Thursday, 14 June 2012

Labu, salmon, merajuk dan ......

Pagi semalam I singgah kedapur Ribbon & Circus aka RC diSpura. Takde masalah kesana w'pun paspot antarabangtha dah lama expired, heheh. Best jadi 'halimunan jadian' nih ek? Sekelip mata dah tiba Spura, Spain, France, Bristol, Perth, NZ pastu koner baring terus tiba 1Msia semula. I sukerr..

Dunia tanpa sempadan kekdahnya.. segala2 dihujung jari. Syukur alhamdulillah masih ada jari jemari wpun rupanya tak seruncing dulu. Kalau takde jari jemari sekali pun, tak mustahil menikmati dunia tanpa sempadan atau kedapur tanpa sempadan.  Tengok ajelah kawan kita, Stephen Hawking tu, dia guna bibiernya aje.. *dengan izinNya juga..*.

Thebut fathal jari jemari, u'oll dah khetip khukhu lum?? Khukhu FAnjang, sethan thuka vergayuth taw...

Kembali keblog RC tadi, terdapat 2 (entri) resipi/masakan terkini darinya. Mula2 harus hayati gambar makanannya dulu *mengusap skrin, pejamkan mata sambil mengunyah angin*, pastu dengan tekunnya barulah baca sosek2 dari empunya blog.

nyum, nyum.. *sambil kunyah angin*

1st para. dibaca sambil menjawab dalam ati (the hilited one) ...
"Yogurt is not a regular item in my fridge (I pon). I usually bought it when I have a specific baking project in mind (samalah kita). I don't use it often, (...kan?) so when I hold it for the baking matter, it always ended up in Mr. Bin's tummy (I just forgot about it), after weeks at the back of the fridge (I thot I sorang aje suka sorok). Ahem.. (ahem?? nape ahem? ohhh tidak..takkan ...) this reminds me of 'someone' :P <-ehh.. takkan I plak? I klik 'someone' .. kahkahkah....RC memang noty n jaaaa--aat. Dia ngata kita rupanya??). Bottom line, they don't last long, that's why I don't use them often (sedap sikit hati .. memang salah yogurt sebab kenot last long..).Thanks RC, you really make my day, yeeehaaa *pom3*.

Makanya my dear RC, sebagai cenderahati dari rakan blogger yang suka 'menyorok' barang, sudilah kiranya you terima sepotong labu yang nasibnya agak malang, sob3. Kalau rajin, munafaatkanlah sebaik mungkin.. buat bun ke, scones ke, untuk minum petang nanti, ahaks..

bukan salah ibu mengandung - sorok punya sorok, terus terluFA...

Dan pada 'pencinta labu' - you know who you are, tetuan loyer nasihatkan agar yours truly meneruskan sesi merajuk selama 3 hari 3 malam. Mana tau lepas 3 hari, kejelitaan dan keanggunan lebih terserlah maka barulah afdal 'wajah' ditampal disinun (tapi tetap tak janji).

Seterusnya, Al-kisah tak menghampakan 'pencinta ikang salmong' - gambar untuk diusap2 jer, heheh.

Garpu sebagai bandingan saiz ikan. Sekor harga RM118 @ RM25/kilo. Harga diJayaGrocer sekilo RM75. Giler ek?
Note: khidmat masyarakat untuk makluman yang berminat (tak lebih dari itu) 
Sibujang trang tang2 beli kat Kafu Puchong.

Sayang dan rasa rugi sebab I kenot appreciate salmon. Perhaps kalau Iha @ Artworld masakkan untuk I? mesti I gobble chomp2 cam nak rak :-)

Akhir kalam V1.0, merajuk pada yang kasih tapi kengkadang macam malaslah nak merajuk esp bila kita mintak dia belikan nasi lemak, dia belikan juga buah melaka dan jus tropikal.

Akhir kalam V1.1 .. Cerita semalam: T akhiri smsnya 'Love you Mi' tapi I tak balas 'love you T'. Rupanya dia perasan "Umi jarang kata love you kat anak2, patutlah kita jarang nak cakap love you juga"...

Hmmm... tapi I heran juga, D lebih kerap kata 'love you' pada I berbanding T, dan D akan paksa I jawab tanda sayangnya dengan 'love you' juga setiap kali I jawab "hmmph" kat dia..

I boleh sebut 'I love my children' secara am depan anak2 tapi I tak selesa kata 'i love you T or D' bila berhadapan. I lebih selesa kata "Umi sayang D/T", dan I tak pernah juga sebut those 3 letter words kat abah diorang. Kenapa? mungkin cara I dibesarkan begitu. Kasih sayang tak selalu/perlu diucapkan pun sebab actions speak louder than words ... (hanya pendapat dari orang 'sekolah lama' dimana sekolahnya masih kukuh lum nak roboh lagi, hehe).

Having said that, masa D n T kecik2 dulu, I taught them to say "sayang bonda" setiap kali diorang memeluk serta merangkul <- amboi3 tubuh uminya yang ketika tu masih genit dan selim. Selalu aje tanya diorang to make them confuse "sayang umi ke sayang abah lebih?". I juga tak kekok kata "sayang sikit" dan terus menggomol dan mencium 2 beradik tu. Tapi sekarang, macam segan nak buat cenggitu unless bersebab, hehe..


T n I will hug n kiss each other bila sesi bye2 setiap kali dia balik kemarkas. D will do the same tiap kali dia berjalan jauh atau setiap kali sesi 'mintak mahap' dilakukan sebaik saja hatiku dicubit2nya, disusuli "sayang bonda".


To each his own ... sekian.

21 comments:

m.u.l.a.n said...

saya tak fayah kherat khukhu... sevab saya gheghet khukhus.... havit dari keciks... simfan khukhu masa nak khawen saja... sevab takhots mak mertua cabot lari tengok jari menantu cacat takde khukhu... huwa haaaa...

ok ok.. camni kalo i pi kl, i kena borong selomongs lah.. pedih mata tengok awek ni dok tayang berkilau2 selomongs dia ni.. huwa hahaa...

Anonymous said...

Cayang kander! hugs hugs muaahhhs muaaahhhs ;-)

-lil lili de emily

Anonymous said...

cayang kander gak.. sama mcm lil lili de emily..

*gomol2 cium2 kander..


-jaaaa--aat yg tak jahat

Anonymous said...

Bila nak tidur darling kecik I cakap I LOVE U, i pun jawab semula sambil peluk-peluk. Lepas tu I jawab, I LOVE U too but U smell masam dah. Pergilah lap badan tu.

Dia jawab tak pa, tak da orang bau.

Tapi dia malu sesangat nak kalau kita peluk dan cium. Saya dah besar la, jangan jalan dekat, jangan cium etc.. Salam je boleh.

Orang Asia memang begitu, kekdahnya

Ahkak,
perasan diva pakai dress sokmo..hihihi

LEEzasTOUch said...

Hi CS
Sedapnye salmon tu walaupun mentah lg....Biasalah kita org.Asia ni berat sikit nak kata I lap u....tapi shekali shekala nak jugak hug hug n khiss khiss anak2 n bapak anak jugak!

Ibu n Abah said...

Cik esah suka cakap..
I love u so very much.....
Rasa kukuh jer ucapan itu...
Nak guna kat anak lain mcm pelik...
Kena biasa..kena biasakan jugak....

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Sebab tu Mama kita lagi suka anak2 bulu....unconditional love gitu! Peluk ke, cuddle ke, semua boleh!
Oooh...I love Salmon! Especially Tasmanian salmons. purrrr.....meow!

CS said...

MULAN
Masa sekolah rendah dulu, tiap Senin cikgu selalu periksa kuku kitorang. Siapa tak ketip kuku, jari jemari kena ketuk dgn ruler. Cikgu also kasi amaran keras pada sesiapa yg suker gigit kuku. Nak jadi tikus ke? Gitulah kedengaran suara berang dari cikgu, ekekeke.
I tak terkesima tengok salmon sbb I tak dpt menikmati kenikmatannya lagi, auwww..

CS said...

ANONYMOUS @ LIL LILI
Tanak cayang, tanak hugs .. majuk 3h 3m :-(

ANONYMOUS @ JAAAA-AAT
Tanak gomol2, tanak cium2 ... majuk 3h 3m gak :-(


AHKAK @ Diva USJ4?
Tengok keadaan sementelah budak2 dah besar. Bila masa perlu diberi hugs n kisses, barulah diberi; if not.. biasa2 aje. Manusia tak sama, masing2 berlainan cara.

CS said...

LEEZA
Sekali sekala tengok keadaan, sesi hugs n kisses memang keudara. Untuk bapak anak2, well ... it's also depends. Lebih bonus, lebihlah hugs, hehehe.. *mata duitan*


AKAK
Takper kalau tak cakap gitu pada anak2 lain asalkan you sentiasa 'mood baik' dgn diorang dan tak jadi Wolverine jadian :-)


CAT
I agree with you. I pun suker anak2 bulu esp the ones yang paham cakap manusia.. They can be penyejuk hati, kan?

bintangjauh said...

Salam CS,

Semenjak dua menjak ini pun... banyak jenis nama makanan dibeli yang tidak ter...sorok tapi ter...sisih sebegitu sahaja didalam peti es, sebabnya? ter...lalu kemain "ambitious" beli semua bahan ramuan untuk ini dan itu dan akhirnya terbiar tanpa dipedulikan seolah rezeki itu datang menggolek seperti durian runtuh... rasa bersalah menggunung tinggi namun sememangnya dasar diri hanya beringat pabila "expiry date on food" tinggal hanya beberapa jam sebelum disempurna kan sebagai sebuah rezeki yang dihargai...

Gimana pun... yang sulong semasa berusia 10 tahun tidak mahu lagi memeluk kasihsayang lagikan mengucapkan "je t'aime ma Maman cherie..." walhal sedari kecil lagi sememangnya manja sesungguhnya dengan Mamannya, tetiba kini pabila sudah berusia 21 tahun kok "je t'aime ma Maman adorée... love you ma Maman cherie..." pada setiap kali melihat wajah Mamannya, syahdu sesyahdunya rasa perasaan...

Salam manis semanis madu.

Art lover, cinnamonworldofcolours said...
This comment has been removed by the author.
Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..terledelete.
Oh, nanti bila I masak salmon, I panggil you..nak tengok you makan depan I, ok..

Anak2 I will kiss me bila ada sebab..peluk tu normal bila berjalan bersama..tak malu2..alhamdullillah.

Queenie said...

penchenta labu? cam tewasaaaa jer kita! hek3...

tp ai tak sker salmong, sker tengok jer kaler dia...

CS...anak2 ai masa kecik2 dulu kan pesan, kalau depan kwn2 dia, jangan syium2, malu...

kalau depan kwn2 dia, jgn panggil adik ker ..baby ker...tp mak dia degil, buat jugak pasal tu anak kita kan? hehehe

Queenie said...

ooops...nak gomoi2 you jugak, boleh?
dah mandi lom...selangor air murah tau!

benda lain you boleh sorok, bau badan mana mau sorok? hahaha

FaAtip said...

hehehe...vanyak kali you thebutt FA. I loike!

Ribbon Clown said...

CS,

lambat plak komen he he bizi kemain weekend lepas :P

Nway, tengkiuuuu for the pumpkin! I pun ade seketul kecik lam petiais..plan nak buat masak lemak labu, tapi serai nye takde.. nak tunggu serai, mmg expired lah jawab nya he he

baru kemas peti ais tadi.. seme khazanah dah bertukar jadi menu lunch.. :P

Yong Kamariah said...

cik som, sape yg merajuk tu? jgn merajuk lelama ehh, cam dah lama no CS menyepi...
p/s : lucky me masih boley gomol2 lagik budak berdua tu, gomol puas2 sblm deme pandai ckp 'uewwww what was that for?" - mau mkn penampo Arab jawapnya haha

CS said...

Assalaamualaikum ... Mohon maaf sebab tersangat lewat menjawab komen dari kengkawan. Jangan serik ya?


RATNA
Kadang2 terlalu 'ambitious' pun tak bagus kalau tak disertai dengan semangat kental, kan? (I ler tu, sokmor hilang semangat). Psst...sikacak sulung 21 thn bisa dijadikan menantu nggak? *sambil senyum kambing*



ARTLOVER
Apa2 yang sedap, I sure ngap punya. Thanks in advance *wink*. My dara will occasionally hug/kiss me tapi sibujang tu bebila suka he will kiss me which in return I will say "errkhh", hehe..



QJ
Apesal you tewasaaa bila I thebut pasal labu? Adakah ia menyerupai something close to your heart? auwww... BTW, sejak dua menjak 1Msia bertambah panas, siang malam pagi petang, I tak miss bersiram (wpun mandi itik atau mandi kerbau janji mandi). Tulah since Sgor harga air murah, ingat nak buat kolam renang belakang rumah, nak rendam 'baby hippo' :-)



FA
Banyak kali thebut FA tapi terlupa plak nak thebut FArt, ekekeke... *sambil picit hidong sbb dah naik bau*


RC
You masak lemak labu guna serai eh? I tak pernah guna serai tapi selalu guna daun kunyit. Labu malang yg I beri you tu, you dah buat scones ke? ahaks..



YONG
I menyepi lama bukan kerana merajuk tapi sibuk dek tanggongjawab yg tak berbelah bagi, cewah. Cuba demo sket camana impak maksima penampo Arab.. rasa cam kambing kabsa kah? :-)


Terima kasih u'olls ..

Amelia said...

Hi CS, apa khabar? Sorry lambat singgah sini.

Takder main 2x tepung ke ngan butter?

Take care my dear. Jumpa lagi, bye.....

CS said...

AMELIA
I thot you brought me a tub of home-made icecream, takde eh?? sob2. Psst...dah lama I tak play2 with flour n butter. Mood elek..
See you...