Friday, 8 June 2012

Dari kerana mata ...

Semalam:
9am dah sedia menunggu depan muka pintu bilik doktor. Very punctual kekdahnya and when I thot doktor belum tiba rupa2nya dia tengah syok baca sokabar, hehe.. Bila TB kata "rasa nervous pulak" maka bertambah lagi dubdab my degupan jantung as if I yang akan diperiksa oleh doktor. Yalah kan? injek peha kanan, peha kiri terasa2 juga.

Kejap aje tunggu TB dipanggil masuk jumpa doktor disusuli oleh PAnya (I ler tu), hehe..

Macam2 soklan ditanya oleh puan doktor pada TB. Kencing ada maniskah? Darah ada naikkah? Elegik pada ubat2an kah? blablabla..

TCTLSShort, 3 hari sebelum op. (about a week's time), TB harus makan ubat2an tertentu sebagai 'precaution' agar operation berjalan lancar. Seminggu selepas op. TB dilarang basuh rambut sebab ditakuti shampoo meleleh masuk mata; dan selama 2 minggu selepas op. I akan bertemankan StevieWonder almaklum TB diwajibkan pakai spek hitam. Best...selalulah nampaknya I didendangkan dengan 'I jaaas kolll...to seiii... I lap u', auwww..

Tengah tumbuk sambal ke doc?
Dari klinik kita merentas kejajahan Kanda Deris sebab TB ada urusan dengan bank. Selalunya I duduk dendiam dalam kereta bercamwhore sensorang tapi semalam seiring jalan kebank dengan misi menjelaskan hutang berjuta rupiah, heheh. Since it was an impromptu decision maka takdelah I bawak statement so CS staff dengan baik hatinya dialkan talian keHQ supaya I dapat info yang dikehendaki.

Gini gitu, gitu gini .. hutang I sebanyak lima ringgit tujuh puluh empat sen sahaja telah diwaived! Jejaka dihujung talian kata "zero hutang". Vavavaaa... sangat gumbira dihati.. Jarang sekali bank berkelakuan baik lagi dermawan cenggitu, ya dak? So nampaknya tak jadilah I nak discontinue using their kad kredit yang dah diguna sejak 1987 lagi ie before SBB merged with a few other banks = CIMB. Am I not a loyal customer?

Masa diklinik lagi I dah plan dgn T. Since kita akan berada sekitar kawasan markasnya, I pun offer to buy her lunch. Her choice between Mozza burger n ayam penyet WSolo. Owhhh...it was so difficult a choice to make (sbb dua2 sukerr). So I bought ala carte Mozza burger + 3 sets of ayam penyet (2 for her friends). I bawak juga drinks + kueh from home.. cukuplah sebagai ubat rindu tak balik rumah almost 3 wks. 

I sent the food right at her doorstep (almost). Can see her face lighten up sambil melompat anak kijang wpun dia 'marah' I tak suruh dia ambik sendiri makanan dari kereta "kesian Umi kena jalan jauh". Alahai..anything for youlah.. wpun Umi tercungap2.

Sesi hi hi-bye bye singkat sangat .. hug hug kiss kiss .. dia pulak yang nangishhh, ever so worried to sit for her exam next week. I told her not to worry, just do her best and I will do my best too (from here), insyaallah.

Evening: Received text "Mi, selalunya cam ni, kan? Bila takde makanan, takde la makanan. Lapar.. tapi bila makanan ada, bertalu2 dtg. Over kenyang. Baru jap tadi kawan bawak bubur. Baik betul dia.

Jawapan bernas dari Uminya, ehem..
"Gitulah kalau dah rezeki.. Tu sbb kita xleh cemburu kalau org lain dpt rezeki yg kita nak tapi Allah belum beri..Statement am dari umi yg juga idamkan sesuatu rezeki namun Allah is yet to kabulkan..." <- wisdom statement kekdahnya nih..

Tak sangka pulak jawapannya boleh buat I senyum kambing. "Apa rezeki umi idamkan? Cucu? Nanti eh Mi.. lagi 2 thn T kawin T kasi umi cucu, kehkeh..".

13 comments:

kakcik said...

Wah ... dah ada bunga2 tu...

Ke I yang dulu dapat cucu? Wallahhuaklam. :)

DeLancrettLurpak said...

hehe.. dah lama tak dgr org sebut mozza burger.. but I heart ayam penyet tapi takde chance lagi nak try wang solo's punye.

sedap eh CikSom?

Anonymous said...

bila nak g anto tande ni CS? Jangan lupa ajak I pergi sama ya.

U ngidam apa sebeno nya?

Dah seminggu tak jenguk sini windu pulak walaupun tak tahu cammana ghoper CS ni.

BTW, poko ixora sunkiss tu takkan I sanggup bagi U sepokok. Nanti I cari yang RM10 TIGA POLYBEG. Okay tak?

Ahkak

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Jom gi mamam pecel lele ngan jus poligami kat Wong Solo? purrr....meow!

Ezza Muffinbiru said...

I dah ada cucu...hehehe

LEEzasTOUch said...

Hai Cik Som...
Sama la kita ni...org lain buat kenduri kahwin anak kita pi,org lain buat kenduri naik buai cucu kita pi lagi,jadi bila pulak kenduri anak kita eh!

Yong Kamariah said...

Salam CS,
Operate apanya cik abang tew? Siap doc menumbuk sambalnya lagik....
Wahhh lagik 2 thn kendurinya? Better start plan from today, siapkan calculatornya sekali! Pahtu plan sekali kenduri naik buai cucunya tehehehe....

CS said...

Assalaamualaikum ...


KAKCIK
Dah ada bunga2 namun berputik pun belum so I beri laluan pada you dulu. Semoga dipermudahkan ...



DLL
Sekali sekala makan mozza burger, sedap jugak. Ayam/daging/ikan penyet kat W.Solo semuanya sedap esp sambalnya yang meletop pedas dimakan dgn terong (ekceli I tak tahan pedas tapi sedap punya pasal....kan?).



AHKAK
Kemana you menghilang? Pegi cuti2 Msia ke?? Kalau you windu kat I, you boleh visit my blog tapi I tak tau katne nak carik you...bitau aaar blog you thru email please.. Niway, anto tande lagi lama kot sbb skrng nih pun takde tanda apa2 lagi. I ngidam apa? I ngidam nak baca blog you, heheh. You nak kasi 3 polybeg of ixora? Different colors ke? Mekasih *tapi kalau boleh disertakan pasu terracota sekali, boleh??*.



CAT
Restoran Wong Solo dibenarkan bawak masuk CATs ke? Kalau dibenarkan, nanti I belanja you jus poligami, nyum2.



EZZA
Tahniah... Nantilah kita 'kejor' awak. Mudah-mudahan kita dpt twins or triplets cucunda..



LEEZA
Takperlah.. belum ada rezeki lagi namun kita kumpul pahala dulu memeriahkan jemputan orang, tak gitu u??



YONG
W'kumussalam. Cik abang kita nak op. mata. Doc tu gayanya mcm menumbuk sambal walhal dia sedang baca nota yg dikeluarkan dari mesin apa ntah namanya tu, hehe. Yong, I dah keluarkan calculator dan sempoa .. memang nak bajet dari sekarang nampaknya, ahaks.. *wpun calon lum ada*.

zarin said...

dah ada calon lah ye T tu? hmmm lg 2 tau leh makan nasi minyak at ur hse..erkkk jgn lupa jemput i ye! hahaha muka tk malu nih :P

CS said...

ZARIN
Line masih clear, takde calon lagi. Kalau jadinya nanti, insyaallah I jemput you. Maybe I oder kek kawin dari you aje kot?

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
Kenapa mata Hb you? After the op, seminggu tak keluar rumah la ya..
CS, anak I pun sama lagi dua tahun baru nak kawin, that's when he's 30..tua kann. Biarlah dia buat pilihan betul2. Anak you muda lagi kut?

Ibu n Abah said...

Kak som...
Stevie wonder tu menyengih2 tak?
Nampaknya sat lg i kena pergi semula kedai jual sutra bugis tu sebab bunyiknya macam u dah nak terima menantu...
Berlumba2 u dengan ja nak menimang cucu....
Ekkekekeke....

CS said...

ARTLOVER
W'kumussalam..
Gitulah kalau dah berumur, ada aje yg perlu diservis. Doc akan beri 2wks cuti so I akan jadi isteri mithali for 2 wks lah..
Anak lelaki selalunya kawin lewat sket. Biar diorang kompol fulus dulu.



AKAK
Whoaaa..seronoknya dia gi cuti2 Makassa. Tak ajak kita pun. Beli lebih sutera tu, you kan selalu attend function gemerlapan?? Ehh..biarlah Ja timang cucu dulu. Kita kasi dia TUA sket, hahaha.. StevieWonder versi TB takde menyengih2 almaklumlah dia hanya StevieWonder jadian....kan? ngeh3.