Wednesday, 16 June 2010

Kononnya bercuti, heheh..

Ni kali ketiga I klik 'new post' tapi yang dua sebelum nih menemui jalan buntu. Apsal ek? Dah jenjalan lebih jauh dari KL melihat keindahan alam yang menghijau indah sepatutnya minda lebih segar dan mekar, nih taaak.

I mengaku banyak berihat (maklum bercuti) namun tiap hari dari Jemahat malam hingga ke siang Senin (cuba kira berapa puluh jam tu??) I tak miss exercise (kekdahnya) turun naik tangga yang sangat curam. I buat tak endah dengan bunyi2an 'kelekak kelekuk' yang keluar dari lutut kiri.
Turun naik 14x2 anak tangga aje tapi rasanya macam memanjat 472 anak tangga Batu Caves. Siapa kata beriadah tu menyihatkan badan??

Selama jadi sahabat baik orang Melaka, mungkin nih kali ke-5 I beli belasyan. Kali nih I beli untuk own consumption setelah laaamaaaaaaa tak beli belasyan. Rupanya cam cantik dan suci aje kan? (takyah thebut pasal baunya laaa.. understoodED khaan??)

OTW balik ke jajahan Kanda Deris, I bertiga dengan keluarga SIL merayap ke JJ baru kat bandar Melaka tu. I tak ingat benda lain selain nak beli beras extra long itew... gara2 promo dari Sizuka. Dia guna beras tu masak nasi Kebuli. I teruja ... Sama2lah kita tengok, siapa membuli siapa, hehe.

Pemandangan rumah kazen yang buat majlis walimatulurus dari balkoni kazen yang I tumpang nginap rumahnya. Kazen tu dan kazen nih 2 beradik aje dan my husband (cewah) tersangat sayang akan mereka. I gumbira bila melihat wajah my husband (cewaaaah) gembira ria bila bersama sanak sedaranya. Kesian dia kan? Adik beradik dia tak ramai, sorang aje. Setahun 2 kali aje mereka bermesra maklum Melaka kan jauhhh?? Nasib baik my husband (nak cakap cewaaaaaaaaaaah jugak) dapat istewi yang sangat memahami .. ahakhakhak....

Nak cerita lebih tapi tak boleh. Kena temankan Puteri Gunung Ledang mendaki Gunung Eberes. Daa..

9 comments:

kak ja said...

Cewwwwaaaaaahhhhhh!! My husband, ujarnya..

CS (maknya) dan CS (paknya) tentunya puas bergumbira di Melaka, kan? CS (maknya), agaknya nnt anak2 I pun akan jadi mcm CS (paknya) jugak kalau masing2 tinggal jauh dgn ea other..

Umah I beli velasyan sethn dua kali, tp yg size cinonet punyalah.. Tak kerap bersambal2 velasyan, jd no pointlah nak simpan velasyan bebnyk kat umah.. takkan nak sapu kat roti garde*ia tu kan..??

kakcikseroja said...

Kat dalam esbok kakcik ada banyak belasyan.. orang tu kasi, orang ni bagi, sidia tu kirim, sianu tu hulur... buat syambalnya, setahun 4 kali je.. abih tu.. bila nak abih??? :)

CikLina said...

cik som, sejak kawen (dah 9 tahun), tak penah ada belacan kat umah wa... last year, masa pi kota kinabalu, U mt wa bagi belacan papar. That's d first time belacan masuk umah wa.. & wa masak kangkung goreng belacan (& first time gak masak guna belacan) & hasilnye amat mabelesss... aakah sbb wa panda masak (resepi main hantam)? atau sbb beacan papar tu menjadi buruan krn kesedapannye (kwn wa kata, ada 1 menteri ni, kalu dtg sabah mesti cari belacan ittew)? rohsia ittew kekal misteri hingga ke hari ini...

Ibu n Abah said...

salam CS..
(u dah menggelarkan 2 CS.. i ikut jer...)
cepat sungguh orang sg petani tu bertandang umah u... i tak sedaq AlKisah dah bersiaran... bau velasyan kot... itu sebab awai dah mai....

en_me said...

u buntu tewww.. uhuhu

kak ja said...

Akak, I mai awai bkn sbb vau velasyan, tp ada vau owang tak mandi fagi..

Ibu n Abah said...

CS dan ja...
i wasa kan sejak CS tiduq sampai 4 hari 3 malam di rumah kazen CS di Jasin tu, CS dah wajin mandilah.. kejap2 dia mesej i, dia berpeloh-peloh.. nak mandi.. kejap2.. dia bgtau nak mandi...
ja.. kenapa u boleh vau macam CS tak mandi?... I mushkil lah dengan hidung mancung you tu....

kak ja said...

Akak, Akak sdiri ckp,"dia berpeloh-peloh.. nak mandi.. kejap2.. dia bgtau nak mandi..."

U see? Dia kata, "nak mandi".. bkn sdg mandi.. Nak mandi tak bermakna mmg dia bebetoi mandi, cuma NAK je.. I pun slalu jugak nak mandi, tp I tak mandi ponnn.. keh keh keh..

Matilah memfitnah tuan umah kat dlm dapoq dia sdiwi.. I takut, nak lariiiiikkkkkk!!

*idung mancung tp resdung tegar!!

somuffins said...

Selamat pagi kengkawan *senyum manis dipagi Kamis*


Ja, cewaaaaah !!
I kesian kat kawan2 yg akan hadapi kesukaran menulis lebih panjang dan mungkin sukar membezakan antara CS maknya atau paknya, kan kan kan?? Maka 24jam dari sekarang, CS paknya akan termansuh dengan sendiwinya. Betul ke I guna word termansuh tu Ja? hoot3..
Pembekal velasyan mesti tak suka kat kita2 yang jarang membeli velasyan kan?


KakCik
Stok belasyan banyak macam tu tak habis sehingga 7 keturunan kot? har3. Dah rezeki, takkan nak tolak dgn bulldozer plak kan KakCik kan?


CikLina
Psst .. menteri yang mesti cari belacan jenis itew pasti hubby JijiEjet khaan?? You pun vukan pencinta belasyan so maknanya tak bawak stok belasyan ke Uzbeklah tu??


Akak
CS vs CS akan ditarik penggunaannya selepas 48jam keudara. Konpius nanti, heheh. Ni nak bitau, selepas sejam I update entry Al-Kisah, I perasan entry yang sama tak diupdate kat blog you, tatau apsal. Tulah sebabnya you tak dapat tempat pertama carta hot.Al-Kisah kot??


en_me
Memang buntu (memilih) sebab makanan depan mata terlalu banyak. Tekak kata mau tapi pewut kata nehi nehi ..


Ja
Pada 16/6 pukui 1553 semasa komen you dibuat, I dah lama mandi pagi taww.. kan I perlu daki Gunung Eberes? So the big Q is .. saper yang tak mandi lagi?? Hmmm....


Akak
I nih kalau duduk umah kazen tu taklah gemar mandi pepagi sebab sejuk tapi taklah mandi hingga mentari jatuh diufuk barat nun. Part berpeluh tu sebab mendaki 14 anak tangga and also bekos d' wezer memanglah blazing hot.


Ja
I mahapkan you sebab fitnah cam tu taklah menusuk kerangka I, kah3... ThAPI (bersuara tegas ala2 warning) vuatlah selalu2, ngeh2.