Wednesday, 30 May 2012

Seminggu: koleksi nasi gor ...


It's almost midnite. I dah mengantok yang amat sangat tapi belum lagi nak kibarkan bendera putih....no, no, I kenot serender yet as I have one more mission to accomplish.

Menaip bahasa rojak dengan ejaan ikut suka hati can actually release tension. Tension apakah? Tension anak nak ambik exam kekdahnya. Kesian dak tu mentelaah. Kalau keputusan tak berapa memuaskan and yet she has slog like hell on earth, camana tu?? Patut buat post mortemkah??  Maybe patut buat mana tau boleh learn from mistake tapi kalau dah usaha bersunggguh2, terimalah keputusan seadanya sebagai rezeki.

Bila sebut pasal rezeki, kenalah faham rezeki comes in many forms, shapes and sizes :-)

Ada orang dijadikan bijak menempa kejayaan tanpa banyak berusaha...ada yang terpaksa berusaha cam nak rak baru capai kejayaan, ada yang bijak tapi ngok sesaja tolak peluang belajar dan ada yang minat sangat2 nak belajar tapi tak mampu atau tak diberi peluang. I pulak minat belajar mengendalikan washing machine dan oven baru (dibeli) so agaknya TB nak belikan I manualnya tak? ahaks...

Ooops pause kejap ... nak goreng ayam 2 ketui for TB who just came back from work. Nilah misi yet to accomplish yang dithebut awal tadi. Bukan senang nak jadi mithali, auwww....

OK, mission accomplished! TB had asam pedas ikan bawal putih (ikan ditaja oleh Ndja) n 2 ketui ayam goreng for dinner/supper. 2 lauk dah cukup lagi pun dah malam, kan? D had requested that I cook for him fried rice for dinner which I already akur for 3 consecutive nights. I lagilah sukerrr masak2 sambil pejam mata nih, hehe... (ekceli nak habiskan stok nasi yang berlambak dalam esbok). Nasi gor + ayam gor = perrgghhhh jugak kan??

T pernah komen yang I nih suka benar ambik 'close up' gambar makanan. Dia kata disamping tunjuk makanan, kena juga tunjuk pinggan mangkoknya. I pulak kata, I better concentrate on 'showing off' only my food (eventhough my food presentation or food styling memang hebat failed, muahaha...kesian I).

Lagi pun, I manalah ada tableware yang molek dipandang mata. I takde blue danube, takde noritake, takde mikasa mihalus, to name a few. Haa, corelle pun takde. Yang ada pinggan free beli Darlie, beli Colgate and the latest one beli Mamee (kalau TB baca nih, janganlah dia bukak rahsia pulak "yang dalam store tu .....").

Sebenarnya I masih guna pinggan n piring pusaka peninggalan Mak, mix n match dengan lain2 jenis. Pinggan n piring tanpa corak warna merah muda/light pink yang berusia berpuluh tahun (manufactured by J&G Meakin, England - Glamour.. Rosa). Hanya anak2 perempuan mewarisi pinggan mangkok nih dan setiap kali I gunakannya, memang berangan Mak ada sama2 kat dapur *sob*.

28.5.12

29.5.12

30.5.12

10.5.12

Tinggal sehari baki bulan May then June, July, August and before you know it, it's already December. Then comes in the new year 2013.

Insyaallah panjang umur murah rezeki the new year would see me bersiaran from the land of HangTuah. Haihhh...cepatnya masa berlalu... Decision decision ...

22 comments:

kakcik said...

Nasi goreng pun sodap. :)

m.u.l.a.n said...

mau order 2 nasi goreng... sini Jln Ampang boleh deliver ke..?? pepagi buta ni dah laparans... voucher breakfast utk 2 orang je.. heheheee....

betol betol... rezeki tu datang dlm byk bentuk.. tp ngapa org dok tengok kat harta je yek.. hati yg gembira & sentiasa takde masalah oso rezeki kan...

LEEzasTOUch said...

Tak semestinye klau tak perform well in exam u dont perform well in life...janji always work hard,berdoa n let the rest for GOD to decide...cewah!

CS said...

Assalamualaikum ...


KAKCIK
Betul betul betul! Bukan aje sodap tapi senang dimasak dan cepat dimakan .... burp!


MULAN
Ait? You kat Jln Ampang KL kah? Dah ready to survey the oven? Wah..good luck. Rezeki/nikmat tak kira apa, waima tengok kepulan awan bergerak manja..


LEEZA
Betul kata you.. HE knows best. Your 'cewah' sounds cute taw :-)

blu4sky said...

CS,
bila tengok nasi goreng with cendawan tu..baru teringat cendawan i sepaket tak sentuh lagi.. nak buat cendawan goreng asyik postpone memanjang.. nasi goreng last tu i like you..favourite :D

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Entah kenapa Mama tak pernah kasi kita orang makan nasi goreng....errr.....nasi putih gaul ikan pun tak pernah. Teruk kan? purrr.....meow!

CS said...

SUE
Sebenarnya it was my1st time buat nasi gor campur mushroom. I jarang masak nasi gor tapi lebih kerap masak mee. You suka the last pic of nasi gor bermakna you suka seafoodlah kan?


CAT
Your mama nak berjimat sbb harga beras dah mahal. Lagi pun dia busy mana sempat nak siang n rebus ikan pastu gaul2 dgn nasi lagi, kan? Apa kata you lari dari rumah aje?

Anonymous said...

Cik Sommmmmmm, jiran terdekat tak berkenalan lagi. Dah nak pindah JaSaint pulak. Tapi kalau pindah tu panggil lah I datang ke Jamuan Berpisah tu ya. Jangan sesekali lupa, sekurang-kurangnya boleh juga I bagi sepasu pokok.

Nasi goreng tu closed up, memang nampak sedap sbb banyak udang dan sotong. I likeee. Kolestrol cuti bila makan sotong dan udang ni

Ahkak

bintangjauh said...

Salam CikSom,

salah satu makanan yang lengkap karena semua bahan dan bumbunya boleh sahaja ditokok tambah kan sesuka selera dan nasi goreng pilihan Ratna ialah yang bernombor 3 dan 4 karena ada cendawan juga ada udang disebalik nasi...

Salam manis semanis madu.

CS said...

AHKAK
Insyaallah panjang umur sebelum I berhijrah kita jumpa eh? Tapi tak pasti ada jamuan perpisahan sbb I bukan ahli Puspanita/Perkep, hehe.. Apa pun, jgn lupa beri sepasu pokok Ixora merah untuk I, boleh? Psst..nasi gor tu takde sotong pun..


RATNA
Nasi goreng semua tu digoreng untuk anak bujang except no. 1 untuk ayahanda. I jarang sajikan nasi gor pada hubby sbb katanya I guna terlebih bumbu, hehe.. Nasi goreng untuk anak bujang terserah pada jasa baik Uminya sbb dia tak cerewet bab nasi gor.

zarin said...

CS
eh macam2 jenis nasi goreng kat rumah u ni ye! ehee almost every day plak tu...husband i suka la nasi goreng hari2 macam tu..i plak cukupla once a week..nasi goreng tkleh lebih dr sekali seminggu nanti i mogok tkmo wat nasi goreng lagi dah hahaha

Noir HA said...

I second LEEzasTOUch's comments and CS, I amat setuju with your 'rezki comes in many forms'. Sijil to me hanyalah pengukur level of thinking and belum tentu digunakan untuk mencari rezki.

U bermastautin berdua aje or the whole famiy?

CS said...

ZARIN
'Minggu ini dalam sejarah' sebab I goreng nasi 3 hari berturut2. Ada sebab2 kukuh kekdahnya. I suka masak nasi gor sebab ia ringkas; baling2 campak2 siap terus burp!

NOIR
Apa pun tersangatlah tension bila anak nak ambik exam + bila result dah keluar wpun pada luarannya I dilihat sesejuk timun, haha.
Bermastautin disana tentunya hubby n I but as for anak2, well.. cant say right now as one is still studying n one is working. Hmm..gua buntu.

Anie said...

Cik Som,

I ada nampak entry terbaru u pasal kurma awet muda. Tapi tak jumpa pun entry tu...baru ingat nak ngendeng sekilo dua sbb I pun nak awet muda jugak auuuwww ;)

Lambat I sampai sini sbb org dlm rumah ni sakit2 belaka. Kesiannnnn. Tapi alhamdullilah dpt baca entry2 u yg lepas. Seronok......

Ibu n Abah said...

U akan bersiaran dari Ja saint?
Olalalala...
Sure u lebih kreatif berkarya dgn suasana yg hening, damai, pagi yg sejuk nyaman.....
Sesekali akan terdengar kicauan burung menyanyi2...
Tak sabar i nakmembaca hasil sulung u dari ja saint....

CS said...

ANIE
Entry yg dimaksudkan terpaksa dimarinate sbb tuannya dah ngantok sbb mula berkarya dah almost midnite. Insyaallah akan dipublish later today. As for kurma awet muda itew, auwwww... I dpt 13 biji aje you.. Baru makan 2 biji so takleh kasi testimonial that I look gorgeous, *auwwww sekali lagi..*


AKAK
Bila terkenangkan rumah selari tak 2 tingkat, rasa teruja nak pindah rumah dan kawasan baru TAPIKAN TAPI huwaaaaa.... sedih pilu resah buntu risau syusyah ati .. NAMUN demi tanggongjawab, auwww...

Queenie said...

bercahaya nasgor you CS..

hey, you nak pindah ker? sebelah ada tanah kosong tak? ai nak jadi Jebat plak? boleh? tehehe

CS said...

QJ
Bercahaya? Tulah I pinjam bling2 dari Amelia, ekekek..

Ekceli I sedang tenung skrin sambil dengar 'hidayah' kat tibi-3 (mcm boleh konsentret aje?).

Berpindah tu..perancangannya begitulah. Memang ada tanah kosong.. katanya nak jual dgn harga RM60K (dono how big) tapi tak taulah samada dah kena book ke belum.

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
Bila siap rumah..bila nak pindah..ada jamuan perpisahan?
Amboi CS, banyak betul soalan..
Walaupun pindah kan masih boleh bersiaran..
Hmm.. sedap nasi goreng.

Perasaan ibu.. tak kan tenang kalau anak2 menghadapi apa juapun masalah.
Doa ibu itu amatlah mustajap.

CS said...

ARTLOVER
W'kumussalam
Dijangka rumah siap end of the year so bila dah siap tu haruslah kami berhijrah. As for jamuan perpisahan, insyaallah bisa diatur, auwww. Kalau dah pindah mmg masih boleh bersiaran tapi suasana tak sama cos jauh dari anak2, huwaaaaaaaaaaaaa....sob3.
Doa kita untuk anak2 mmg tak putus. Semoga semuanya berjalan lancar..

cahya indah said...

banyaknya nasi gor, auntie. ni yang teringin makan nasi gor pulak. tapi tak tau nak pilih nasi gor apa la..hehe

CS said...

CAHYA
I suka nasi goreng cina tapi tiap kali buat mesti rasanya tak sama, hehe. Nasi goreng yg ada dlm gambar semuanya guna resipi campak2 lempor2 aje.