Monday, 11 June 2012

Salmon, shopping, sup peha kambing ...

Bila berkarya, I suka keadaan tenang, sunyi, sepi, aman, damai, tenteram <- over ek?, hanya berteman deruan ombak bayu dari putaran kipas *pejam mata berangan tepi pantai*. I nih slow sket so dengan keadaan hingar bingar lagilah I tak boleh fokus - lelehan jus kreatif terus likat pekat dibenak <-  gitulah 1-2 pantang larang atau kerenah karyawan yang sedang meningkat naik namanya menjiwai persona JKRowling, ehem..

Sesuai sangat malam nih memang sunyi. D dah keluar sejak tadi lagi dan TB baru jer beransur keofis. Baru aje mengusap2 kibod, D pun balik dengan kawannya mengendong sekor salmon. Yalah tu, dia call dari 'kafu' tadi buat proposal "salmon murah Mi...kita share beli nak? banyak Mi..". I kata jangan beli banyak2 sebab my portion of perishables akan dibeli esok pagi, nanti freezer tak muat namun tak didengarinya kata2 bernas kita, sekor besar digendongnya jua, sigh..

Dipendekkan cerita, I agree to chip in separuh harga ikan. Ya pun D kongsi dengan kawannya so adillah cam tu.

Diorang terus kerjakan ikan tu dan memasaknya. Oh ya, sempat lagi tangkap gambar ikan gedabak sebagai bukti dioranglah yang memancing ikan tu dari lautan Pacific, heheh. Bau2an sos yang diguna buat hidung I terasa perit. 12 tengah malam ikan salmon siap dimasak *resipi garapan dari naluri sendiri*.

Sedap ke tak? Tengok D makan macam sedap aje.. yalah, dah dia yang masak.
*maybe sedap sebab dia makan berlawankan sup kambing yang I masak, tak?*
 
errk.. cam tak masak aje? I think D guna sos teriyaki
Ahad: Ngekor Ndja ke Parkson sebab dia nak beli something for her hubby pastu  rancang nak makan kat KDelight. Dari SParade keKD hanya beberapa langkah namun untuk hindari mekap maskara kita cair meleleh, ehem.. kita setuju makan kat Bawang Merah yang sah2 terletak kat SParade (selamat mekap kita remained intact, hehe).

Kita tak syoping kat Pavillion sebab KL kan jauh?
I tak rancang nak beli apa2 tapikan tapi tetiba TERcapai juga 1 long pants & beberapa helai blaus. Kalau tak kerana menaikkan ekonomi negara, takdelah I seronok bukak dan pakai baju lepas sehelai sehelai (dalam fitting roomlah, kan?) untuk pastikan baju/pants molek dan kena dibadan. Dalam pada tu terintai2 juga celah cermin kot ada terselit cctv cenonet ke.... mana tau kan? 

Bila tiba rumah, sekali lagi pakai blaus2 semua tu to ensure keselesaannya but sigh.. apasal sama brand tapi ukurannya lain2 pulak? Dahlah kita nih tak proportionate...kaan?. Cadangan: Harus ke SParade sekali lagi untuk menukar blaus yang tak berapa best dipakai tu.

Pagi tadi temankan TB keSA dan terus lunch kat sana. I nak komplen jap .. kenapa ayam KennyWogers semakin cenonet? Ayam2 berdiet ke? Anyway, selesai segala hal, TB hantar I keSParade...niatnya tulah, nak tukar 2 helai blaus yang 'something wrong' tu. TCTLSShort, lepas cari yang lain, cuba yang lain, akhirnya I tak jadik tukar. Tup2 takde plak blaus yang nampak molek (takpe, masih ada 4 hari lagi untuk tukar blaus2 tu..).

Petang tadi sedang I nonggeng2 cari bahan masak dalam freezer, TERjumpa sekeping ikan tenggiri bagian ekor dan 2 ketuls kaki kambing. So for dinner ada 2 lauk jer... ikan goreng dan sup kaki kambing, slurp..slurp..

Suka beli jenis nih sebab cepat empuk
Esok .. terpaksalah redha dan pasrah, malas atau rajin kena juga keluar beli bahan basah/grocery. Freezer dah lengang dan stok beras pun dah nyawa2 ikan. Tup2 TB bersuara "apa kata kita tanam padi kat belakang rumah?"..

Ehhh...you perli I ke? relaxlah.. masih ada beras simpanan untuk 'may day', at least boleh tahan lagi 3 hari 3 malam. Bila takde beras maka tak makan nasi, agaknya dengan 'cinta' aje, kita boleh kenyang tak?

NOTA: Sesungguhnya entry ini lewat dicetak. Harap maklum.

12 comments:

kakcik said...

Salam CS...

kan you suka simpan stok? Cer cek balik kot2 ada lagi stok beras yang you simpan beberapa tahun dulu... hehehe...

CS said...

KAKCIK
Janganlah ingatkan hal tu...luka lama berdarah kembali kang, haha.. You noti ek??

Anonymous said...

Alasan yang bernas to shop for yourself. to cut it short, "ME TIME" is more appropriate.

Of late I don't go shopping anymore. But shopping come to me directly. Dah kena rasuk ONLINE SHOPPING skrg ni. Dah nazak la kiranya.

I have been crazy purchasing DRESS ONLY through online (tak boleh kira dgn jari tangan + jari kaki dah). So far, Alhamdulillah, I am satisfied although they are a few dress too tight at the sleeve. I had strong feeling that I am puting on weight but at the sleeve only. Funny bones.. hohoho

Salmons was on SALE when I was away. Nak kena, kafu ni. Ish! Ish! Ish! Perasan DIVA kejap..

26th June-Sept semester break, my esbok will be filled by some kamben. Oh! lalala Menu have yet to print

Ahkak,
who love to wear dress

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Sup kambeng? Ish...drrrooooolllll!!!! purrr....meow!

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
Awat tak cakap awal2 yg salmon on sale..nak juga membeli. Ada lagi ke?

Wah! dah lah makan salmon, sup kambing pulak..meriah tu!

m.u.l.a.n said...

aiyooohhh... so jeles sbb kat bandaraya itu ada macam2 dijual.. salmon, kamvengs dll.. but here i like oso coz the ikangs very fresh.. but at times (many time) i want solmongs oso...

LEEzasTOUch said...

Assalam CS
Bertuahnye u dpt anak teruna yg rajin kedapur ya.....
Anak teruna i rajin makan je...hehehe. Lagi pun i tak trust them in my kitchen,instead of masak dapur i pulak yg meletup!

Yat Maria said...

Salam Cik Som

how r u CS? ada baik ka?..u know when u said u ada simpanan beras 3 hari 3 malam, suddenli terngat I kat beras basmathi u yg dah expire berjaman2 lama nya..hehe...lain2 barang u takmo selongkar ke CS dlm pantry tu? tak taw la u simpan dalam pantry ke ada sebuah bilik khas ka..best gak taw main bongkar2 check2 khazanah kita..I suka buat cam tu coz kekadang terjumpa sumting yg masih lom expire yg menjadi pojaan hati sekian lama..like my jar of pickle :)

CS said...

AHKAK@Diva who likes to wear dress :-)
Truth is, I hate shopping. Pertama sebab duit I habis; kedua dan ketiga sebab I malas pilih baju berkenan dan mengacu baju difitting room. Buang masa jer... BUT I sker 'me time'. I berminat juga nak shopping on-line tapi masih tak konfiden (dahlah ukuran badan I nih tak proportionate). Psst..my son beli salmon kat Kafu Puchong.



CAT
You suka sup kambeng eh?? Baguslah, kebetulan I ada simpankan 2 ketuls tulang kambing untuk you.. purrr...



ARTLOVER
W'kumussalam.. I tak pernah beli salmon sebab I tak reti makan ikan tu that's why I dont know salmon was on sale. My son tu rajin mencari.. tu pun dia beli kat Kafu Puchong bukan kat Kafu SJaya.

CS said...

MULAN
Duduk Ganu lebih tenteram kot? I dont mind tak dapat solmongs atau kamveng asalkan I dapat ngadap laptop untuk berblogging n BW <-- relevant tak statement I nih? hehe...



LEEZA
W'kumussalam.. Anak teruna I tu rajinnya bermusim (masih tak mantap lagi) tapi alhamdulillah sbb dia make the effort kedapur (cuma lepas dia masak, mulut I adalah 'berbueh2' sikit sbb dia tak pulang barang2 yg dah digunakan ketempat asal.



YAT
W'kumussalam my laling!!! Where have you been? I hope everything is in good shape. Psst..beras basmathi circa 1996 masih dlm esbok; in fact I takde special place to store my khazanah alam; semuanya either simpan dlm esbok atau dalam pantry/cabinet.

Rima said...

CS
part time try try baju and then look look just in case ade cctv.. semua orang also will do that.. i very the paranoid.. if badan cun melecun sure tak paranoid cam gini hahaha

Salmon fav.. kambing also fav but hardly get to cook kambing cos he cannot tahan the smell.. but kan part masak dalca.. ku tetap beli rusuk kambing.. ade ku kesah? hahaha

CS said...

RIMA
Kengkadang memang paranoid, tu sebab I tak sker beli baju baru dan menerai dlm fitting room. Nak2 beli brazziere, kah3..
You suka salmon jugakah? Part kambing masak dalca, mmg awesome. I skerr (nampaknya your hubby mmg takde pilihan, tak dapat you nak menolong ek?).