Monday, 4 June 2012

sombre morning ...


No Monday blues tapi sajelah mood kinda meragam.

Tengok tv duduk kat kerusi adalah kurang best so afdallah bergolek atas sofa ditemani 3 biji kusyen a.k.a. bantal busyuk...*mmm wanginya!*. Kalau dah golek2 tu, harus belayar ke lautan Andaman siap mimpi menjala ikan lagi, har3.

(Dah tertidur tu maka takdelah I kedapur buat apa yang sepatutnya dibuat tiap pagi tapikan tapi at 6am tadi I dah berbakti pada TB siap buatkan bekal roti bakar berselet samtum bilis *rajinkan?*).

Terganggu tiduran ku pabila kedengaran suara macho sibujang "sori Mi, nak vakum kejap". "Ishhh..." jawabku kontot ringkas. Dalam bunyian vakum maha membingitkan gegendang telinga, terdaya ku pejamkan mata mengulit semula mimpi yang terhenti. Tiduran yang amat lena sekali dikejutkan oleh tiupan angin yang whoaa so epic menghembus kearah wajah anggun ku, auwww... <-- haaa...bunyi macam dalam novel tak? hehehh...

Selama tidur tadi tu rupa2nya D merepair kipas angin.

Al-kisah kami ada 1 stand  fan n 1 table fan  berkeadaan nyawa2 ikan, so dengan bijaknya dia mencabut motor dari table fan terus disumbatkan kebenak stand fan, walla!!

As it is now in my living room, the ceiling fan and another stand fan setiap saat asyiklah berputerrrr tanpa henti so dengan tiupan dari kipas yang D baru repair bergabung dengan tiupan angin dari ceiling fan and another stand fan yang tak henti2 berputerrr 24jam sehari maka the intensity of tiupan angin semakin menjadi2 terasanya. Sangkaan tiupan angin yang epic tu datang dari lautan Andaman, rupa2nya tiupan angin dari 2 fan bergabung tenaga.

Credit must be given to D. Disamping berjaya buat 'transplant motor' pada kipas angin, dia juga vacuum habuk from those 2 stand fans. D claimed.. fan yang dia baiki terlalu kuat putaran anginnya maka ia  berupaya meniup habuk2 pada standing fan yang tiap hari I gunakan. Iyolah .. macamlah I tak tau that it was his other way of telling me that he had done something great without me having to ask him to do so. Truth is, I sengaja buat2 tak faham, ekekeke..

Masa menaip nih, he switch ON both the stand fans "konon2nya Umi kat tepi pantailaa..". Ha'ah kat tepi pantai Cinta Berahi kot? auww..

Oh ya, terjaga dari tidur tadi terus capai hp. Hmm.. ada 2 missed calls n 2 messages - missed call dari TB (miss me oredi meh?), 1 msg from T and another one from CC my old friend.

CC: assalam dear CS, u apa kabar? Hope family semua sihat dan bahagia ameen. Kami sihat alhamdulillah. I sedang belajar bersabar bila diuji Allah swt... I think I score 58/100 :-(
CS: assalam CC. I miss you, u know.. Lama xdengar cerita ceritut you. Hmmm..what happen? U diuji Allah? 50+ over 100 is qte good actually. Sabar dah jadi our middle name sejak lama dah. I know u'll excel.
CC: I'm so sorry CS..I miss you honest! Ujian Allah swt membuat I sepi seribu bahasa...hanya airmata dan doa..Allah maha adil.
CS: if you need me to share your sorrow, insyaallah I can spend some time with you. Just let me know..
CC: thank you :-(

Kejap lagi I'm off to visit  my SIL's SIL whose husband had passed away yesterday. By now maybe dah dikebumikan. Ndja came all the way from Sban (for the purpose) and she is right in front of me now. Sambil baca sokabar penuh kesabaran dia menunggu I menaip this entry dan menyiapkan diri.. Does this mean I am not punctual?

Till then .... daaa...


9 comments:

~jeet~ said...

alfatihah....moga rohnya ditempatkan bersama org2 yang beriman...amin..

rajinnya bujang tu memvakum, nak import tlg cuci umah boleh? ;)

LEEzasTOUch said...

Assalam....
Salam takziah kpd keluarga arwah....
moga rohnye bersama2 dgn org.beriman.
My aunty (my mum's cousin)pun 2 hari sudah past away. I tak sempat pegi KL cos i got the news late.

Queenie said...

masyaAllah...sempat menaip lagi?
sahih sabarla your Ndja tu..

al-fatihah kpd kleuarga arwah.... kita pun ondeway ke sana jugak kan?

ajaklah D mai umah ai.....ada BEBERAPA fan untuk dicuci ni
hihihiiiiiiiiiiiiii

zarin said...

eheee i baru je nk pesan kat u nak jemput D dtg umah tapi kak Que dah jemput dulu hahaha..rajin D ye!

al-fatihah untuk arwah!

m.u.l.a.n said...

innalillahi wainna ilaihi roojiun...

dugaan kita ni semua lain2 kan.. tahap keshavarans pon lain2.. i punya sokmo fail lah..!! cannot tahan one.. dah habia ngaji suruh sabar tapi tak reti2...

Ibu n Abah said...

bercanda di tepian pantai nampak cuti2 ni...
seronok ada anak bujang yg bijak macam McGyver.. kan?
i pun ada anak 'bujang' yang cenggitu cumanya dia pakai tudung...

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
Alfatihah..utk arwah.

Menerima ujian ni bukan perkara senang..
Perkataan sabar tu memang senang..tapi yg memikulnya kena senantiasa redho..

Yong Kamariah said...

Assalam Cik Som..
Yuhuuu lamanya tak menziarah kenkawan...
1. Takziah diatas pemergian saudaramu itu
2. Zaman panas kemahang ni bersyukurlah ada anak McGuiver dpt membuatkan dirimu bagai berada di tepian pantai.
3. Gambo nasi goreng previous entry tu tak menahan betullah, terutamanya yg ada seafood tu, hermm nyumnyum!

CS said...

"Waalaikumussalam" dan Assalaamualaikum kengkawan .. Timakasih diatas ucapan takziah..semoga roh abg ZH ditempatkan dikalangan yang terpilih, amiin.


Now masa menjawab komen atau kimeng sepatah kata Puan Pengarah DBP cawangan Georgetown :-)


JEET
D tu rajin bermusim so rajin bermusim lebih diRASAI lainlah macam emak2 yg kerjanya membasuh, memasak dan mengemas .. jarang orang perasan tiap hari kita buat mende yg sama. Bukan komplen cuma berleter aje, hehe. You nak import my bujang untuk cuci rumah? Come we nego. on the charges *wink*


LEEZA
Tak dapat hadirkan diri kita titipkan doa saje untuk aruah .. semoga rohnya ditempatkan dikalangan yg beriman.


QJ
Ndja mmg sabar orangnya lagi pun I nih memang sorang adik yg baeekk, mbekk..mbekk..
You nak hire D cuci kipas angin eh? Boleh aje janji you sediakan bfast/lunch/dinner/supper sedulang dua .. (dulang besor cam dulang jaman dolu).


ZARIN
Lepas D pegi rumah kak Que (Haidar), dia pegi rumah you laaa.. Bayarannya berupa pavlova sebiji, kek rainbow sebiji, pizza sebiji dan selebihnya beberapa botol coke 1.5liter. Camana? OK ke?


MULAN
Masing2 diberi dugaan dan tahap kesabaran yg berbeza2. As long as kita ingat padaNya, insyaallah dugaan akan berakhir juga tanpa kita sedari *ehem..tanyalah ustajah*.


AKAK
Bercanda? Kita duk rumah aje musim cuti nih. Anak bujang kita tak sebijak dan tak seMcGyver macam ayahandanya, namun bersyukur boleh juga diharap, tak gitu?


ARTLOVER
Betul. Sabar memang sakit dan kadang2 sabar tu amat memakan masa yg lama untuk melihat keputusannya NAMUN sabar selalunya diakhiri dengan hikmah yg kita tak pernah terfikir atau terduga sbb ianya membawa kebaikan untuk kita.


YONG
Thanks sbb you make the effort untuk ziarah kengkawan. Balik dari bercuti mesti rasa bersemangat/recharged kan?? Anak McGyver kita rajinnya berskala. Apa pun, tetap bersyukur. P/S: Nasi goreng lempor2-campak2 aje tu :-)