Sunday, 14 March 2010

Salam Ahad ...

I ada 2 jemputan kawin; hari ni di Bangi (my late BIL's niece) dan minggu depan di Kajang (my old pal sejak sekolah tapi dah berdekad2 tak jumpa). Bangi dan Kajang .. sama jauh nampaknya dengan KL. Sigh ...


Breakfast pagi Ahad - 2 keping roti bakar dilayan dengan left-over KMM. Pagi ni rasanya lebih umph dari semalam maklum dah sebati. Nampak tak mug bunga2 kuning tu? Haa.. tulah mug percuma yang I dapat through the mail semalam.. Baik hati betul siapa yang beri I benda2 percuma tu, kan?


Just before breakfast I had my round of being a kepochi ie baca papers yang berbagai tu. Menyedihkan dan rasa ralat bila baca luahan perasaan artis terkenal tentang salah laku anaknya yang berkecimpung dengan pengedaran dot3 w'pun takat ni anaknya dalam reman.

Baru baca 2 papers datang pulak incoming text suruh baca NST. Lepas baca article yang disarankan melelehlah airmata. Just a few days ago a friend was telling me about her daughter having dyslexia. I listened with deep interest not knowing at that time I have a nephew having the same 'condition'.

My nephew, Mirza Lemin is just as smart as any kid (as the condition is not a disorder related to intelligence). Just last week he won (1st prize) a chess set made of glass when he recites a poem based on 'Hijau' (eco friendly campaign). Alhamdulillah and that made his parents beaming with pride. Keep it up Mirza! (Umi tumpang gumbira sekilo dua).
.

The Read & Digest people are so generous, aren't they? I have not renewed the subscription fee of the DiscoChan mag. but they take the liberty to acknowledge that I have done just that; hence I received that free book 'Extreme Weather', a mug and of course a bill of RMxxx due to them any time soon. Since I'm a SAHM, it's time to exhibit extra mesra time with TB, don't you think so? haha ...


I cooked this dish wishing that I was the 'Chef at Home' that without a proper recipe, campak ni, campak tu .. walla, menjadi!! That was the only dish I cooked for lunch yesterday as I was out busy chauffeuring and chaperoning you-know-who. Can I just say I cooked 'mutton in red' aka kambing masak merah (KMM)? If truth be told, believe it or not that I have never tried cooking ayam masak merah ever before. To me, once you've fried the chicken, it is already good a dish to tuck in!


For dinner: One additional dish 'pron bersalut tepung' (tempuralah tu kononnya) to accompany the solo dish, KMM. Malulah pulak (dengan diwi sendiwi) bila sediakan satu lauk aje walhal skill memasak I tersangatlah loo-was (har3). I berazam jadi muslimah yang rajin dari segala hal just like my fellow bloggers yang tak kering gusi tangan asyik maaaa-sak aje.

Note:
Tempura ez-pz - SRF, tap water, dashes of salt, chilli powder n turmeric. I didn't follow the Japanese way of mixing cold water with flour to make the tempura batter. Alhamdulillah..

6 comments:

QueenJah said...

Salam Cs,

E'eh rajinnya, seddap tu!!

Jadi ker ke Bangi n Kajang? dekat bah itu....luv QJ.

ain said...

salam kak CS...byk2 azam yg teringin nak sy buat, azam bab memasak la yg paling susah betul nak direalisasikan. adeh!!!

Ibu n Abah said...

salam kak som,
Wah QJ laju hari ini..
Jadi ke u nak ke Bangi dan Kajang?...
Sepelaung saja dari rumah I....
Jika betui u kesana, 'serulah namaku..'.. and 'I'll be there..'..

somuffins said...

Salam QJ, Ain n Akak ...

QJ, hehe, kita wajin kan? ;-)
Bangi dah lepas tadi, Kajang pulak next week. Jadi xjadi jadi xjadi jadi xjadi ...


Ain, sesungguhnya kita berdua 'pakai kasut yang sama' tentang masak memasak :-)


Akak, trip ke Bangi tak dapat direalisasikan (TB keje dan I malas nak tumpang my sis/bro). Ke Kajang minggu depan, tu pun rasa cam tak pegi cos TB keje malam plak.

kak ja said...

I pun sgt suka tempura-sutun, ikang, udang, sayuran.. semuanya I suka..

nnt nak try ur resipi for tempura lah.. tp awat u tak pakai cold water, laling?

somuffins said...

Ling Ja, I tak guna cold water sbb I malas nak bukak esbok, malas nak bukak tutup botol air sejuk, malas nak tuang air sejuk pastu tutup balik botol tu, n last but not least malas nak sigong pintu esbok supaya pintu tu boleh tutup dgn sendiwinya.

But then again, you boleh aje guna air sejuk or ketulan ais. Jom kita pergi Jepun Ja???