup I korbankan kehangatan badan pi mandi kat perigi buta belakang rumah; brrrr... gigil kita!

Tak ingat bila punya breakfast tu. Ada unsur tobat sebab dah mula makan Wholegrain fibremeal, cewah. Patutnya roti tu dibakar tapikan tapi saya mim.alif.lam.sim. Anyway, cun tak gambar roti tu? Khidmat Cokia97 berangan jadi DeEsElAr, har3.


Breakfast semalam .. couscous dimakan dengan leftover daging beriani. Bau couscous sebelum dimasak adalah tidak berapa sedap. Macam baaaaau apa ek? Bau kertas campur papan kot? ekekeke...


Lunch semalam.. Alhamdulillah takyah keluar rumah to get the food hence takyah mandi solek bagai untuk kenyangkan perut, yeayy kita sukerr! Mekasih wahai TB sebab kasi chan kat bini melengkor macam ular tedung, heheh..


What's for dinner darling? Begitulah soalan bisu yang ditujukan pada TB tapi tidak terpacul dari mulut. Takyah tanya sebab dah tau jawapannya mesti 'nasi', So dinner semalam adalah nasi goweng 'pandai2'. Kalau kata 'bodo2' nanti I dapat virus bodo2, caner?

Another coretan ilmiah, khas untuk NOIR dan untuk sesiapa yang belum tau dan ingin tau, hehe.. I selalu tulis pasal daging transparent, kaaan? Makanya, tatapilah dengan penuh syahdu dan fokus pada kedua2 gambar kat bawah nih. Siapa tak fokus, I chubet kang :-)

Hirisan daging yang belum dimasak (so obvious, pfft to me). Selepas dimasak, bagian putih2 tu bertukar rona terus jadi 'lutsinar' aka 'transparent' (tapi bukan transparency yang kita guna bila buat presentation taw). aaahahaha.. demikianlah lawak CikSom dipagi Senin.

Yang nih tentunya rupa daging transparent selepas dimasak (also so obvious, pfft to me). I washed clean the daging from its yummy gravy (sempat puji yummy lagi, ngeh3) just to show the difference between the cooked n the uncooked meat, hehe..

GTG now .. setimbun basuhan dah menunggu for its UV light.. Diharap mentari memancar hingga kepetang agar basuhan kering garing krupkrapkrup!!! unless guna 'softener', basuhan jadi lemau n lembut aje...

Assalam to all ...

20 comments:

Yong Kamariah said...

salam monday mornin! banyak2 gambo makanan nasi goreng tu juga buat aku tergoda, dah lama beno tak pekena nasi goreng rasanya hermmm....

somuffins said...

YONG
Salam Monday morning to you too.. My hubby tak suka my nasi goreng sbb katanya I bubuh banyak articles; makanya nasi goreng yg dlm gambar tu menggunakan articles sehampeh mungkin.. Licin you..

Noir said...

trims atas perkongsian ilmu dipagi senin.

zarin said...

hok alohhh! i lupa lupa sesangat yg hari 31 haribulan... ishhhh bila dah petang ni sungguh malas nak pi BR sebabnya ramai org n lg satu sure my feveret flavor tu dah habis..huhu

psst, i was born on monday jugak..kesamaan lah kita ye!

Ibu n Abah said...

kak chom..
u shouldnt ada monday blues sebab...
u, i, lili dan ja..
sama jer...
tak bekerja...
come monday or sunday...
takder bezanyer.....
hehehehehehehe...
sedap betul main2 kat kotak kimeng u...
lepas ni i nak datang lagi....

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam,
I just had my first manggkok of BR ice cream of the day!
Hmm...yummeh

Lili said...

Kander S,

Me got Monday wengs lagi... :'(

Ibu n Abah said...

Kanda Chom...
lili tu kan...
semedang.. nak weng ajer....
Lili...
cheer up...
jom makan tomyum kung dengan akak....

blu4sky said...

salam cik som,
nasib bk buja blog time lepas dinner..buka je terus nampak makanan..couscous tu apa rasa cik som..i ada beli sekotak hr tu tp x terai lg..

cahya indah said...

CI ingat nak pegi mencemar duli kaunter tu jugak tadi..tapi malas, plus tak sihat. lain kali boleh mintak tolong auntie belikan..hehe

Yat Maria said...

cokia97 cik som?? muahhaha...tak leh angsss!!!

PatinPasta said...

Cik Som,
Ramai nak tau rupanya. Saya pon baru je tanya pasal daging transparent tadi, ni dah ada jawapan siap gambo lagik. :D

Cik Som, try la masak couscous tu buh cumin.. pergh tau! :)

somuffins said...

NOIR
You're most welcome!


ZARIN
What's your fav. flavor? I went there before lunch time so the Q was bearable. I beli 1 quart jer..


AKAK
Suri rumah pun ada hak nak memBLUEkan diri, tak kira hari Senin ke Selasa ke Khamis ke, ken? (takde kena mengena dgn Yahudi dibunuh taw..)

somuffins said...

ARTLOVER
Patutlah diorang kata flavor of the day dah habis, rupanya you yg habiskan kerrr??? Was it really pumpkin flavor??


LILI
Nanti I concoct satu pil baek punya untuk hilangkan perasaanG weng itew, ok?? Takyah bayar apa2.. CUMA jangan saman I daaah..hehe.
p/s: Akak syok bebenar dgn tomyam tu, ntah2 diorang bubuh dot3 tak? Awas Akak oiiii...


SUE
Couscous on its own is very bland tapi rasanya seakan2 pasta juga. Since it's bland maka perlulah makan dgn lauk yg kow2 gitu, hehe..

somuffins said...

CAHYA
Miss 31st Oct, boleh pergi 31st Dec. Since it's your birthday today, nanti I tampal a pic of BR icecream, just for you ok?? hehe..


YAT
Cokia97 bunyi macam company jual telur ayam aje ek? kahkahkah...


AIDA
Ramai juga tak suka daging transparent sbb geli lembik2; tapi mereka yg tak suka daging pukal2, memanglah boleh sentap kalau tak dpt yg lutsinar punya. 'Kuskus' with cumin?? Nanti I try, mekasih..

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Ooohh...la...la...la.... Dah lama tak makan couscous... as for daging lutsinar tu, macam sedap je kalau masak kicap tu. Oooh..I can just taste the black pepper gitu. purrr..meow!

Yat Maria said...

CS

wah2.... kemain lagik ek cakap pasal geng-star kat blog member kita tu...

errr...cokia is a Penang word rite ?? or izit caukia?

zarin said...

CS
i love jamoca almond fudge n butter pecan. hasya pulak suka cotton candy.
slalunya cotton candy habis duluk followed by butterpecan.
i slalu pegi early morning sbb tak sanggup tengok muka hasya sedih bila tk dpt cotton candy. bila dh lambat i opt to not going lah :D

Ribbon Clown said...

CS,

terliur tgk daging beriani kus kus tuh.. serius teliur...rasa nak pi kedai mamak kat depan umah beli.. tp Adam tido..

somuffins said...

CAT
Your mama masak sendiri couscous or beli yg dah siap?? Daging lutsinar tu sedap dimasak apa saja provided you like that kinda meat.


YAT
Dah Mrs Dude mulakan citer pasal gang-star, kita pun kayuh sama lerr, hehe..
Setahu I, cokia is a chinese word it means 'tak guna/cepat rosak', isnt it?


ZARIN
Nama2 aiskrim yg you sebut tu mmg menggoda, I pun naik geram. Ekceli I beli 1 pint, bukan quart (maklum 1st time beratur beli sendiri, mcm rusa masuk kampong kekdahnya).


RC
Jom kita barter trade. I take your lemon tart n you take couscous beriani tu (harap you tak sakit pewut, hehe).