Sunday, 20 June 2010

Mee PK kembali ...

Sambil baca paper, TB tanya "hari nih father's day ehh?"... "Ha'ah" tapi tak pulak nak ucap apa2 kat dia. TB dengan tak malunya mencebik2 "kesian I, takde saper nak wish I" lalu menangis teresak2 sambil menyedut hingus yang tak meleleh. "Pandai tak I berlakun? You tak reti buat cam tu. You jangan reserved sangat, luahkan aje".

Pssst.. apahalnya tu?? Tetiba mood ceria meria cenggitu ada apa2 ke?


Tengahari tadi masak mee PK aje sebab I malazz nak masak lauk. Bertambah malazz sebab stok blended bahan masak belum dibuat lagi tapi rajin plak nak blend untuk masak mee PK tu. Kalau buat sekali harung kan ke senang?? Haishhh..

Dalam freezer masih ada bahan2 yang boleh dijadikan lauk termasuk bahan2 dari planet Mars (rasa bersalah 44 hari 44 malam kalau I buang bahan2 tu), tapi dah takde mood, tak guna dipaksa2 nanti lauk yang dimasak jadi tak sedap (based on past experience).

Diharap bahan2 lain tak kecik ati bila I capai 2 ketul daging untuk dijadikan rencah mee PK. Dalam pada tu, I tetap masak nasi putih -> Plan B untuk malam nanti kot ada yang takmoh ulang makan mee PK for dinner; maka penggantinya haruslah nasi goreng aje.

Nih cerita 5 hari dulu. Selesai memborong, kami terus makan malam. Kucing tu macam dah kenal lama datang menggesel2 sambil mengiau2 bisu kat TB. Wahai kucing, I jeles okay?? I yang dah lama kenal TB takde pun gesel2 cenggitu bila terasa lapar *ngeh2*. Oh well.. dah rezeki si kucing, dapatlah dia beberapa cebisan ayam gor dari pinggan TB. I sengaja buat sombong kat kucing tu. Terover layan kang, I gak yg sedih. Takmoh, tak sker, tak nak.

Setelah duduk lama mengadap dan memerhatikan Ndja menyiapkan dulang hantaran, teringin gak berbuai dalam hammock tu untuk merelaxkan urat saraf tapi mampukah hammock tu menampung I yang 'comel lote' nih?? Kalau my BIL boleh berbuai atas benda tu, maknanya I pun boleh but what if malang tak berbau, hammock tetiba putus dan I terus tergolek dalam kolam ikan tu. Wahahaaa no way! I takmoh jadi bahan lawak untuk 12 bulan akan datang.

Lainlah kalau budak2 berdua nih yang memang sah syomel berbuai2 dalam hammock tu.. Kalau tergolek dalam kolam tu pun nampak manis aje, hehe. Oh yaa.. dak kecit tu nyambut besday dia hari nih sempena Father's day. Baru 6 tahun tapi dialah boss, dialah kak 6, dialah reporter dan dialah baby ... maklum anak koret.

Note 1: Mee PK (Pak Kassim). Pernah cerita asal usulnya kat sini dan cerita bonus kat sini.

Note 2: Title CS untuk TB telah dimansuhkan takut ada yang konpius. Kot kendian2 I cerita pasal CS basuh kereta belengging, tak pasal2 ada yang ingat CS yang dimaksudkan adalah CS yang sedang menulis nih. Haa kan dah? Belum apa2 I dah konpiuskan u'olls..

10 comments:

Mama said...

CS.... Cian Anjer.. fathers day U bagi dia mee PK je or ada secret gift??

Yat Maria said...

Haha..siang2 dah letak footnote sebelum kena tanya ngan org yg blur kambeng cam ai.. bagus tu thinking forward :) :)i wat batik marie, budak nak makan, abih teringatkan D-Day, trus kasi my dude dulu..kang dia cakap afterthought lak kan..

kak ja said...

Buat pertama kalinya I berusaha bersungguh2 ke tangga kejayaan, utk tak mengimagine CS (maknya) basuh kete berlenggeng.. Dan I ttp gak tak nak imagine CS (paknya) berlenggeng..

Tp I tak mampu nak tak imagine CS (maknya) jatuh terguling tergolek doq dlm kolam tu.. perrrrggghhh!! comeynya, beb!!

somuffins said...

Salam my fwens ..

Mama
Apa nak kata dah rejeki dia mee PK aje. Plan B nak masak nasi gor aje tapi bila mlm menjelma I buat2 muka kesian so takdelah nasi gor. Rejeki kami semalam hanyalah mee PK, kekdahnya. Alhamdulillah
P/S: Secret gift? Nantilah I mintak dari dia, hehe.. ok tak?


Yat
Batik Marie tu mcm susah aje nak buat. I thot rasanya pelik tapi ada sekali I rasa, waah tak sangka sedap esp bila tergigit kacang yg sangat rangup.


KZ@Mama, you ingat tak dulu kita sesama makan Batik Marie kat Bangsar??


Ja, sejuk sket hati I bila baca your 1st para tu. Tapikan tapi napelah you berhajat sangat2 tengok I berguling dalam pond(an) itew? Dalam tu bukan aje air dari kumuhan ikan tapi dari tortoise juga taw. Nanak aah.. musyukk..

Ibu n Abah said...

kak som...
i tembel betul lah ari ni... orang dari UK nun pun dah sampai.... (muncung keatas..) orang sg petani pun dah sampai...(sekali lg muncung ke atas nun...)
Kiranya semalam masing2 memasak istimewa utk shuami yer... i pun cenggitu... tak pernah2 masak makaroni.. masak jugak.. qeeb bg nama McCheese..
Mee PK nampak sedap... nak try jugak...

kucingorengemok said...

ajor kita buat mi pk! ajor kita buat mi pk!!

somuffins said...

Akak,
I pun tak faham whylah my entry dah 2x diupdate setelah berbelas jam keudara (dulu sekejap aje kan?). Gaknya you harus tukar kasut baru; takleh guna Crocs lagi. I tak masak apa2 spesel pun; mee PK tu biasa2 aje; dimakan untuk lunch n dinner. Rajin kan??


KOG,
Nak resipinya ke? Nanti I tanya Pak Kasim apa pengerasnya k? Insyaallah dia tak mintak sekor kucing oren gemok, ahaks.

Rima said...

Somuffins
Ty for sharing the cerita bonus.. sorry to hear.. semoga roh roh mereka dicucuri rahmat.. :)

Aida Rezuan said...

CS,

Uiks.. ramai dah beratur mintak resipi mee PK nih (saya tengok sejak dari entri pengenalan mee PK lagik). Saya pon nak join barisan gak la :D.

somuffins said...

Rima,
Amin n timakasih. Dah lama berlaku namun ....


Aida,
Hehehe, dah lama mereka meminta resipi kekdahnya tapi masih tak dapat2 lagi. Akan I usahakan, insyaallah :-)