Thursday, 17 June 2010

Jalan2 ada misi ...

2 hari berturut2 mengukur jalan, semalam dan hari nih. Letih juga bila kena drive sendiri pulak2 kekawasan yang jarang diterokai. Ngukur jalan nih pun ada kategorinya; by choice or by force tapi kerana tanggungjawab dan khidmat sosial, pasrah ajelah.

Semalam Ndja kata nak jemput I selepas subuh tapi lupa plak nak tanya, subuh hari Kamis atau subuh hari Jemahat? Hehe, yalah tu lepas subuh! Nihaaa... dia baru jawab my sms "bertolak @9.30, keh3" tapi I kata pukul 10 pun OK gak (cari peluang 30 minit berkarya kekdahnya).

Wpun KL tu sangat j.a.u.h., dalam bulan nih aje dah 3-4 kali I kesana. Sebabnya mudah aje .. sebab ada yang komited dan bermurah hati sanggup mengangkut I yang 'serba comel' nih kesana. Manalah daya I senggol2an ke KL tu tanpa bantuan Ndja dan suamiku, tapikan tapi suamiku selalunya tak available. Tulah kan? Betapa untungnya CS (paknya) beristerikan CS (maknya) yang selalu aje bertolak ansur, ngeh2.

Hari nih Ndja (as ketua) dengan kita semua (yang takde bakat sebab jari jemari kejung) reramai menyiapkan barang hantaran untuk pihak pempuan. Kalau takde barang2 hantaran semua tu, OK tak? Beri duit aje pun OK kan? Beri satu cheque bernilai dot3, masukkan dalam sampul surat, dah. Takde siapa tau tapi tentunya ada yang bersoksek2? Alahaii.. susah juga kalau tersangat beradat nih. Either way, susah bin susir (sepatah kata Teh).

Hantaran berjenama untuk siapa tengok?? Kalau beri barang dari jenama biasa2, boleh tak? Hmmm... anak sedara I yang nak kawin minggu depan nih, my kakak sediakan seperihal aje. Tidak membelakangkan adat dan serba serderhana dalam segala hal.

Adik pada bakal pengantin ie my other nephew kata bila dia kawin dia tak nak preparation cenggitu, leceh. Dia nak beri sekor lembu aje. My BIL kata kalau gitu, kasi 5 ekor lembu pun takpe. Moooo..

Melihat jenis barangan yang dibuat sebagai hantaran kadang2 bibir comel I nih menguntum senyuman dengan sendiwinya. Ntahlah .. maybe fikiran I yang dah tukar rona keemas2an nih memang dah berubah. Spek hitam dijadikan barang hantaran? Tote bag? Nenas sebagai salah satu buah2an yang diletak dalam bakul? Orang yang angkat bakul tu sure menyumpah.. berat!! boleh naik muscle kekdahnya.

30 minit masa cedera berkarya dah habis .. Time to head for the shower .. eeeee sejuknya (belum kena air dah rasa sejuk? Dah tu yang P.Ramlee tonjolkan .. kaaan?)

10 comments:

acciaccatura said...

Agaknya akan datang hantaran adalah seperti i-phone, laptop, DSLR camera...dan berus jamban! Idea seorang pencuci toilet yang techno!

kakcikseroja said...

Aduh.. fengsanlah diriku nak menyediakan barang2 hantaran untuk bakal2 menantu pompuan nanti... (tak terbayangkan....)

Ibu n Abah said...

Cs...
memikirkan barang2 hantara yg macam u sebutkan tu.. kalaulah dibuat juga (letakkan kelapa 2/3 biji.. nenas 2/3biji instead of letak apple atau anggur...) memanglah seronok tengok..
Barang guna jer jenama 'pasar malam..'.. salah orang kita jugak... semua itu akan dijadikan umpatan hingga pengantin itu ke anak cucu...
(sedang membayangkan untuk Aisyah, hantaran gigi emas jer sebagai mas kawin..)

inahar ali said...

salam rindu cs..lama kita x merewang..pekabo?? harap cs sihat sokmo..

CikLina said...

dulu masa nak kawen, wa & cik nan sajes nak akad nikah aje... tak mo kenduri kendara, tp kena sound plak... aci tak terpaksa kenduri jugak pasal sorg sulung, sorg bongsu?? kalu tgh2, mesti pengantin & family pengantin tak yah kuar duit & peluh khennn?? :-D

Naz said...

Salam KSom,
Saya sokong sangat kenduri kenduri dalam segala kesederhanaan ni. After kenduri pun nak hidup lagi kan...buat apa lah membazir bazir. Tuhan pun tak suruh, adat pun tak suruh, poket laaaagi tak suruh!
Jangan lah pulak nanti ada yang buat hantaran pakai Twisties sedulang, air Yeo's ikat riben sedulang.....itu namanya mencari nahas!

Yat Maria said...

Lembu 5 ekoq??? bagus tu!! :)

kak ja said...

CS (maknya), ketahuilah bhw yg dinamakan selepas subuh itu adalah setelah masuknya waktu subuh sehinggalah masuknya waktu zohor.. Pjg, kan?

Itu selepas subuh.. Kalau terlepas subuh plak? sila jwb sdiwi... (Part ni Maktok pesan letak tiga titik je.. brutal sgt kalau letak empat; Maktok kata)

Aida Rezuan said...

CS,

Hmm.. betul jugak kan, kalo di pikir2 bab2 hantaran nih. Lebih kepada adat sebenornye. Kalo tak buat kang, ada suara2 background dari jiran tetangga la.. sedara mara la.
* it's not easy to please everybody

Kalo ikutkan, kasik cek lagik berbaloi, kan? Buleh jugak buat masuk rumah ke.. beli tupperware ke :D

* amboi.. lawa cat rumah baru ye? menarik gitu! :)

somuffins said...

Salam ..

Eleena
Pencuci toilet yg techno? Huwawawa ... teruja nak nangis plak. Boleh bayangkan camana KITA2 berhempas pulas mencuci toilet. Memang sesak napas. For nxt generation, perlulah dibuat satu undang2 ie hadiah hantaran harus dilindung dari pandangan umum. Baru best .. dalam kotak bubuhlah apa2; gula melaka ke, 2 tin laici ke .. ahahahaharrr *maaf nak gelak jap*


KakCik
Diharap bakal2 menantu you tak demanding; senang sket kerja you nanti. Sementara menanti hari yg di'geruni' tiba, relax dulu KakCik sambil minum teh ;-)


Akak
Tulah I sarankan segala barang hantaran bubuh dalam kotak aje tapi kalau hantaran gigi emas, tu kena prem sebab lain dari yg lain ;-)


Inahar
Memang lama kita tak merewang n senggol2an. I sihat setelah tak sihat seketika. I masih ada masalah (tak sekerap dulu) bila masuk ke 'dapur' you ..


CikLina
Muahahahaaa .. memang aci. Kenduri harus dibuat memandangkan sorang tu sulung dan sorang tu bongsu.. muahahahaaa *gelak dengki yg tak bertepi*


Naz
OK gak kalau beri Twisties sedulang tapi kena masyuk dlm kotak. Apa2 juga yg nak dijadikan hantaran, kena bubuh dalam kotak agar tidak mengundang nahas dan kecederaan pada emosi mereka yang melihat (dan yg menerima, har3).


Yat
Sekor dua lembu masih OK lagi. Kalau 5 dan rumah sempit sekangkang kera dizoo, kat mana pulak nak di parkkan lembu2 itew?? ;-)


Ja
Nape MakTok sensitip dengan noktah lebih dari 3? Ikut sunnah ke?
I saje nak dengki kat MakTok, heheh, I beri lagi 3 boleh?


Aida
Tapikan tapi kalau pasangan kita tu (ehem) bangsa lain, elok gak kita exposekan adat resam budaya kita (tetiba suara I mcm CT Norhaliza pulak part thebut 'budaya kita'). Apa2 pun, I akan larang you beli tupperware dgn duit yg ada dlm ceq itew. Beli Tipuware takper ;-)

I terpaksa cat rumah selepas sekor Ah Long tetiba tersilap curah paint merah kat umah I. Mencii taw dgn kesilapan teknik cenggitu :-( (iyer-iyer aje I nih). *Iyer-iyer tidak menggunakan angka '2', har3.