Thursday, 3 June 2010

Roti jala, jemput2 dan ucapan besday

Hari nih my mood mengaum happily ever after. Bukan takde benda yang nak dirisaukan tapi I pilih untuk menjadi remaja orang yang berjaya menepis segala yang tak memberi faedah to my well being.

Dah ngantuk sebenarnya tapi tetiba pewut memulas2. Berbaloi2 2 trip! Now dah segar sebab dah siap mandi n shampoo wambut sekali. Hmmm wangeee.. (sambil mengibas2 rambut kekiri dan kekanan). Bagus kan dah mandi in advance ??

Oleh kerana keletihan menjala didarat petang tadi maka lewatlah I berkarya. Ekceli cik Embunmenitik dah menaikkan semangat I untuk berani menjala. Terbaca di FBnya bila mengumumkan dia dah pandai menjala 'tanpa dot dot'. Terkesima I dibuatnya...

Sesiapa yang pernah menjala didarat mesti faham keujudan 'dot dot' tidak menjanjikan kejayaan atau kegagalan pada jala yang ditebar; dengan sedikit kesabaran, common sense dan ilmu didada (intai/terjah dapur bloggers), insyaallah kejayaan pasti dalam genggaman. <- Sesi motivasi pagi Jemahat kenalah serius sket bunyinya, kan??

Tebaran pertama ada 3 dot jer. Not bad ehh??

Cicah dengan kari TCK 'tak cukup kuah'

Siapa setuju buat jejemput from scratch mudah? ........... (lengang takde response) ............. Tu diaa.. takde siapa pun bersuara. Sah! memang tak mudah.. Ja mesti setuju, tul tak Ja?? Jom seiring kita bayangkan cara2 buat jejemput .. mula2 kena jalan menuju ke pantry cari tepung. Tepung baru dibeli so kena gunting kampitnya dulu. Cari gunting takde (takde sebab last pengguna letak kat tempat lain *grrr*), so gunalah pisau tapi kenapa pisau tetiba tumpul? Kena pulak asah dulu pisau tu .. *sigh*

W'pun tepung baru dibeli, we kenot take chances, tepung perlu diayak. Bila tapis came out clean; tepung tu suci takde evil n weevils maknanya.. haha, cam menyesal pulak buang masa goyang2 badan dgn aktiviti mengayak tadi. Oh ya, tadi tu terlupa sebut kena cari ayak tepung dan sokabar untuk dijadikan alas.

Isshh macam2 nak kena buat. Belum lagi habis masa memilih bawang yang sesuai, dikupas dan dihiris. Isshhh... pendek kata tak mudah. It takes a lot of effort juga, renyah kekdahnya.

Maka untuk kesihatan sejagat, aktiviti menggoreng memang patut dikurangkan tapikan tapi camana ehh.. I suka jejemput, suka popia, suka tembosa, suka keropok, suka ayam gor. Since I tak minat aktiviti menggoreng makanya I masih dalam keadaan selamat, kan?? Hence I'd like to conclude that sometimes being 'lazy' ada hikmahnya.. heheh, hihih, hohoh <- buruk bunyinya gelak cam tu ek?

Mende nih? hehe ... nilah bahan letupan cicahan yang direka khas oleh anak2 Bak n Mak (vanggalah kononnya). Masa tak reti cicah dengan samtum sebab tak tahan pedas, kita concocted cicahan cam tu.. kicap, tomato sos, mentiga dan lada sulah. Kadang2 cicah dengan telur setengah masak.

Oh yaa.. baru semalam I baca blog bonda HZ mengatakan perlunya makan telur yang telah dipasteurisekan. Penemuan terbaru! Oh well ... alhamdulillahlah kami adik beradik masih panjang umur hasil memakan telur setengah masak setiap pagi berdekad2 yang lalu.

Akhir kata ... (sebelum I singgah ke slumberland).

2 orang very dear to my heart menyambut harijadinya hari nih. Tahun nih I terbuka hati untuk menghantar ucapan harijadi padanya demi silaturrahim dan kerana darah tu lebih tebal pekat dari air. Alhamdulillah I memang cuba menjadi hambaAllah yang baek, insyaallah.

I juga hantar ucap selamat pada Karim menerusi Mamanya (mahap guna nama samaran). Karim membesar depan mata I (literally speaking). Minat Karim sejak kanak2 ingin jadi juruterbang tapi rezekinya tiada disitu. Even kursusnya di universiti dipilih oleh kakak2nya kerana sebab2 tertentu (KZ, Karim kemana masa tu?) namun dia patuh dan akur tanpa banyak bicara.

Tiba2 perjalanan hidupnya berliku2.


Jika berminat mengikuti perjalanan terkini kehidupan Karim, sila klik pada sidebar 'MamaKarim'. Sama2lah kita doakan kesihatan dan kesejahteraan Karim, mamanya dan keluarganya. Sesungguhnya Allah maha mendengar.

10 comments:

kak ja said...

Betapa renyahnya nak boleh makan cekodok sebijik pun!! Begitu bnyk pergerakan tubuh yg perlu dibuat.. Tak sempat menambah kalori, dah berkilo2 kalori yg perlu dikorbankan dulu..

Aktiviti yg sgt tak sihat!! Akak tak skerrr aahhh!!

What? AKAK? hehehe..

Ibu n Abah said...

kak som..
owang sg petani laju ni...(tanya kan dia.. dia dah mandi ke belum????)
selalunya berentap dgn org kemamang, ari ni ngan org sg petani...
apapun, chekodok mmg sedap...
pssttt... kcg kuda dah siap.. kacang parang pun dah siap.. mana Al-Kisah kat UH????

ceriaWAN said...

salam umi..
ekceli la kan.. cw baru jer lenyekkan pisang 'lemak manis' dari kebun sendiri utk dijadikan jejemput.. bayangkan satu tandang pisang tu kena lenyek.. huhuhu

fa*atip said...

hehe..malam tadi you mandi syampoo rambut ye! Kenapa kita ni? Adakah kita mempunya naluri yang sama? Adakah kita patut berjumpa untuk cerita segala yang sama!!! kihkihkihkihkih...ekceli kannnn...masa I tulis komen kat you tu kannnn...I baru je lepas mandi, Som! Infact, ketika itu I masih berk**b** lagik! hahahahaha....

Bila I tau jawapan teka teki tu kannnn.....I GERAM kat you, tawwww!!!!!! hehehehe...

acciaccatura said...

Fooh! Kodok je jejemput you Som!

azieazah said...

Cekodok? I paling kerap buat cekodok dalam sebulan, sbb paling mudah dan kenyang...

sampai, anak2 ada istilah sendiri iaitu CEKEDEK...

dan percayalah, I buat cekedek sekali masak 2kg (2 kampit sekali)..

maklum, anak-anak Tarzan ni semua makan mcm raksasa!

Mama said...

DS... cekodok pisang lg susah tau... anak dh suka, 2 hari sekali buat. Jawapan kpd soalan U...next N3.... insyaallah

somuffins said...

Salam semua ;-)


Jaaaa.... tapi jejemput sedaaap, kan Ja kan? Jom brainstorm camana kita boleh makan jejemput tanpa kita perlu berenyah2 Meh kita gi umah Azie?


Akak, nape you tersangat efisyen merebus kacang2 tu secepat kilat? I takleh berkarya; my kibod takde dakwat, hehe.


ceriaWAN, setandan pisang? Ada party monyet2 sedunia ke? Kihkihkih .. guwau jerr..


Fa, persamaan yg terlalu ketara hingga menakOtkan kita. Kita nih berada dialam TUAlait Zonekah Fa? Dgn cuaca panas, tiap hari gamaknya kena syampoo wambut - tak kira waktu.
Oh yaa.. you gewam dgn I or you gewam dgn ULAR yg pandai masak? Ngeh3.


Eleena, saiz jejemput I tertakluk pada mood juga. Jenis dlm gambar tu I ikut saiz fevret my Bak. Dia sker yg syomel2 ;-)


Azie??? 2 kampit? 2 kilo? Wow! mesti jejemput you d'bomb! I salute kat you big time.


Mama, 2 hari sekali? Waah.. jenuh pokok pisang nak berbuah, hehe.. tapi stok pisang senang nak dapat kan?? Takpelah janji dia berselera.

en_me said...

sodapnyerrr.. ehehe

somuffins said...

en_me
Sodap ke? Mana you tau? (ekceli dlm hati sah mengaku mmg sedap, heheh)